Nu cred ca vom putea coloniza alte planete, nici macar Luna. Miliardarii lumii abia isi pot permite sa zboare pentru DOAR CATEVA MINUTE in spatiu sau sa trimita rachete cu astronauti spre ISS.
Faptul ca nu am mai trimis astronauti pe Luna din 1972 indica ceva: ca nu este fezabil locuitul pe alte corpuri spatiale.Cei de la NASA au descoperit in cadrul programului Apollo ca organismul uman nu se poate adapta pe termen lung la conditile din spatiu in imponderabilitate sau gravitatie scazuta, dar mai ales la nivelul mare de radiatii de care nici costumele spatiale nu te pot apara. De atunci guvernul american a redus fondurile, mai ales ca nici Luna si nici Marte nu par sa aiba resurse sau ceva care sa genereze energie electrica sau combustibil.

Niciun astronaut n-a putut sta intr-o statie spatiala mai mult de 12-14 luni consecutive.
Efectele statului indelungat in spatiu pot fi catastrofale: cancer datorita expunerii la radiatii, atrofiere musculara si degenerarea oaselor din cauza microgravitatiei sau imponderabilitatii , plus boli psihice precum depresie si dementa datorita locuitului intr-un loc stramt.
Mai locuibila e Terra in plina iarna nucleara decat Luna sau Marte.

Hai sa zicem ca vom putea coloniza Luna, ca se afla la o distanta de cateva zile de calatorit. Dar fara sustinere de pe Terra pentru aprovizionare, coloniile lunare nu vor avea nicio sansa. E improbabil sa devina independente.

Clipurile urmatoare par optimiste, dar ne indica toate dificultatile colonizarii spatiale. Toate se incheie cu "poate in viitor omenirea va avea o tehnologie mai avansata....". Nu, nu o sa se intample. Sunt pur si simplu niste proiecte grandomanice de domeniul fanteziei.