Salut.

Nu pot sa-ti raspund din perspectiva unui admis la o facultate din UK, dar in schimb m-am informat extensiv pe aceasta tema fiind momentan in clasa a XIIa si fiind interesat de perspectiva plecarii in afara.

In primul rand, sa nu uiti ca pe 15 Ianuarie se termina inscrierile la majoritatea facultatilor si pana atunci trebuie trimis dosarul. Cel mai probabil o sa iti dea o oferta conditionata: adica te accepta daca o sa iei la BAC peste nota x. Care de obicei e 8 la majoritatea facultatilor si 8.5 la un subiect particular (de ex. matematica la Finante). Ma rog, astea sunt detalii.

Acel imprumut scolar chiar este foarte real si nu e nicio smecherie. Iti plateste statul integral studiile (~�3500/an) si tu te apuci sa le platesti inapoi doar dupa ce ai terminat facultatea si castigi peste �15.000/an (�1250/luna). Dobanda este 0%, dar se mai ajusteaza suma in functie de inflatie si daca in 15 (sau 25, nu mai stiu exact) de ani nu ai reusit sa le platesti suma intreaga deoarece nu ai avut salariul necesar, se anuleaza.

Partea cu banii e un pic mai complicata. Fiecare univesitate are propriile burse si scolarships si le ofera pe diverse criterii. De ex. Essex ofera �1000 la toti cei admisi din zona est-europeana si mai ofera ~�800 la toti care sunt admisi si au cerut imprumut de la stat. Problema e ca acesti bani facultatea tii da abia la inceputul celui de-al doilea semestru (Ianuarie, facultatea incepand in Octombrie). De asemenea, in al doilea semestru poti sa iti iei un part-time job, majoritatea studentilor de acolo facand asta. Poti sa lucrezi maxim 20 ore/saptamana si salariul minim e ~�5/ora. Depinde de felul in care cheltui bani s-ar putea sa reusesti sa te descurci asa, problema fiind la inceput cand ajungi acolo deoarece patru luni nu ai voie nici sa lucrezi si nici nu primesti vreo bursa/scolarship de la universitate.

Faza cu peste 9.50 la BAC s-ar putea sa fie adevarata la anumite facultati, dar nu este ceva general valabil.

Daca te mai intereseaza ceva intreaba aici (poate mai intereseaza si pe altcineva) si daca stiu o sa-ti raspund. Daca nu stiu eu, stie tray.

Or what Ovidiu said.