Single post: Ce ne-am cumparat azi - diverse
-
10-11-2024 14:35 #3249 SP
Senior Member
Multumesc frumos @codpin. Ca si device, mac mini e ceva minune tehnologica, este foarte rapid, majoritatea aplicatiilor se incarca aproape instant, cu mici exceptii. Este un device extrem de mic, cam 1.5 apple tv's asa ca dimensiuni 12x12cm si 5cm inaltime. Il poti lua cu tine efectiv daca il folosesti si acasa si la birou si ai monitor in ambele parti, nu prea mai ai nevoie de laptop decat daca ai de facut ceva urgent in deplasarea birou-casa si invers.
Cu multi display support este relativ simplu, ai portul HDMI pe care eu tin un monitor 4k de 60hz si mai ai 3 porturi thunderbolt 4 pe spate la care mai poti conecta inca doua displayuri, sau direct 3 displayuri pe porturile thunderbolt. In cazul meu pe M4 specurile la ce monitoare poti folosi arata de forma asta (informatie culeasa de pe site-ul oficial apple):
Mac mini (2024) with M4 chip
Mac mini (2024) with M4 chip supports up to three external displays simultaneously, based on the resolution (up to 8K) and refresh rate (up to 240Hz) of each external display.
Two external displays
Supports two external displays in any one of these configurations:
- One display up to 8K at 60Hz (or 4K at 240Hz) over Thunderbolt or HDMI, and one display up to 5K at 60Hz over Thunderbolt
- One display up to 8K at 60Hz (or 4K at 240Hz) over Thunderbolt, and one display up to 4K at 60Hz over HDMI
Three external displays
Supports three external displays in any of these configurations:
- Two displays up to 6K at 60Hz (or 4K at 144Hz) over Thunderbolt, and one display up to 5K at 60Hz over Thunderbolt
- Two displays up to 6K at 60Hz (or 4K at 144Hz) over Thunderbolt, and one display up to 4K at 60Hz over HDMI
- One display up to 6K at 60Hz (or 4K at 144Hz) over HDMI, one display up to 6K at 60Hz (or 4K at 144Hz), and one display up to 5K at 60Hz over Thunderbolt
Ca si experienta in utilizare este foarte similara cu cea de pe windows, in setarile displayului ti-apar toate dsiplayurile conectate si le poti configura tu, daca de exemplu ai unu langa celalalt si al treilea este deasupra sau dedesubt le poti aranja sa arate fix ca setupul real ceea ce va permite mutarea cursorului in sus sau in jos pentru a naviga catre displayul respectiv, nu numai stanga dreapta.
Ca si tranzitie eu nu pot sa ma exprim 100% in situatia de fata pentru ca eu folosesc si linux si windows si am mai folosit mac os in trecut. Dar sfatul meu este sa nu mai stai pe ganduri cam 90% din ceea ce vrei sa faci nu ar trebui sa intampini obstacole la utilizare, este un sistem de operare bazat foarte mult pe vizual si pe drag and drop. Label menu-ul standard din orice aplicatie gen file options, etc, se va gasi intotdeauna in coltul din stanga sus, de la logo-ul apple inspre dreapta, observand ca fereastra aplicatiei ramane mereu curata, o chestiune care pe mine ma incanta pentru ca imi permite sa am o imagine clara asupra ferestrei aplicatiei. Cand o aplicatie se face fullscreen este fullscreen ca la browser web, adica iti dispar taskbarul si elementele de ui de deasupra.
Diferenta majora pe care o vei sesiza este ca taskbarul este inlocuit de un dock interactiv care se imparte in doua. Prima parte este locul unde poti pune tu ce aplicatii vrei (de obicei cele mai uzuale si pe care are sens sa le ai cel mai la indemana). A doua parte reprezinta locul unde ruleaza aplicatiile deschise recent si iconul de recycle bin. Din punctul meu de vedere este mult mai utila aceasta abordare, in special pt productivitate, pentru ca permite sa arunci un ochi instant la ce ai deschis recent decat sa iti aduci aminte de ce ai nevoie, mai ales daca ai inchis in prealabil aplicatia respectiva. Din cate stiu se poate configura ca aplicatiile sa nu ramana acolo in dreapta, dar e un ajutor in plus in multitasking pentru ca nu mai treuie sa deschizi panorama pentru a vedea toate aplicatiile (in windows este win key+tab in Mac Os este F3 - pe tastaturi dedicate mac os).
Cea mai tare chestie pe care eu o iubesc si din motivul asta iubesc browserul safari este faptul ca ai optiunea sa vezi toate taburile deschise in mini ferestre ca sa stii exact unde vrei sa ajungi (la mine vizualul functioneaza mai bine decat scrisul). Nu stiu daca se mai regaseste la alte browsere sub forma asta dar intr-un job in care lucram foarte mult in browser mi-a salvat ore intregi de timp pentru ca navigarea se facea mult mai repede decat sa stau sa citesc lable-ul la fiecare tab.
Plus tab groups pe care le aveam grupate in categorii (alta functie pe care nu stiu daca o vei regasi la alte browsere) si pe care le puteam denumi dupa bunul plac ca sa ma exprim mai neacademic asa
.
Alt aspect care pe mine ma incanta in mod deosebit, suita office ruleaza exceptional pe Mac Os, din punctul meu de vedere, poate chiar mai bine.
Vis-a-vis de usurinta in utilizare si cum scrie apple driveri si cum se comporta aplicatiile de windows portate pe Mac Os, eu am avut niste casti microsoft special concepute pentru Ms Teams, teoretic butoanele dedicate trebuiau sa raspunda la apel, sa puna pe mute etc. Pe windows 11 mergeau intermitent, basca se si deconectau de la bluetooth si alte porcarii de genul.
Am vrut sa testez si am luat Ms Teams pe Macbook air imprumutat de la un coleg, partajat castile direct prin bluetooth si totul mergea direct, butonul de raspuns si mute totul functiona exact cum m-as fi asteptat de la windows, fara sa ma chinui cu driveri, configurari si update de firmware.
Cam orice dispozitiv functioneaza asa, exceptie fiind produse specializate care chiar au nevoie de driveri chiar si pe Mac Os.
Sfatul meu este sa nu stai pe ganduri, ai 30 zile drept de retur la emag si alti retaileri seriosi, ia-ti unul cu config de baza (da, configuratia de baza zboara, testat in apple store cu 20+ plus aplicatii deschise, 15 taburi deschise in safari in timp ce final cut "repara un video" iar logic pro facea un sample la niste beaturi iar memory compressionul nu intra decat o data la 2-3 minute) si foloseste-l exact cum ai vrea sa il folosesti pe windows si poti compara. Apoi daca nu te incanta sau nu e ceasca ta de ceai cum zice englezu, il poti returna fara batai de cap.
Sper ca te ajuta mini review-ul, bafta si sa te vedem aici cu post cu mac luat cat mai curand.