Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #5 SP
    Admin MonkY's Avatar
    III.4. Lumina
    Acesta este un subiect greu in acvaristica, fiind un element care pe o parte poate ajuta la crearea unui acvariu superb si pe de alta parte il poate umple de alge. Este totusi un subiect pe care cei ce isi doresc un acvariu steril sau un acvariu fara plante il pot ocoli cu usurinta. Acestora li se recomanda un neon daylight (care imita lumina naturala) si eventual un neon colour (care sa scoata in evidenta culorile pestilor). Pentru ceilalti insa e un subiect complex si complicat (mai ales daca ne adancim in calcule cu lumeni, IRC, temperaturi de culoare, etc.). Dar, haideti sa incercam sa simplificam un picut.

    In primul rand, lumina o puteti aranja fie in capac, fie suspendat (de tavan sau cu suporti pe geamurile acvariului), fie sub apa (pentru moonlight, led-uri, etc.). In al doilea rand, putem categorisi lumina in urmatoarele tipuri:
    • becuri cu incandescenta (nu se recomanda)
    • tuburi fluorescente (T8 - folosite din ce in ce mai putin datorita eficientei slabe si a caldurii produse)
    • tuburi fluorescente compacte (T5 - cu eficienta mai mare decat T8 si mai putina caldura emanata)
    • lampi metal halide (HID - High Intensity Discharge - care au insa dezavantajul costurilor ridicate)
    • benzi cu LED (recomandate doar pentru moonlight sau ambianta, necunoscandu-se inca efectul indelungat asupra plantelor)
    Mai departe, apare intrebarea "cata lumina este suficienta pentru acvariul meu ?". Well, pentru fiecare acvariu regula este diferita. Sunt cei care iau in considerare regula watt/litru, sunt cei care iau in calcul regula lumen/litru... insa toate acestea sunt irelevante (sau relevante) in functie de ce plante detineti (sau vreti sa aveti). Orice regula ati folosi insa, va recomand sa mergeti pe tuburi de calitate, special concepute pentru acvariu. Sa nu va mirati ca folosind tuburi de iluminat pt. apartament va veti trezi cu tone de alge in acvariu... sau ca vor muri plantele (incet, dar sigur).

    Pentru a simplifica un pic, sa luam cazul unui acvariu de 100L (90 x 30 x 40), plantat moderat (40-50% din suprafata) unde nu se doreste sa se cheltuiasca exagerat (HID sau HDI-uri). In acest caz, mergem pe T5-uri, cele mai folosite lampi in momentul de fata. Daca ne luam dupa formula watt/litru, la acvariul de 100L pentru plante cu necesitati minime ar fi suficient 50W, pentru plante cu necesitati medii 75W si 100W pentru plante cu necesitati mari. Pentru a ajunge la o lumina medie spre mare, mergem pe o lampa suspendata cu 2 tuburi de 45W si 895mm (atentie mare la acvariul dvs. intrucat tuburile pentru acvariu au marimi dedicate... nu veti gasi orice marime dorita). Mergand pe 2 tuburi de 54W, vom alege unul Daylight (care sa imite lumina naturala) si unul Plant (care desi da o lumina mai slaba pentru ochiul uman, ajuta la cresterea plantelor).

    La alegerea producatorilor de lampi e iarasi o mare dilema. Personal am avut mari dezamagiri cu lampile Juwel si JBL. Desi de aproape 10 ori mai ieftine, pana si lampile Osram Lumilux 865 (965 nu se mai produce) si Osram Fluora au fost mai eficiente. Daca va permite insa bugetul, va recomand sa mergeti pe lampi dedicate de la Dennerle, Arcadia, Giesemann. Acestea pe langa eficienta foarte mare (IRC peste 85), au avantajul ca sunt "imbracate" cu o folie UV Stop, care filtreaza lumina UV sub 400 nm (cea care este in principal responsabila de cresterea algelor).

    Apare dupa aceea dilema "cat timp sa las neoanele pornite ?". Intr-un acvariu pornit de curand, recomand maxim 8-9 ore pe zi, iar pentru un acvariu "ciclat" (adica dupa cel putin o luna-doua de la instalare) recomand maxim 10-11 ore pe zi. Puteti folosi si o pauza la pranz, care contrar multora, nu are un efect negativ asupra plantelor, ba chiar in unele cazuri ajuta (la urma urmei, in natura sunt si perioade cu nori, perioade cu ploaie, nu este soare/lumina toata ziua). Singurul lucru recomandat este sa nu aveti o pauza de mai mult de 2-3 ore, iar perioada in care neoanele stau pornite sa fie de minim 4-5 ore (pentru a da suficient timp plantelor pentru fotosinteza).

    In cazul in care in acvariul vostru nu aveti un sistem de reducere a pH-ului, introducere de CO2 si nu fertilizati, va recomand sa mergeti pe o lumina mai slaba. In cazul acvariului de mai sus, de 100L, mergeti pe un singur tub Daylight, sau doua mai mici, de maxim 50W. Altfel, lumina puternica va stimula cresterea plantelor, acestea vor "cere" si mai mult CO2, fertilizanti... pe care daca nu ii introduceti, vor duce la moartea plantelor. Totodata, lumina foarte puternica fara plante de suprafata (sau cu frunze mari) poate duce la stressarea pestilor si dupa cum se stie, cele mai multe boli ale micutilor sunt cauzate de stress.

    Trebuie sa aveti in vedere ca tuburile nu vor tine "forever". Chiar daca acestea ar putea tine ani de zile inainte sa se "arda", nu este recomandata folosirea lor mai mult de 8-10 luni (desi majoritatea producatorilor indica si peste 12 luni). Iar la schimbarea respectiva, daca aveti mai multe tuburi, nu le schimbati niciodata pe toate odata. O pauza de o saptamana-doua este binevenita (sau va veti trezi cu alge).

    Un alt element deloc de ignorat referitor la lumina sunt reflectoarele (care de obicei se monteaza in "spatele" neoanelor si aduc un spor de lumina in acvariu). Desi multi producatori lauda aceste reflectoare cu "100% more light", va rog sa nu ignorati reclama. Adica, sa nu considerati ca daca ati pus reflectoare veti dubla lumina din acvariu. De fapt reflectoarele ajuta la directionarea luminii "pierdute" din "spatele lampii" si in nici-un caz nu veti avea dubla lumina.

    Pentru cei care vor sa "simuleze" lumina lunii pentru a-si studia pestiucii noaptea, le recomand lumina moonlight, care de obicei o gasiti sub forma unui grup de leduri de culoare albastra. Puteti sa va creeati si voi propriul sistem de iluminare cu leduri, insa nu exagerati aici (de exp. sa puneti 100 de leduri la un acvariu lung de 1m) pentru ca veti produce un disconfort atat plantelor cat si pestilor. La un acvariu de 1m lungime, cred ca suficiente sunt 10-12 leduri. La urma urmei se doreste sa se creeze o lumina difuza si nu de a inlocui lumina zilei.
    Attached Images Attached Images comparatie_lumina_diverse_tuburi.jpg spectru_complet_dennerle.jpg lampi_t5_dennerle.jpg moonlight.jpg