Man, asta cu 10-12GB RAM ocupati constant, stii bine ca nu mai e relevanta de ani buni. Adica, in afara de Windows (si chiar si aici am observat schimbari de mentalitate), pe cam toate OS-urile se merge pe ideea ca "UNUSED RAM IS BAD RAM". Cu alte cuvinte, se face cache in draci, se tin ultimele aplicatiile inchise in RAM, in ideea ca poate le vei refolosi, se tin ultimele fisiere deschise in RAM, in ideea ca ai nevoie de ele, se incarca in background cel mai des folosite aplicatii and so on.

Uite iti dau un exemplu cu serverul nostru pe care avem acum 256GB RAM. Eu as putea sa-l tin chiar si pe 4GB RAM, si sa mai ramana si ceva RAM free. Asa ca intra in actiune chestii gen memcache, php cache, sql cache, and so on... Si uite asa sari de 200GB instant. As putea sa ma plang ca am incarcat RAM-ul aproape tot timpul? As putea, dar as minti. Cu ce m-ar ajuta daca as vedea ca folosesc tot timpul doar 5% din el?

Hai sa vedem cu OS-urile de la Apple. Uite am pornit acum iPad Pro-ul meu cu M1, si chiar daca nu am nimic deschis, imi arata 500MB free RAM. Dar deschid ceva, si sunt sanse sa vad 1GB free RAM. Avand drive-uri din ce in ce mai rapide (NVMe rulez), memoria a devenit atat de dinamica incat a te uita la cat FREE RAM ai, e useless. Ba mai mult, nu stiu daca ai vazut, pe Android OS deja se lucreaza cu 12GB RAM + 4GB RAM(drive?). Ei zic ca ai 16...

Bine, daca ai Intel, intr-adevar pe x86 nu e atat de bine optimizata partea asta (de aceea si vedem diferenta pe Windows-uri, unde majoritatea PC-urilor sunt totusi x86). Dar pentru ARM & Co. eu iti garantez ca in viitorul apropiat nu va mai avea niciun sens sa te uiti la cat RAM ai ocupat si cat nu. Pana si browser-ul din iOS parca are pre-emptive loading. Adica incarca in avans ceva ce posibil nici sa nu deschizi vreodata.

Revenind la noile Mac-uri, eu zic ca exagerezi cu "daca nu iei cu 32GB RAM si 1TB SSD nu poti sa-l utilizezi in altceva decat browsing". Am prieteni care lucreaza chiar si pe M1 cu 8GB RAM (desi mai toti cei care chiar fac productie au mers pe varianta cu 16GB RAM, si chiar zic ca e "de vis"). Uite eu de exp. aveam de gand sa astept un MacBook cu M1x (sau ce va iesi), dar cu 16GB RAM. Pe care sa lucrez. Acela ar fi fost M1 Pro. Dar acum ce naiba sa fac, daca Apple in nici 10 minute a spalat pe jos cu M1, M1 Pro... si a ridicat stacheta cu M1 Max? Si ai spune ca daca tot as vrea un M1 Max, daca 16 sunt putini, de ce nu as merge pe 32? Well, nope. Eu daca voi strange bani pentru M1 Max, voi alege varianta cu 16GB RAM. E prea mare diferenta de pret, si la un SSD care se duce la 7GB/s, eu zic ca ma descurc.

Sunt expensive? Eu zic ca da. Dar in acest moment, nu au rival. Si daca te uiti la cine le cumpara (in special M1 Max), vorbim despre profesionisti, care cel mai probabil banii pe un MacBook si-l scot in maxim o saptamana. Unii chiar mai rapid... Pentru toti ceilalti, M1 inca e belea, mai ales ca ii mai scade un pic pretul.