domne, chestia asta cu hai sa cumparam mai mult ca numai asa se pune piata pe roate nu este nimic nou. mentalitatea consumerista ca altfel nu pot sa-i spun este intotdeauna in favoarea producatorilor si in defavoarea consumatorului pentru ca, pe o piata libera, nereglementata si deci necontrolata nu poti avea numai produse de calitate pe toate segmentele de pret. pe de alta parte, o piata reglementata (daca asa ceva ar fi posibil) ar duce probabil la coruptie, monopol sau mai stiu eu ce. din punctul asta de vedere, pirateria asa cum e ea acum, e un lucru bun in sensul ca orice sut in fund este un pas inainte.

poate cineva acum sa faca diferenta intre un joc bun si unul prost inainte ca ele sa iasa pe piata? hai sa zicem ca se poate daca apare cite un demo, dar daca nu, ce te faci? si atunci de ce costa amandoua la fel? apoi consumatorul de ce nu are dreptul conform EULA sa revanda produsul daca nu se ridica la standardele asteptate de el? adica stai asa. cumpar ceva, nu stiu ce cumpar, dar nu am voie sa-l revand. cred ca un sistem care ar da avantaje si consumatorului ar reduce foarte mult pirateria pe de o parte si pe de alta parte ar imbunatati enorm calitatea jocurilor produse. de exemplu, sa zicem ca avem un joc a carui parte singleplayer are 5 capitole iar multiplayerul vine cu 10 harti. primul capitol e gratis....restul, pe masura ce le accesezi de pe disc (dvd/bluray/hardisk), esti charged o taxa fixa (corespunzatoare fiecarui capitol). pe partea de multiplayer la fel. sa zicem ca ai dreptul la citeva ore de gameplay pe fiecare harta dupa care platesti hartile pe care vrei sa le joci. cei care stiu ca vor tot sa aiba posibilitatea sa plateasca tot dinainte si sa obtina un discount. in felul asta fiecare consumator primeste exact ceea ce isi doreste iar producatorul vede ce s-a vindut si ce nu, ce a mers si ce nu a mers. bineinteles, in functie de tipul jocului se pot impune restrictii pe timpul de gameplay (daca jocul nu permite impartirea pe capitole/nivele) pina cind se achita taxele pentru singleplayer. in ziua de azi nu mai e o problema sa ai un card, asa ca iti incarci cardul cu X bani si sistemul iti trage de pe card fiecare taxa in functie de ce te joci. referitor revinzare, ea se poate restrictiona fff usor daca s-ar dori asa ceva. codul discului si codul consolei sa fie uploadate la ei 'pe server' astfel incit ei sa stie intotdeauna ca tu (pe contul tau) ai discul cu codul X pe care il bagi in consola cu codul Y. daca tu dai discul altcuiva, ooops, nu merge (sau ma rog, sa mearga daca ala ar plati din nou taxele pe care le-ai platit si tu). taxele respective ar putea sa scada, in timp, in functie de cite ori a fost folosit discul respectiv (in cite console), in functie de ceea ce se vinde si ce nu (oferte dupa un timp pentru hartile de mp pe care nu le ai).

deci, personal cred ca oamenii s-au saturat sa le fie bagate pe git produse proaste iar mentalitatea asta de tip consumerist, ca trebuie sa cumparam mai mult ca sa punem piata pe roate, este o gogoasa de marketing. normal ca producatorilor le convine sa vinda si jocuri proaste la acelasi pret. de fapt, daca stati sa analizati frumos piata, o sa vedeti ca numai o mana de titluri au vanzari enorme intr-un an, restul ori avind vinzari modeste, ori fiind pur si simplu esecuri. pe platformele Nintendo de exemplu sunt sute de titluri care ies anual. de cite ati auzit? cite merita jucate? realitatea e ca pentru fiecare joc bun exista alte multe care sunt proaste iar acest trend este mentinut de atitudinea consumerista si de frica ca daca nu cumparam originale nu se vor mai face jocuri bune. lol, cine mai crede in chestia asta e deja mult prea naiv.

sa nu faceti insa greseala sa confundati problema asta cu problema pe care o avem noi (lipsa Live si Store). asta e cu totul alta mancare de peste, fiind o problema regionala. ceea ce am spus eu mai sus, a fost o referire la sistemul practicat acum la nivel mondial, sistem care daca ar fi schimbat intr-unul care sa ofere avantaje si consumatorului, nu numai producatorilor, atunci ar duce cu adevarat la o imbunatatire a calitatii produselor. sunt la serviciu acum si poate nu m-am facut inteles cum trebuie, dar in mare ar trebui sa prindeti ideea.

PS uite din cauza asta urmeaza sa ma inscriu in partidul piratilor.