Single post: Review: Final Fantasy XV - PS4

  1. #1 SP
    CG Editor Dant3's Avatar

    Review: Final Fantasy XV - PS4

    Salutari dragi colegi! Dupa "nebunia" petrecuta in ultimele saptamani, am reusit sa imi astern si eu gandurile pe hartia electronica, nu gandurile politice, ci cele de gamer (pai aici suntem oameni seriosi, nu?). In primul rand vreau sa va spun inca de la inceput: nu sunt un fan al seriei Final Fantasy, nu am incercat prea multe jocuri din aceasta serie, iar pe cele pe care le-am incercat, nu le-am dus pana la capat, de fapt am renuntat chiar foarte repede. Din pacate, am observat ca am aceasta problema cu jocurile japoneze, cred ca singurul joc care mi-a placut, pana la Final Fantasy XV, a fost unul mai ciudatel, Catherine.

    Au trecut vreo 8 ani de cand cei de la Square Enix au anuntat acest joc pentru PlayStation 3 si mai bine de 10 ani de cand acesta a fost in productie, acum imi dau seama cum a zburat timpul si cum un joc ca acesta a fost pentru unii un preludiu poate prea lung, la capitolul asta intru si eu. OK, stiu ca noi gamerii nu imbatranim, doar mai crestem un nivel, dar asta inseamna ca devenim mai experimentati, mai duri, mai exigenti, cateodata prea exigenti. Hai sa nu va mai retin cu amintiri despre problemele pe care le-a avut acest joc in ultimii 10 ani, gasiti o discutie interesanta si la noi pe forum, pe topicul jocului, care a ajuns o adevarata masina a timpului.


    Prezentare si... un pic de poveste

    Inainte sa incep sa va povestesc cateva randuri, vreau sa va spun ceva foarte important: stiu, incep direct cu un minus destul de mare! Nu porniti jocul pana nu vizionati filmul de animatie, Kingsglaive: Final Fantasy XV!!! Acest film o sa va faca sa intelegeti mai bine cu ce se mananca jocul propriu-zis. Nu inteleg de ce au ales aceasta cale oamenii astia, dar din informatiile mele am inteles ca aceasta animatie ar fi trebuit sa faca parte din joc. Practic dupa 10 ani de asteptat, am primit o poveste decapitata. Poate am citit gresit, stiu ca avem fani adevarati printre noi, chiar ii rog sa completeze si sa ma contrazica, nu vreau sa cred acest lucru, desi, sincer sa fiu, are sens.

    Actiunea din Final Fantasy XV are loc pe o planeta care seamana destul de mult cu planeta noastra. Eos se numeste "lumea" de basm, o lume impartita in trei continente: Accordo, Lucis si Niflheim. Accordo, situat undeva prin sud, este o insula, daca stau bine si ma gandesc este de fapt un arhipelag, cel mai mare oras fiind Altissia, un oras inconjurat de cascade, canale, cafenele, poduri, nebunii, o Venetie la fel de frumoasa ca cea pe care o cunoastem noi. Al doilea continent, Lucis, prin nord-est. Aici se afla regatul care controleaza un obiect magic, Cristalul, care... nu, hai ca nu dezvolt, chiar nu mi-ar placea sa va stric experienta! In partea de vest, ca si in viata reala, se afla... Vestul tata, acolo se misca lumea, centrul universului, buricul Pamantului, glumesc, oare? Hai ca aberez, in vest avem Niflheim, un imperiu cu tehnologia cea mai avansata, cu armata cea mai cea, Muricaaaa (cred ca am mancat stricat, nu stiu, eu asa am avut impresia tot timpul, ca oamenii din Niflheim sunt precum americanii, aia din politica, nu oamenii simpli). Mai regasim o provincie, Tenebrae, contolata de imperiul amintit mai devreme, casa Oracolului, a printesei Lunafreya, un personaj foarte important in aceasta poveste.

    Nici nu stiu cum sa va spun cateva lucruri pentru a nu va strica experienta, pe care poate vreti sa o traiti. Hmmm, intr-o parte avem un regat, care apara un cristal magic, in cealalta parte avem un imperiu care isi doreste acest cristal minune, deci ghici ciuperca cum se poate lua? Povestea ii are in prim plan pe cei 4 crai de la Rasarit, printul Noctis si prietenii acestuia: Prompto Argentum, Gladiolus Amicitia, Ignis Scientia. Fiecare dintre ei are cate un hobby dar si "puteri" mai speciale, arme diferite, s.a.m.d... In jocul de baza nu puteti controla anumite personaje, ele doar intervin in timpul bataliilor pentru a oferi ajutor. Din ce am inteles, cei care au cumparat varianta cu Season Pass se vor putea bucura de gameplay cu fiecare crai in parte. Vom primi inca 3 episoade, fiecare cu o poveste din trecut, cel putin asa se speculeaza. Eu astept cu nerabdare modul co-op, care, din pacate vine tot prin Season Pass, urat!


    Gameplay

    Final Fantasy XV este un joc RPG, open world, unde jucatorul intra in pielea printului Noctis. Dupa cum am mai spus, el este singurul personaj pe care il puteti controla in timpul jocului, ceilalti fiind controlati de Inteligenta Artificiala, care face un lucru destul de bun, chiar mai bun decat prin alte jocuri laudate de critici. Desi lumea este mare, am avut deseori impresia ca este pustie, nu stiu, poate am fost influentat si de capodopera devorata recent, The Witcher 3. Ne vom putea delecta cu celebra masina Regalia, pe care cu siguranta o cunoasteti din trailere sau varianta Demo, ea poate fi condusa manual sau lasata in modul automatic, foloseste mai mult ca "fast-travel', ca de agatat, nu ai pe cine :D.

    Mai gasim celebrele animale simpatice, Chocobos, pe care le putem calari pentru curse sau folosi in batalii. Atat masina cat si celebrele struto-gaini, se pot "customiza", Pimp My Chocobo. In orase si nu numai personajele se pot odihni la hoteluri, in locuri de campare, pot manca la restaurante de lux sau la un restaurant si mai celebru pentru toata lumea, ''Coltul Strazii". Un amic de-al nostru mai copiaza, gaseste cateva retete pe care le pune si el in practica, un adevarat MasterChef. Un lucru important la capitolul gameplay, cand incepeti jocul va recomand schema de control, Type B, este singura care m-a ajutat sa scap de frustrarea pe care mi-a dat-o controlul, cateodata haotic al acestui joc. Nu stiu la ce s-au gandit baietii astia cand au implementat celelalte tipuri de control, dar poate sunt eu de vina. Mi-ar fi placut un control mai simplu, asemanator cu ce am vazut printr-un alt joc mult mai frumos, Lost Odyssey. Cu toate astea, gameplay-ul este bun, dar parca dupa atata timp, meritam mai mult, camera cateodata o ia razna (bine, poate nici eu nu fac ce trebuie). Un lucru este sigur, gameplay-ul nu este atat de simplu pe cat pare, o sa vedeti cu timpul ca este destul de tactic. Rabdare de fier si nervi de otel, pentru strategii, a nu se intelege ca e jocul stricat.


    Grafica si Sunet

    Am tot auzit voci care spun ca este cel mai cel din punct de vedere vizual, ca e mai frumos decat Uncharted 4, mai nu stiu cum decat Witcher 3. Comparatia cu Uncharted 4 nu isi are rostul, acolo nu avem un open world, iar comparatia cu Witcher, mi se pare si aia un pic exagerata. De ce? Jocul asta a stat in dezvoltare mai bine de 10 ani, eu as fi vrut mult mai mult, ceva care sa aduca mai mult cu celebra prezentare a motorului grafic Luminous. Probabil atat se poate pe console sau nu, atat se poate cand esti limitat si nu iti ridici singur stacheta. Hei, arata foarte bine, nu dau cu parul, dar mi-a placut mai mult Witcher 3: Blood and Wine, grafica asta de timp anime nu e pentru mine sau cum spune englezul, "It's not my cup of tea''. Daca ma intrebati unde e ca open world, cand vorbim de grafica, e pe locul 3 acum, dupa Horizon Zero Dawn si Witcher 3, deci nu-i rau. Despre partea tehnica, doua cuvinte, pe PlayStation Pro, am folosit modul Lite, celalalt mod mai mult strica, eh, hai ca trec peste ca ma enervez, aveti videoclipuri de la Digital Foundry cu despicarea firului in patru.

    Acum sa va tineti bine, urmeaza tornada. Voice acting-ul este penibil, m-am convins, un joc japonez dublat in engleza, e o rusine colosala. Replici de doi lei, glume copilaresti, ok, nu toate sunt rele, dar sa fim seriosi. Cine ma cunoaste personal, stie ca sunt un tip cu simtul umorului, prea dezvoltat, dar glumele de aici si alea tip "Santier" parca sunt replici ieftine de agatat pitipoance. Jucati-l cu audio in limba japoneza si subtitrarea in engleza! Anumite jocuri suna mult mai bine in limba materna, de exemplu Metro in limba rusa este un deliciu, nu, zaiet, nu, pagadi! (pfff, ce batran sunt).

    Coloana sonora este pe de alta partea un mare plus la capitolul audio, cele cateva piese create special pentru joc dar si cateva piese, hai sa zic, mai moderne, deci urma scapa turma.


    Concluzie

    Dupa cum am spus si pe la inceput, nu sunt fan Final Fantasy, as fi vrut ca acest titlu sa ma transforme intr-unul, nu a reusit. Asta nu inseamna ca e un joc rau, din contra, este peste celelalte pe care le-am incercat eu in trecut, Final Fastasy X, XIII, X-2. Pai si atunci care e problema mea? Nu ma pup cu jocurile japoneze, cel putin asa cred, desi zilele trecute am incercat Nier: Automata, joc care m-a cucerit instant, mai mult decat m-a cucerit orice alt joc japonez. Ok, ok si cum ramane cu asta, merita sau nu? Cu siguranta merita, la jumatate de pret, cred ca acum il gasiti prin magazine la 120-140 de lei? Da, e un joc bun, nu o capodopera din punctul meu de vedere, nu ceva memorabil, la care peste cativa ani sa ma intorc cu placere si nostalgie.


    Poveste: 7
    Gameplay: 8
    Grafica: 9
    Sunet: 8

    Nota finala: 8
    Attached Images Attached Images ffxv_afrojack_trailer_screenshot_09.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_08.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_07.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_06.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_05.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_03.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_02.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_04.jpg ffxv_afrojack_trailer_screenshot_01.jpg