Interesant.
Din 1934 pana in 1937, Romania l-a avut ca premier pe PNL-istul Gheorghe Tatarescu. Semana putin cu Ludovic Orban la moaca.


In 1937 au fost niste alegeri parlamentare. Niciun partid n-a reusit sa faca majoritatea , PNL fiind pe primul loc cu 36%, Iuliu Maniu si PNT cu 20% pe locul 2, Garda de Fier condusa de Zelea Codreanu pe locul 3 cu 15% si PNC condus de Octavian Goga cu 9% pe locul 4, partidul maghiar era pe locul 5 cu 4%, iar PSD-ul era pe locul 10 cu 1%.

Regele de atunci, Carol al II-lea, care era neamt, l-a pus pe Octavian Goga premier.
Iar Octavian Goga era un nationalist-fascist si fiind poet, era bine vazut ca un reformist. Semana putin cu Citu la mutra.


Dar in februarie 1938, Goga a murit de infarct.

Si fiindca era criza economica, saracie lucie, ba niste epidemii de tot felul, iar lumea mocnea a razboi, Carol al II-lea, ca sa previna accederea Garzii de Fier la guvernare, si amploarea fascismului, fiindca n-a putut sa negocieze cu niciun partid, l-a pus pe.............Patriarhul Miron Cristea prim-ministru!
Imaginati-va ca Iohannis sa-l puna acum pe Patriarhul Daniel Ciubotea prim-ministru, ca in fond, e cel mai iubit om din tara, chiar si in ciuda acuzatiilor de coruptie.





Dar pentru ca era batran, a murit de pneumonie.

Ce a urmat apoi?
Carol al II-lea a desfiintat toate partidele si a impus Frontul Renasterii Nationale la guvernare , cu Armand Calinescu premier. Pana a fost asasinat de Garda de Fier la comanda lui Horia Sima care a fugit din tara si a murit in 1993 in Spania.



Zelea Codreanu era un George Simion al vremii si era lider al Garzii de Fier sau Legiunea Arhanghelui Mihail, un fel de AUR de azi, dar mai extremist....ma rog, cam la fel daca AURUL militeaza pentru nevaccinare, deci pentru ucidere in masa. L-au arestat pana la urma pentru cauzarea tulburarii linistii publice, pentru instigari la violente, si a fost executat de jandarmerie la comanda lui Carol al II-lea si Nicolae Iorga, care la randu lui a fost asasinat de legionari in 1940.

Asa cum Garda Legionara era finantata si sprijinita de nazistii lui Hitler din Germania, acum AUR e finantat si sprijinit de nationalistii lui Putin din Rusia de azi.




Dupa asasinarea lui Calinescu, a mai urmat un alt premier, Gheorghe Argesanu, cavaler general, cateva zile a stat premier.



Apoi PNL-istul Constantin Argetoianu care a stat 2 luni


Iar a fost Gheorghe Tatarescu premier, vreo 7 luni, si in al doilea mandat era entuziast dupa Brancusi , exact ca Ciolos.




Dar pentru ca a inceput al doilea razboi mondial si Basarabia a fost ocupata de sovietici, iar nazistii au cedat nordul Transilvaniei Ungariei fasciste, cam cum era Ungaria de azi condusa de Viktor Orban, Carol al II-lea l-a pus pe ofiterul Ion Gigurtu premier.






Apoi Carol al II-lea a abdicat si s-a auto-exilat din Romania , ofiterul Ion Antonescu devenind premier si apoi "Conducator", instaurand dictatura militara fascista pe durata razboiului, Romania devenind aliata cu Germania Nazista.




Mai departe stiti bine ce a urmat dupa razboi - comunistii au venit la putere.




De ce am scris atata?
Ca sa vedeti ca nu ne-am schimbat deloc ca tara.
Iar ce se intampla in Romania acum e comparabil cu ce se intampla in Romania aniilor 1930'.
Suntem , am fost si vom fi vesnic o tara haotica, permanenta in criza politica. Doar comunismul care a instalat un sistem totalitar feroce a fost mai stabil.

Tara asta, cat a avut democratie, a fost mereu o tragedie.

---------- Post added 20-10-2021 at 23:34 ----------

Doar uitati-va aici, am schimbat periodic premierii ca pe niste sosete. Chiar si pe vremea cand aveam somnitati cu carte ca Nicolae Iorga, Titu Maiorescu, Alexandru Vaida Voievod, Iuliu Maniu, Ion I.C. Bratianu care a fost de patru ori premier si cam singurul care a dus doua mandate la capat, nu ca tembelii de acum.


https://en.wikipedia.org/wiki/List_o...1%E2%80%931947)