Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #12 SP
    Admin MonkY's Avatar
    IV.2. Substratul
    Desi este un element foarte important (in special pentru acvariile plantate), multi acvaristi incepatori fac greseala de a desconsidera substratul si de a merge pe ideea "Eh, iau niste pietris cum am vazut in fata blocului si am rezolvat". Din pacate, nu este chiar asa. In primul rand, trebuie sa va ganditi inainte ce pesti si ce plante va doriti in acvariu pentru a va alege substratul optim. Insa inainte de a trece pe larg la acest subiect, haideti sa vedem din ce este format substratul intr-un acvariu:
    • incalzitorul de substrat (capitolul III.6)
    • strat fertilizant
    • pietris
    Intrucat incalzitorul de substrat este descris in capitolul III.6, vom trece la Stratul fertilizant. In cazul in care nu doriti acvariu plantat sau veti merge pe un acvariu cu ciclide africane, puteti renunta la acesta. Pentru un acvariu plantat, acesta este insa vital. Practic in acest strat fertilizant se vor regasi mineralele si nutrientii fara de care plantele (in special cele cu radacina) nu pot trai. Desi sunt cativa acvaristi care merg pe solutii "home-made" gen argila de nu stiu care plus turba de nu stiu unde, eu va recomand sa mergeti pe solutii specializate, testate de zeci de ani. Nu numai ca veti avea sanse mai mari de reusita cu plantele, dar veti elimina si riscul de a aduce bacterii, ciuperci sau alte nebunii in acvariul vostru.

    Personal recomand un substrat fertilizant de la Dennerle care isi mentine calitatile pentru o perioada indelungata si nu afecteaza in nici-un fel apa. Exista multe alternative de fertilizant care insa sunt mai mult sau mai putin problematice. De exp. cel de la JBL are marele dezavantaj ca la orice modificare in substrat, acesta se va elibera in apa, murdarind-o si "scapand" foarte mult din nutrienti si minerale. Nu am testat solutia de la ADA insa am inteles ca ar fi una din cele mai bune. Dupla nu are nevoie de acest strat fertilizant intrucat "pietrisul" lor contine deja acei nutrienti si minerale necesare. Personal insa "urasc" culoarea Dupla si dezavantajul ca este foarte usor (daca aveti pesti marisori si "scurmatori" fiti siguri ca va vor scoate toate plantele din el).

    O varianta mai ieftina (dar si mai putin eficienta) ar fi combinarea primului strat de pietris cu fertilizanti speciali (JBL si Sera ofera asa ceva), peste care puneti inca un strat de pietris (pentru a nu "scapa" fertilizantii in apa).

    Atentie: stratul fertilizant nu are o durata infinita de viata. Cel mai bun strat in principiu va poate tine un an, doi (in functie si de cerintele plantelor). Dupa aceasta perioada, aveti doua posibilitati. Fie refaceti setup-ul (inlocuiti stratul fertilizant cu unul nou), fie folositi elemente de refertilizare. Pentru fiecare linie de fertilizare, producatorii ofera si acele produse sub forma de bile sau conuri ce contin nutrienti si minerale. Acestea se introduc in substrat (nu va afecteaza apa sau pestii) si in timp se dizolva in acesta, "revigorand"-ul si oferind plantelor elementele necesare.

    Pietrisul pentru acvarii trebuie sa fie in primul rand inert chimic (sa nu afecteze calitatea apei cum ar fi pietrisul calcaros). Mai mult, acesta se recomanda sa fie de 1-2mm si sa fie "rotunjit" pentru a nu va rani pestii. Nu va recomand sub nicio forma pietris colorat artificial. Pe langa faptul ca arata urat si va poate afecta calitatea apei, dupa o anumita perioada isi va pierde si culoarea pentru care l-ati ales.

    Nu combinati pietris de marimi diferite. In timp pietrisul cu bob mai mic se va scufunda, nemailasand substratul sa respire. In plus, pietrisul cu bob mai mare de 2-4mm vor permite mizeriei si mancarii sa se duca la fund, iar in timp va veti confrunta cu bacterii periculoase si prea multa mizerie.

    Aici personal va recomand pietris de natura vulcanica. Acesta are marele avantaj ca datorita structurii poroase, va fi un suport excelent pentru bacterii. In acvariile cu acest tip de pietris puteti considera ca ati introdus un mare filtru biologic, lucru ce va va scuti de multe probleme. Volcanitul de la AquaMedic, Bonalit-ul de la Hobby din cate stiu sunt de natura vulcanica. Eu unul folosesc Bonalit-ul care are avantajul de a fi si foarte ieftin si arata si foarte natural.

    Nu uitati ca la instalarea unui substrat nou sa introduceti si bacterii speciale pentru substrat. Acestea se vor activa la intrarea in contact cu apa si vor ajuta la transformarea substratului intr-un filtru biologic.

    IV.3. Decorul
    Trebuie sa incep prin a spune: "Renuntati la acvariile de tip 'fantezie' cu nisip colorat, cu globuri de cristal si castele, oameni de zapada si alte minunatii !". Daca tineti la pestii vostrii, va trebui sa le oferiti un mediu cat mai apropiat de biotopul natural. Niciodata pestii vostrii nu isi vor arata adevaratul comportament, coloritul complet, intr-un mediu in care nu se vor simti "ca acasa". Trebuie sa tineti cont ca unul dintre modurile prin care pestii "comunica" sunt culorile lor. Culorile tipatoare (gen pietris rosu, albastru) pentru unii pesti vor fi vazute ca "avertisment/primejdie". De aceea sa nu va mirati ca veti avea pesti stressati, tot timpul pusi pe "bataie". Deasemenea, anumitor pesti le place sa se "integreze" in decor si de aceea, multi pesti vor fi stresati pe un pietris alb, recomandandu-se un pietris mai inchis la culoare.

    Chiar daca aveti elemente naturale, verificati-le bine inainte de a le monta in acvariu. In mod normal pestii vostrii vor fi atenti, insa daca aveti tetrazone nebunatice de exp. colturile foarte ascutite ale pietrelor ii pot rani. Acestea le puteti poliza usor si veti fi scutiti de inca o problema. De asemenea, daca aveti pesti curiosi, incercati sa eliminati orice "capcana" mortala din acvariu. Un mic exemplu: gaurile mici din nucile de cocos. Nu odata am fost nevoit sa eliberez pestii curiosi din gaurelele prin care au reusit sa treaca cu doar o parte a corpului, ramanand intepeniti acolo. Am acoperit acele gaurele si gata, problema rezolvata.

    In mod clar, decorul de baza va fi format din substrat (capitolul IV.2), plante (artificiale sau naturale), pietre si lemne (mopani, buturugi). Aveti grija cum le asezati, mai ales daca aveti pesti teritoriali. E bine sa le formati zone unde sa se poata ascunde (cu ajutorul pietrelor, mopanilor sau buturugilor), zone unde sa manance (pentru a nu fi nevoiti sa imprastiati mancarea in tot acvariul), si zone mai libere pe unde sa poata "zburda". Nu radeti, pestii sunt inteligenti si se vor plictisi repede daca nu au cu ce sa interactioneze. Eu unul nu i-am inteles niciodata pe cei care au acvarii sterile (doar pesti si acvariul, fara substrat, plante sau nimic altceva). Inteleg ca posesorilor le plac la nebunie pestii respectivi si vor sa-i puna in valoare la maxim, insa ma indoiesc ca pestilor le place sa se traiasca intro cutie de sticla.

    Un alt element foarte frumos este decorul de fundal artificial. Acesta il puteti monta doar inainte de a umple cu apa sau substrat intrucat necesita lipirea sa. Marea majoritate a acestor decoruri artificiale sunt 3D, adica sunt practic "desene" in relief, care dau senzatia unui perete de piatra, a unei buturugi sau a venelor unei plante imense. Fiind in relief, vor ocupa si ceva spatiu din acvariu, insa au avantajul ca vor oferi pestiucilor multe locuri unde sa depuna sau sa isi formeze teritoriul. Din pacate, decorurile acestea au dezavantajul ca sunt costisitoare, nu se pot monta oricand si mai mult, vin doar in anumite marimi. Puteti incerca sa confectionati un astfel de fundal, insa trebuie sa luati in calcul folosirea numai a materialelor care rezista mult timp in apa si care nu afecteaza chimic sub nicio forma.

    Cu un astfel de fundal aveti si avantajul ca puteti ascunde toate furtunele, firele si accesoriile in spate fara a deranja in niciun fel. Eu nu am mers pentru asa ceva pentru ca acvariul meu este conceput in asa fel incat sa fie privit din toate partile.

    Atentie: orice element de decor va recomand sa-l tineti pentru o perioada cat mai mare intr-un vas cu apa (cel putin 2 saptamani), inainte de a-l pune in acvariu. Anumiti mopani sau radacini chiar trebuiesc fierte inainte (pentru a scapa de tanin sau pentru a nu pluti). Sub nicio forma nu se vor prinde elementele de decor din apa cu suruburi sau alte metale ce pot oxida. Pentru aceste operatiuni se gasesc in comert produse specializate care nu afecteaza apa.

    Inca un mic sfat. Mopanii de obicei nu plutesc si pot fi introdusi si dupa ce ati pus apa, insa in general buturugile (unele chiar si dupa ce sunt fierte) trebuiesc prinse bine in substrat. Daca sunt foarte mari, se recomanda lipirea lor de fundul acvariului. De aceea, e bine sa va achizitionati toate cele inainte de a porni acvariul, si de a monta absolut totul inainte de a pune apa si substratul. Dupa aceea, totul devine mult prea complicat.
    Attached Images Attached Images comparatie_pietris.jpg aranjare_incalzitor_substrat.jpg aranjare_pietris.jpg aranjare_strat_fertilizant.jpg diverse_tipuri_pietris.jpg background_acvariu_1.jpg