In procedura respectivei masuri sunt trecute si cheltuielile eligibile, la punctul 4.3.1., alin 1. Aparatul tau foto poate intra in categoria de cheltuieli eligibile prevazuta fie la litera f, daca este obiect de inventar, fie la litera g daca este mijloc fix, ca echipament incadrat pe 2.1 in catalogul mijloacelor fixe.
f) cheltuieli privind achiziția de obiecte de inventar, inclusiv obiecte de inventar de natura mijloacelor fixe necesare pentru reluarea activității curente;
g) cheltuieli privind achiziția de echipamente, utilaje, instalații, tehnologii, dotări independente necesare pentru reluarea activității;
In procedura pentru masura microgranturi nu scrie nicaieri, din cate stiu, ca aceste cheltuieli trebuie sa fie in concordanta cu activitatea desfasurata, asa cum, de exemplu, este trecut in procedura altor programe anterioare gen microindustrializare, servicii si comert sau Start up Nation, poate si pentru ca e suma forfetara. Oricum procedura mentioneaza ca aceste cheltuielile vor fi verificate pe baza de esantion de 1%. Dar chiar si asa sa fi fost, ca la start up nation, aparatul foto normal ca este in concordanta cu codul tau caen, cand iti intra clientul in agentie si vrea poze cu locatia de vacanta, cum ar vrea tantalaul ala care ti-a zis ca nu se poate achizitiona sa faci pozele? Cu ce?! Agentiile teritoriale au fost ticsite in ultimile luni, din pacate, cu foarte multi incompetenti, de aici si aventura ta, oricum erau cativa si inainte dar acum e prapad. Nu poti sa pui baza pe ceea ce ti se spune la call center intrucat in perioada asta aglomerata aia care stiu carte sunt ocupati cu altele, cei care raspund pot fi inclusiv oameni de la compartimente care nu au nicio tb cu aceste masuri.
Mai este si o alta chestiune, multi se feresc sa faca incadrarea in categoria de cheltuieli eligibile intrucat exista o posibilitate destul de mare ca cineva sa iti zica, da, e ok, merge garantat, iar cand ajungi cu cererea la un coleg de al sau, poate chiar de la o alta agentie, ala sa o vada in alt fel, ca practica unitara nu vezi la instante daramite la astia. Apoi, nu te supara dar nu este taman ok ca ei sa iti spuna ce sa faci si tot ei sa iti verifice cererea, mi se pare incompatibilitate, ca o paranteza la ce ziceam.
A propos, si impozitul pe dividende este cheltuiala eligibila, intra la acelasi articol dar la litera h) cheltuieli privind plata datoriilor către bugetul statului. Aia care nu au stiut sa iti raspunda sunt total pe dinafara, daca luau procedura in mana si citeau poate nu pierdeau nici ei timpul dar nici tu. Un sfat, nu avea incredere in nimeni, nici in angajatii statului dar nici in consultantii privati, ca si acolo e mare prapad.