Single post: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #18 SP
    Admin MonkY's Avatar
    V.3. Declorinarea si filtrarea apei de la robinet
    Desi in mod normal apa potabila ce o primim de la robinet ar trebui sa fie ok si pentru pestiucii nostrii, de cele mai multe ori firmele care se ocupa de livrarea apei o dau in bara, si de multe ori o dau in bara rau de tot. Daca veti merge pe paginile lor de prezentare unde sunt prezentate testele si analizele apei, veti vedea ca ne prezinta o apa cu valori apropiate de apa imbuteliata. Si cu toate acestea, cantitatea de clor, nitrati, metale pe care o descoperim cu ajutorul testelor este mult peste valorile admise. Sa nu mai vorbim de perioadele in care se fac lucrari, si ne trezim cu o apa neagra in acvariu.

    Daca de apa murdara ne putem feri, de clorul din apa si metalele ce se gasesc in apa trebuie sa gasim alte solutii. Cea mai simpla este metoda de declorinare fara nici-un aditiv, filtru, sau aparat. Pur si simplu se scoate apa intr-o galeata sau un butoi (cu gura mare) si se lasa timp de 48h sa stea. Dupa aceste 48h apa este mult mai sigura pentru a fi folosita pentru schimburi de apa in acvariu.

    O a doua metoda (mai ales atunci cand trebuie sa facem urgent un schimb de apa) este cea prin care se folosesc solutii din comert. Personal nu va recomand aceste chimicale decat ca ultima solutie. De obicei acestea "leaga" metalele si clorul din apa in timp foarte scurt. Din pacate, leaga si mineralele necesare plantelor si pestilor.

    Cea de a treia metoda, pe care o recomand oricui, este cea de folosire a unui filtru conectat la reteaua de apa. De fapt, recomand aceste filtre nu numai pentru pestii vostrii, ci si pentru voi, pentru consumul personal. Daca pana acum ceva timp aceste sisteme erau costisitoare, acum va pot recomanda solutii ieftine si la fel de eficiente.

    Practic aceste sisteme nu sunt altceva decat niste recipiente (borcane) ce contin diverse medii de filtrare (aproape ca filtrele externe pentru acvariu) ce se pot conecta usor pe conducta de apa. Spre deosebire de filtrele de acvariu insa, aici nu sunt necesare decat urmatoarele:
    • conectorii (de obicei vin cu recipientele, dar asigurati-va ca au marimea corecta pt. reteaua dvs.)
    • recipientul (vasul sau borcanul) in care vor sta filtrele
    • mediu de filtrare de 5 microni (care opreste mizeria, sedimentele)
    • mediul de filtrare cu carbon activ (opreste clorul, chimicalele si substantele organice)
    Cu 2 borcane (va recomand modelele transparente pentru ca este mai usor de vizualizat gradul de "murdarire") si 2 medii de filtrare veti putea folosi linistiti apa de la robinet pentru acvariile voastre. Este un lucru imperios necesar mai ales cand aveti un sistem de schimb de apa "la picatura".

    Personal va recomand solutiile de la Aquafilter, care se gasesc si in Romania la preturi decente. Recipientele sunt modelul acesta (de 10"), mediul de 5 microni este acesta, iar cel cu carbon activ este acesta. Mediile de filtrare tin undeva in jurul a 3-6 luni (in functie si de volumul de apa folosit).

    V.4. Intretinerea acvariului
    Desi un acvariu mare ciclat, cu filtre pe masura, cu schimb de apa la picatura, cu controller de temperatura si pH se va intretine aproape singur (ca un mini biotop, o bucatica din natura), pentru majoritatea intretinerea acvariului este o activitate peste care nu puteti sari.

    Cea mai importanta operatiune legata de intretinere este acela de schimb de apa. Indiferent cat de multi sau cat de putini pesti aveti, indiferent cat de multe plante aveti, schimburile de apa sunt indispensabile. Acestea, asa cum am mai spus, nu trebuiesc facute cu cantitati mari de apa (niciodata nu depasiti 30% din volumul total al acvariului). Si nu trebuiesc facute zilnic (decat poate daca aveti mari probleme cu cantitatea de amoniac, nitriti sau nitratic) ci saptamanal sau cel tarziu la 2 saptamani sunt suficiente. 20-30% din volumul de apa schimbat saptamanal va vor mentine pestii fericiti intr-o apa perfecta.

    Nu mai este nevoie cred sa specificam aici ca schimburile de apa se vor face cu apa declorinata sau filtrata... altfel riscati sa aduceti mai multe probleme in acvariu decat sa le rezolvati (vezi capitolul V.4).

    A doua operatiune importanta, este aceea de curatire a acvariului. Oricat de bine echilibrat ar fi acvariul vostru, in apa vor fi intotdeauna eliminate dejectii, se vor gasi frunze moarte sau se va murdari geamul sau echipamentele.

    Pentru a scapa de mizerii va recomand un curatator de substrat (Capitolul III.13) sau un schimb de apa cu ajutorul unui "clopot" cu gaurele, ce vor trage mizeriile odata cu tragerea apei din acvariu. Desi va trebui sa faceti acest lucru temeinic, incercati sa nu stressati pestii prin aceasta operatiune. Va puteti considera "experti" atunci cand faceti curatenie si pestii vostrii nici macar nu vor fugi de voi, ba din contra, vor veni curiosi sa vada ce faceti.

    La aceasta curatenie, trebuie sa insist asupra frunzelor moarte, sau chiar a pestilor morti. Cautati insistent pentru ca acestea pot produce dezechilibre mari, de obicei producand valori foarte mari de fosfati si nitrati.

    O alta parte a curatirii, este cea a geamurilor. Mai ales atunci cand pe geamuri se depun diverse alge, care de care mai bine prinse. Pentru asta va recomand curatatoare de geam cu magneti puternici, iar pentru cele mai indarjite alge, va recomand curatatoarele cu lama. Acestea insa folositi-le doar daca nu reusiti sa curatati cu magneti sau bureti... si cu foarte mare grija in zonele unde siliconul imbina geamuriel acvariului, pentru a nu-l deteriora.

    Foarte important, desi se efectueaza mai rar (in functie de marimea filtrului si de numarul de pesti si a modului de hranire) este curatarea filtrului. Fie ca este intern sau extern, mediile de filtrare ale acestora nu se vor curata niciodata toate odata, pentru a nu decicla acvariul. Se recomanda ca mediile biologice sa fie doar clatite in apa trasa din acvariu, iar mediile mecanice (bureti si vata de perlon) spalate sub jet puternic de apa sau inlocuite. La aceasta operatiune va recomand sa fiti pregatiti cu colonii de bacterii (vezi Capitolul V.1) pentru a inlocui bacteriile pe care le-ati eliminat la spalare.

    Verificarea echipamentelor. E bine sa va formati o rutina ca odata cu curatenia si schimbul de apa din acvariu, sa treceti in revista echipamentele voastre. Verificati daca filtrele si pompele de apa/aer au debitul setat (in caz contrar trebuiesc curatate). Recalibrati controllerele (cel de pH in mod special), verificati daca sunt scurgeri sau daca furtunele sunt prea murdare (pentru acestea recomand folosirea acelor perii pe cablu metalic, cu care puteti curata chiar si pana la 2m). Furtunele de la filtrele externe pe care s-au depus prea multe mizerii/alge pot duce la o diminuare drastica a volumului. Personal, la ce preturi au furtunele si avand in vedere ca se murdaresc dupa aproximativ un an, prefer sa le schimb complet.
    Attached Images Attached Images filtru_de_apa_aquafilter_recipient.jpg filtru_de_apa_aquafilter_medii_filtrare.jpg filtru_de_apa_aquafilter_complet.jpg eheim_gravel_cleaner.jpg curatare_substrat_clopot.jpg