Nu stiu de ce in 2020 inca se mai discuta de dreapta vs stanga.
Liberalismul si Socialismul/Capitalismul si Comunismul nu mai exista din 1991 de cand Uniunea Sovietica s-a desfiintat si Statele Unite si corporatiile americane si-au impus hegemonia corporatista cat si monopolul.
Liberalismul si capitalismul autentic burghez asa cum il stiam, ca economia de piata libera nu mai exista de cand micii competitori au fost maturati de jucatorii mari, de corporatiile multi-transnationalele Big Tech. Si de cand burghezimea/ clasa de mijloc e pe duca din cauza monopolului mentinut de cei 1% - clasa bogata, si din cauza ca au fost cei mai ultra-taxati si jupuiti de masele de saraci care au votat socialisti.
Nici socialismul idilic nu mai exista de cand s-a demonstrat ca e falimentar, acum partidele "de stanga" sunt tot niste afaceri , o forma pentru ca niste politicieni incapabili sa munceasca sa se imbogateasca si sa obtina functii prin a minti votantii cu promisiuni.


Lupta se da intre cei mari si cei mici, intre cei care vor progres si cei care vor sa ramanem in urma.

Eternul discurs "dreapta vs stanga" e unul depasit la standardele actuale.

Acum e "INAINTE sau INAPOI",
adica progresism vs conservatorism ,
globalism vs traditionalism,
multicultural vs nationalism,
corporatism vs protectionism.
Pragmatism vs populism.
Cum e la americani: democrati vs republicani.

Pana si intre politicienii europeni s-au format tabere: tabara nationalista conservatoare de tip Trump, Putin, Johnson, Salvini vs Macron, Merkel, Trudeau, Obama (tabara globalist/progresista)
In cazul nostru, e clar ca atat PSD si PNL sunt doua partide conservatoare, si unele chiar nocive pentru Romania, la fel de nocive cum era PCR-ul ca din el se sustrag.



Ambele curente tind spre monopol global.
Nationalistii vor dictaturi locale de tip orase state, cu tarife vamale, fiecare cu cultura, limba ei, moneda ei, productie proprie, propiul regim, fiecare in pisda masii pe romaneste.
Globalistii vor dictatura centralizata cu guvern mondial si o mana de corporatii cu rase amestecate, cu o singura religie, o singura moneda, o singura cultura.

Pana la urma, unul dintre aceste curente va castiga si va predomina lumea in acest secol.
Sau poate sa fie succesiv.


La inceputul secolului 20 lumea avea de ales intre democratie liberala vs totalitarism fascist sau socialist.
Optiunile de azi sunt nationalismul protectionist si corporatismul globalist.