PSVR2 da semne premergatoare unui esec. Doar 270k vandute in primele 5 saptamani, fata de estimarile Sony de 2 milioane, apoi de 1 milion.
Au aparut si zvonurile legate de scaderea productiei cu 20%.

https://www.pushsquare.com/news/2023...ercent-in-2023
https://www.forbes.com/sites/paultassi/2023/03/30/report-estimates-say-sonys-psvr-2-isnt-selling-well-may-need-price-cut/


As zice ca e prea devreme sa tragem concluzii, mai mult ca sigur planul de marketing se intinde pe o perioada lunga de timp.
Se pot redresa prin titluri AAA mai bune, mai multe, mai accesibile, price cuts pentru PS5 cat si PSVR2, marketing mai agresiv, eventual functionalitate PC / smartphone.
Altfel, daca decid sa o abandoneze si sa o lase pe mana third party devs, o sa aiba soarta PSVITA. Joculetele indie/AA sunt decente, dar nu fac decat sa tina PSVR2 pe life support un pic mai mult.

Ma asteptam la rezultatele astea, avand in vedere :

- situatia economica globala din ce in ce mai proasta, inflatie, scaderea consumului, inclusiv de mancare
- costul mult mai mare al PS5 fata de PS4 si inca un cost pe atat pentru PSVR2
- 2 ani de scalping si frustrari pentru multi consumatori in calea obtinerii unui PS5. 2 ani in care Sony n-a fost in stare sa rezolve problema scalperilor si a stocului.
Au trecut 2 ani si 5 luni de la lansarea PS5 si in loc sa vedem consola la discount (ca in anii trecuti), e fix invers, e mai scumpa.
2500 lei la lansare, vs 3150 lei acum, pentru un PS5+joc, absolut jenant! Ideea de bundle consola+joc era ca jocul sa fie inclus in pret.
Sony s-a zgarcit pana si la bundle-ul PSVR2 Horizon Call of the Mountain, 250 lei in plus, pentru un voucher code?? What bundle?
Ca exemplu, am luat PS4 PRO bundle cu God of War, chiar in ziua lansarii jocului, la 1580 lei! Pentru cine nu mai tine minte, un PS4 PRO fara joc era 1600 lei in 2018.
- marketing PSVR2 foarte slab, lineup AAA la fel de slab, pretul jocurilor exagerat de mare, on par cu titluri PS5
- lipsa back compat, lipsa suport PC
- toate greselile astea se vor amplifica, pentru ca si asa VR-ul este inca un produs de nisa; chiar nu are nevoie de alte piedici

E pacat, PSVR2 e un hardware extrem de bun. Sper sa nu ma insel, si sa nu fie inca un PSVITA moment.
2023 trebuie sa fie anul PS5 Slim, new process node, smaller, cheaper and everywhere.
Apoi price cut pentru PSVR2 si deja avem alta perspectiva.