Single post: Clubul PlayStation 5
-
12-12-2023 11:33 #4211 SP
Why so serious ?
Just my 2 cents...
Mie mi se pare un salt foarte mare, dar depinde foarte mult si de cum le vor implementa.
In primul rand acel Al: AMD XDNA2 - deci cip complet separat pentru AI - adica Machine Learning. Cel mai probabil Generative AI - folosit pt upscalling personal (new sony temporal machine learning upscale method), asa cum au avut checkerbord (care mergea doar la 30fps) ca sa nu se mai bazeze, cel putin in jocurile interne, pe FSR sau alte tehnici externe de reconstructie.
Microsot cu siguranta va baga in Xbox Series Pro, Generative AI prin MS Copilot, care se va lansa odata cu Windows 12 si va avea acest Generative AI integrat peste tot.
Faza e ca daca ne uitam la comparatie, cel putin pe hartie, la GPU, e un pas mare vs PS5, dar e oarecum asemanator cu XSX. Dar fiind arhitectura noua + dual GPU, e posibil sa fie o diferenta ~dubla - dar depinde cum il vor implementa.
Tot la GPU se vede ca vor avea 2x RT performance deci cred ca o sa vedem si primele jocuri care incearca path tracing pe console.
Parerea mea e ca daca acum avem DRS 1440p cu 60fps si inca un upscalling la 4K, cu Pro vom avea rezolutie fixa 1440p cu 60fps si high/ultra details (cum avem acum in 4K DRS cu 30fps), sau DRS la 4K din rezolutie mult mai mare + 60fps.
Nu as merge mai departe sa spun ca vom avea 4K nativ cu 60fps decat in jocurile care au iesit deja si care nu aduc aceste noutati, gen better RT sau chiar path tracing, Iluminare Globala sau higher details, samd.
Inca sunt jocuri care se chinuie sa tina 60fps pe PC cu 4090 in 4K nativ si high sau ultra details, iar asa ceva in mod clar nu vom vedea.
Btw, ma refer strict la jocuri AAA, nu la jocuri indie sau platformers care merg in 4K si pe switch.
Ramane oricum sa vedem pretul, poate optiunile fizice. Cert e ca iese sigur in 2024, asa cum am zis de la lansarea din 2020