A întrebat colegul codpin pe alt thread despre cum e Mac pentru cineva care e obișnuit cu Windows, poate mai sunt și alții pe gânduri acum cu Mini M4 care e ridicol de ieftin.

Toată viața am folosit Windows. Am trecut prin toate de la Windows 97 până în prezent, și întotdeauna a fost sistemul meu de operare preferat (față de Android, iOS, Linux, Blackberry OS și Symbian pentru nostalgici). Acum 3 luni mi-a murit de tot laptopul și, dezamăgit până peste de cap de toate opțiunile cu Windows de pe piata, mi-am luat inima în dinți și am cumpărat un Air cu M3.

Cel mai bun dispozitiv electronic pe care am pus mâna vreodată. Nu are rost sa zic de cat de minunat e hardware-ul, surpriza a fost sa găsesc în sistem de operare cu care sa ajung mai productiv decât cu Windows. Deși are paradigme de utilizare destul de diferite de Microsoft, nu a durat mai mult de 2 săptămâni sa mă obișnuiesc cu el și sa mă simt power user. Au fost într-adevăr 2 săptămâni destul de enervante cu zile in care am vrut sa îl arunc pe fereastră, dar hey - doua săptămâni!

Posibilitățile de customizare sunt infinite, și pentru orice setare care nu exista deja vei găsi o aplicație care sa facă fix ce ai nevoie. Spre deosebire de un laptop cu Intel, chiar poți rula 10 aplicații simultan în background fara vreun impact sesizabil la baterie.

Recomand maxim Raycast (gratuit), cred ca mi-a salvat deja mii de clickuri și multe ore de viață, e incredibil cat de puternic e Spotlight. Un exemplu oarecare: învăț o limbă străină mai puțin populară și foarte des vreau sa traduc fraze întregi în engleză cu DeepL.
Windows: selectam textul, copiam, mergeam în tabul din browser cu DeepL, parsam textul, apasam enter, vedeam textul.
Mac cu Raycast (+ plugin DeepL): selectez textul și apas command + options + D. Atat. Îmi apare traducerea direct in fata, fara alte 7 comenzi și fără sa deschid browser.

Eu unul nu o sa mă întorc prea curând la Windows. Colac peste pupăză, au ajuns macurile sa fie și cele mai ieftine calculatoare decente de pe piata. Vrei un laptop cu adevărat portabil și cu baterie care sa te tina o zi? 7000 de lei unul cu noile procesoare Intel Ultra, 7000 de lei ultimul macbook sau... 3500 de lei un Air cu M1 care inca e super competitiv. La 3500 în tabăra Windows bate vântul rău de tot.