dupa ce anul acesta am jucat doar pes 2016 am decis sa acord si jocului fifa o sansa. scriu aici cateva randuri privind comparatia dintre cele 2, dar si cateva pareri despre evolutia jocului fifa fata de ceielalti ani.

gameplay - fifa se bazeaza foarte mult pe demarcari, driblinguri si patrunderi in forta (cele din urma nu foarte realiste), pes pe jocul elaborat construit in pase. fiecare are farmecul lui, eu personal nu pot zice ca unul e mai bun ca celalalt. fifa = pes

grafica: daca anul trecut pes-ul mi se parea mai detaliat, anul acesta fifa a venit tare din urma. fifa > pes

script: ambele jocuri favorizeaza artificial echipa mai buna in feluri diferite. in pes jucatorii franeaza efectiv pentru ca adversarii mai buni sa ajunga la minge (se vede efectiv o incetinire din cursa de urmarire a mingii). in fifa mingea sare din ricosee la echipa mai buna, sau portarul echipei mai bine cotate apara ocazii imposibile. fifa = pes

seasons: fifa pastreaza fair-play-ul vizavi de numarul de stele al echipei adversarului. in pes nu exista asa ceva si practic se joaca 90% doar cu real, barca, bayern münchen si psg. o comparatie nu isi are rostul. fifa>>>>pes

calitatea jucatorilor online: stiu ca o sa ma injure cativa, dar in fifa am intalnit prea multi cocalari si terminati. injuraturi, ragaituri, fosnituri in casca toate inca din primul minut. m-a distrat o data un tip care a inceput sa povesteasca ce se va intampla in urmatorul sezon de game of trones (probabil vroia sa inchid sonorul ). in pes de regula am avut doar dialoguri funny si in limita bunului simt.

fifa 16 vs celelalte fifa: scriptarea echipelor varzelona si real a ramas prezenta, dar cel putin fata de anii precedenti poti degaja mingea in situatiile critice, iar jocurile cu echipele de 4,5 stele sunt mult mai aproape de realitate. fifa 16 e jocul cu cea mai importanta evolutie de la fifa 2008.

anul acesta: fifa 8, pes 7