Quote Originally Posted by Cristache07 View Post
Ce thread tampit! Pe scurt: noi, romanii nu avem nici o sansa. Nu avem pregatire necesara, tehnica si instructajul dateaza de minim 3 decenii (de fapt Romania niciodata nu a avut armata profesionista, pe noi ca natie nu ne caracterizeaza conflictul,razboiul - In mare parte mereu ne-am aparat, doar cateva invazii am izbudit si toate nu s-au terminat fructuos pentru noi). In urma cu un an, un politist a fost intervievat de nu stiu ce televiziune si spunea ca tinerele cadre nici macar nu stiu sa tina arma in mana si nu au o pregatire bine pusa la punct la capitolul tehnici de auto-aparare. Despre ce vorbim. Iar referitor la Modern Warfare, razboiul este purtat de tineri si batranii stau la masa (All quiet in the western front - Netflix). Noroc ca suntem in NATO (cica am avea o oarecare siguranta). Totul este posibil, ramane de vazut ce se va intampla insa vreau sa cred ca omenirea (marile puteri) au invatat ceva din cele doua razboaie mondiale si nu va mai fi altul.
@Cristache07:
Lui Putin nu-i pasa ca tara ta are tehnica militara invechita sau ca n-ai armata profesionala si pregatita.
Cum nici de ucraineni nu le-a pasat. Sau de georgieni. Sau de ceceni.
Totusi, noi avem o situatie defensiva ceva mai buna: avem scut antiracheta, avem avioane F-16, avem sisteme anti-aeriene, avem tancuri frantuzesti, avem mii de soldati straini gata sa ne apere si sa porneasca la eliberarea Ucrainei.
Dar asta ar fi numai in scenariul in care Rusia n-ar riposta dur.
In scenariul cel mai groaznic, Putin ar da cu rachete hipersonice si de croaziera conventional peste toata Europa de Est si ar trimite fortat milioane de rusi inarmati precar sa praduiasca toate tarile invecinate, inclusiv Romania, rusii fiind disperati de saracie de pe urma sanctiunilor.

Faptul ca ne-am aparat secole la randul de otomani, de germani, de rusi, ar trebui sa spuna ceva, ca am supravietuit atata timp ca popor.
Nu traim sfarsitul istoriei si din pacate, va trebui sa ne asteptam la viitoare razboaie cat timp va fi omul pe Pamant.


Iar referitor la Modern Warfare, razboiul este purtat de tineri si batranii stau la masa (All quiet in the western front - Netflix). Noroc ca suntem in NATO (cica am avea o oarecare siguranta). Totul este posibil, ramane de vazut ce se va intampla insa vreau sa cred ca omenirea (marile puteri) au invatat ceva din cele doua razboaie mondiale si nu va mai fi altul.
Nu s-a schimbat nimic.
Ai un octogenar la carma SUA si un saptegenar la carma Rusiei.
Au trecut 80 ani de la ultimul razboi major, iar cei care l-au experimentat sunt deja morti sau foarte batrani.
Multi dintre tineri, faptul ca se joaca MW si idealizeaza razboiul, se aseamana cu tinerii de dinainte de WW1 care isi imaginau razboiul din perspectiva romantica.
Ni s-a urat cu binele si cu pacea, de altfel, suntem de la 9/11 incoace intr-o continua cursa a inarmarii.


Ca sa fie clar pentru toti. Democratia in stare de razboi se suspenda. Daca nu faci ce-ti zic autoritatile, e de rau. Risti sa fii tratat ca dezertor si tradator de tara, iar in timp de razboi, autoritatile n-au mila de dezertori. In cel mai bun caz, te baga la parnaie pe toata durata razboiului. In cel mai rau caz, armata o sa aiba dreptul sa faca ce vrea cu viata ta, fiind detinut privat de libertate, adica sa te trimita in batalion disciplinar in prima linie. In stare de razboi se vor reintroduce multe chestii urate care erau specifice secolului 20, pentru ca majoritatea oamenilor vor fi ingroziti si disperati sa faca ceva ca sa se apere de inamici.

Pana la urma:
-preferi uniforma militara care iti confera respect pe viata ca veteran si demnitate..........sau uniforma de detinut si ajuns sa fii batjocorit de alti infractori care iti vor fi colegi de celula ?
-preferi meniu de armata.....sau meniu de inchisoare? Pentru ca sa va spun, in stare de razboi, toate magazinele si supermarketele vor fi obligate sa livreze cat mai multe cantitati de alimente armatei. Armata va avea cele mai multe provizii de hrana, apa si rezerve de energie. Intram in "economie de razboi" si toate resursele vor fi rationalizate de stat.
-ca soldat ai o arma cu care sa te aperi de rusi ..... ca fugar neinarmat si pe cont propriu risti foarte mult. Pentru ca multi ucraineni care au refuzat sa se bage in armata au patit-o.
-ai prioritate la adaposturi in baze, ti se ofera ce ai nevoie






Quote Originally Posted by codpin View Post
Ca pun pariu ca daca te iau la bani marunti nu ai un stingator in casa, senzori de fum etc, chestii minime de bun simt pentru a te proteja de posibile pericole, dar scrii aici pe forumuri cum o sa murim toti in viitorul razboi si ce prosti suntem noi ca nu ne lasam convinsi de tine.
Asta e topic de RAZBOI, nu de incnedii, nu de senzori de fum, nu de stingatori. Deschide tu un topic pe tema asta si nu mai fii off-topic.

Ia zi tu mai bastardpig, TU ce ai facut sau faci sa te pregatesti de razboiul asta? Concret, scurt si la obiect.
Nu e nimeni pregatit pentru razboi. Am tras cu pistolul si cu o arma la un poligon improvizat, si nici macar cu munitie reala, in rest am vazut razboiul virtual doar in jocuri, in filme, in documentare si in reportajele de stiri. Insa nimic nu poate reproduce cu exactitate groaza unui razboi.
Nu e nimeni pregatit pentru razboi oricate arme a manuit la viata sa. Poate ca Putin sa dea cu rachete nucleare si aia a fost.
Nu cred ca iti doresti sa experimentezi ce au experimentat ucrainenii in dimineata zilei de 24 februarie cand s-au trezit cu flacari in jur, cu bombardamente care fac zgomot mai ceva ca tunetele unei ploi de vara care te trezeste pe la 4 dimineata, cu avioane pe cer care vajaiau

Daca se intampla ca Putin sa fie atat de diliu sa inroleze 10-20 milioane de rusi si sa invadeze toata Europa estica peste noapte, ce o sa fac?
Urmez instructiunile oferite de autoritati si asta e, ma adapostesc pe unde pot in caz de bombardament.

De plecat nu plec pentru ca nici nu as putea. In secunda doi de la inceperea invaziei rusesti, granitele fiecarie tari se inchid, nu mai fuge nimeni prin Europa decat ilegal si pe cont propriu. Gen s-ar putea sa risti sa fii arestat sau chiar impuscat.
Democratia, cu toate drepturile si libertatile ei (de circulatie, exprimare) se suspenda pe timp de razboi.

Daca e sa ma cheme la instructaj si apoi la oaste, nu am de ales decat sa ascult. Pentru ca asa e pe toata planeta, orice om care s-a nascut cu o puza e dator sa-si slujeasca patria pe timp de razboi, neconditionat si de bunavoie sau cu forta daca e nevoie. Este pana la urma costul de a te naste barbat pe planeta Terra.
Asa ca ma duc la centrul de inrolare, fac instruire si ma duc unde m-o trimite.
Insa pe bombardierii obraznici nu-i vad bine. Sa zicem ca cativa bombardieri ucraineni o scapat dupa ce au dat spaga. Dar cand e toata securitatea continentului european in joc, nu mai merge cu smecheria.