Quote Originally Posted by MonkY View Post
In sfarsit, mai vede si PC-ul meu un upgrade.
Am facut trecerea de la batranul RTX 3070 la un RTX 4070 Ti, ocazie cu care a crescut si sursa. Yay me!
Btw, trebuie să spun totuși 2-3 cuvinte extra, poate ajută pe cineva. Eu unul n-am crezut că în viața asta o să am vreodată sursă mai mare de 800W... dar, la naiba! Au fost 2 factori chiar funny, care m-au convins. Primul, sursa asta HX1200i era mai ieftină decât HX850i (pe care o voiam), așa că trebuia să fiu nebun să nu o iau. Și al doilea, având eficiență ceva mai bună, consumul extra care ar fi trebuit să apară la upgrade, e aproape inexistent. Ba mai mult, în full load (Furmark la maxim + Prime95), am consum mai mic decât dinainte de upgrade.

Mai exact așa:
Before: maximum load 605W
After: maximum load 527W

Ați spune: "Păi la un consum de maxim 5-600W, puteai să stai liniștit pe sursa veche!". Well, not so much. În primul rând, la sursa veche mai îmi lipseau 2 alimentări PCIe cu 6+2 pins. În al doilea rând, vedeți că există niște grafice de eficiență la sursele mai bune. Iar în cazul modelului acesta, vârful de eficiență este la aproximativ 50% (unde are 93-94% eficiență). La un use de 80-90% pe sursa veche, aș fi avut eficiență 85% or so. S-ar putea să nu pară mult, dar în realitate, se adună.

Also, recomand să lăsați întotdeauna un headroom serios la sursă, pentru a lucra fără să se supraîncălzească. Nu mai vorbim de faptul că automat și ventilatorul va lucra mai puțin, less noise, less power used.

Asta a fost cu sursa. Cu placa video, ce să vă spun? Că eu unul aș fi vrut tot o soluție care să îmi ocupe cât mai puțin în sistem, dar din păcate, nu prea există așa ceva la RTX 4070 Ti. Ba chiar, ajunsesem să mă uit la 4070 simplu, unde Asus avea o placă aproape identică cu cea pe care o am eu (link in here). Nu mă joc prea mult pe PC, însă aveam nevoie de accelerare mai serioasă, mai ales de când mă joc în draci cu AI-ul. Și, să fiu sincer, diferențele dintre RTX 3070 și RTX 4070 erau infime. Gen 20-25%. La 4070 Ti deja vorbim de 50% and more. Also, încă un fun fact: 4070 Ti-ul l-am luat la aproape același preț la care era 4070-ul. Din nou, trebuia să fiu un pic nebun...

Legat de GPU-uri, să nici nu vă uitați la varianta de la Gigabyte, care se laudă cu faptul că este cea mai mică placă 4070 Ti. E o mare mizerie. Au făcut asta renunțând la ventilatoarele de 90mm, și au trecut la niște 80-uri care cred că-s sleeve bearing or something... se aud horror. Plus (de fapt minus) că au tăiat în draci din radiatoare - nu compensează decât prin turația mult mai mare a ventilatoarelo. Câh!

Revenind la performanță, cei 50% de care vorbeam (și care mă interesau pe mine), sunt strict pe gaming 4K (doar așa mă joc pe PC). Însă în AI (Stable Diffusion de exp.) diferența este aproape DUBLĂ! De la 3.2it/s la 6.0it/s. Iar faptul că acum sunt 12GB RAM în loc de doar 8, contează enorm (pt. randări mai mari de 1024 x 1024). Singurul lucru pe care consider că Nvidia l-a făcut prost la placa asta (în afară de prețul porcesc, desigur), este faptul că nu a mers tot pe un bus de 256 bit. Degeaba a crescut la toate cele, scăzând bus-ul la 192 bit. Dacă rămâneau la fel, placa asta era criminală pentru eficiența de consum. Dar nah, intrau peste teritoriul lui 4080, care pe lângă bus-ul pe 256 bit, vine și cu 16GB RAM. Oh well... that's too much for me.

Sorry pt. mambo-jumbo... Nu puteam să dorm.