Single post: iPhone 8 & iPhone 8 Plus

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Lightbulb iPhone 8 & iPhone 8 Plus

    Hmm... desi am zis initial ca nu isi merita propriul sau thread, cred ca e cazul sa deschidem unul si pentru iPhone 8 / 8+. Mai ales ca am prins si eu un pic de timp sa ma pot juca si compara cu mai vechiul meu 6S+. Mai jos aveti micul meu review:

    Acum cateva zile va "delectam" cu un versus intre iPhone 6S Plus (my good old trusty phone) si Galaxy S7. Am facut o comparatie intre doua modele mai vechi pentru ca nu toti isi permit ultimul model lansat. Si de ce nu, pentru ca eram chiar curios cum se comporta dupa ultimele update-uri. S7 m-a dezamagit (sau mai bine zis nu m-a putut convinge cu tot hardware-ul sau mult peste iPhone 6S+), asa ca azi am zis sa arunc o privire la un concurent din aceeasi tabara. Mai exact, la un iPhone 8 (alegerea celui care inca prefera un model clasic in locul ciudatului familiei, zis si X).

    Veti spune din start ca un i6S nu are nici-un fel de sansa in fata unui i7. Cum poate un procesor A9 sa se compare cu mult mai noul A11? Well, daca as face calcule stiintifice, as lucra in CAD pe telefon sau eventual genera bitcoins, as spune ca nu, nu are nici-o sansa! Insa pe mine (si probabil si pe unii din voi) ma intereseaza daca merita sa arunci 3-4000 RON pe noua generatie, in special pentru daily use. Iar pentru mine daily use nu inseamna doar telefon, un pic de browsing si in rest Facebook. Pentru mine, smartphone-ul este centrul casei (incercam si noi sa facem totul mai smart, de la lumini, camere, incalzire, pana la diversi senzori de fum, foc, calitatea aerului, and so on - in cazul meu doar pe Fibaro sunt peste 50 de device-uri). Mai aruncam in ecuatie ca urasc sa vad ca un telefon imi sacadeaza la anumite operatiuni, sau dureaza prea mult sa fac ceva... si cred ca rezulta ca imi place un telefon care se misca bine.

    Acum, intrebarea de baza revine: se misca un iPhone 8 mult mai bine decat un 6S? Merita diferenta? Well... benchmark-urile sintetice spun ca da. AnTuTu de exp. da aproximativ 110.000 puncte pe 6S si 210.000 puncte pe i8. Deci aproape dublu! 3DMark insa (in Sling Shot Extreme) nu mai e chiar atat de mare diferenta. Pe 6S avem 1900 de puncte iar pe i8 avem 2500. In Speedtest, deja diferentele sunt nule. Ambele descarca cu 500Mbps (este maximul pe care il am aici via UPC, sorry). De curiozitate, am rulat si scriptul de benchmark de la Sun (SunSpider 1.0.2 - pentru cei care nu stiu, Facebook se bazeaza extrem de mult pe javascripts), si daca pe 6S a scos 271ms (+/- 3.8%), pe i8 avem 142.2ms (+/- 1.0%).

    Prin urmare, benchmark-urile spun de bine atunci cand e vorba de mult mai noul i8. Insa in realitate, diferenta este cu mult mai mica (as indrazni sa spun ca in majoritatea cazurilor e inexistenta). Am facut cateva teste "empirice". Gen pornit un sir de aplicatii si jocuri (peste 20), in acelasi timp. Diferenta dintre 6S si i8 la final a fost de doar 2-3 secunde castigate. Si acelea, castigate la loading-ul unor jocuri mai serioase... pentru ca in cazul aplicatiilor de baza (gen Phone, Camera, Weather, Calendar, Maps, Facebook, Skype, Numbers, etc.) e insesizabil.

    Am facut si un test mai serios, pe un spreadsheet foarte mare (cu cateva sute de mii de entry-uri, calcule prin diverse formule, grafice, statistici, etc.). E un xlsx pe care lucrez constant si care creste de la o zi la alta. Si care am nevoie sa se deschida cat mai rapid. Well, dureaza 20 de secunde pe 6S si 12 secunde pe i8. Un search prin toate celulele arata o diferenta de o secunda intre cele doua. Acum, nu pot sa spun ca nu sunt multumit de viteza pe i8. Insa intrebarea este: "merita cei 3-4000 RON pentru cele 8 secunde salvate?". Si pentru a va ajuta un pic, sa spunem ca genul acesta de fisier il deschideti de 50 de ori pe zi... deci salvati 6-7 minute. Intr-o luna (sa zicem 20 de zile lucratoare) sunt salvate 133 de minute. Sau aproximativ 27 de ore intr-un an. De timp pierdut in asteptare. Si asta doar la un singur fisier. Va las pe voi sa decideti daca timpul vostru merita banii aceia sau nu.

    Pe langa partea cu timpul salvat, sa nu uitam ca pe i8 avem in sfarsit rating IP67 (deci este waterproof). Avem in sfarsit wireless charging (ceea ce din pacate ne aduce un spate realizat din sticla, si nu "the good old trusty aluminium"). Avem si un fast charge (dar trebuie sa va achizitionati un extra charger de 29W si cablul Lightning to USB-C). Avem si posibilitatea de a urca la o versiune de 256GB spatiu. In rest, cam totul e la fel.

    Un punct in minus din partea mea la iPhone 8, este ca si la 7, butonul de Home, cel care nu mai e "clicky". Inteleg ca in felul acesta vor avea mai putine failware rates, dar eu unul tot nu ma pot obisnui cu el. Practic pt. mine e un buton care nu e buton. Iar pe produsele Apple, butonul clicky de Home era iconic. Pacat ca la iPhone X au renuntat de tot la el...

    La camere e o imbunatatire clara. Avem f/1.8 pe i8 fata de doar f/2.2 pe 6S, avem camera frontala de 7Mpx vs 5Mpx (din pacate tot f/2.2), iar in cazul lui i8, Apple lauda foarte mult noul engine Bionic (ISP-ul din procesorul A11), cel care promite o procesare mai rapida, mai exacta, ceva focus mai rapid si lucru mai bun in low light. Plus noise reduction. Aici, nu am ce sa spun. Sunt oameni care vor face upgrade-ul doar pentru camera de pe i8. Sa nu uitam ca in DXOMark a primit 94 de puncte camera de pe i8+ si 92 de puncte cea de pe i8. Daca nu ma insel, 6S+ de-abia a atins 84 de puncte.

    Acestea fiind spuse, multumesc pentru rabdare. Si sper ca va ajuta bolboroselile mele. Daca aveti intrebari, ma gasiti prin zona!
    Sa aveti o zi buna!
    Attached Images Attached Images iphone_8_8plus.jpg