In ultimul numar al revistei electronice Respiro ai publicat o monodrama, Decalogul dupa Hess, al carei erou e de-o rautate viscerala, iar lectura poate fi traumatizanta. Care crezi ca va fi soarta acestui monolog pe scena?
Sper ca publicul sa inteleaga ca traim intr-o lume in care crima de razboi ascunde, sub sloganul puritatii idealului, al patriotismului si al iubirii valorilor nationale, maladii periculoase � si sa mediteze la aceasta. Pariul e ca textul sa prilejuiasca un rol bun unui actor care mi-e foarte drag, Nicu Mihoc, si pentru care am si scris acest lung monolog, la rugamintea lui. Ii placea personajul, voia sa-l joace si n-avea vorbe. Asa ca...
Negociem acum o co-productie Teatrul Ariel � Teatrul ACT si, posibil, Televiziunea Romana, in regia lui Gabi Cadariu, sotul meu, directorul Teatrului Ariel. Dar, inainte de aceasta, textul va fi subiectul unui workshop la Teatrul Lark din New York, al carui director de programe internationale, Michael Johnson-Clark, e interesat de o relatie cu Europa de Est si de un schimb de piese si dramaturgi si cu Romania. Plecarea mea la New York, este de fapt ocazionata de montarea in New York Fringe Festival a unei alte piese, Nascendo, publicata acum doi ani la Londra, intr-o antologie de dramaturgie est-europeana. Deplasarea mea este sustinuta de UNITER si de Uniunea Scriitorilor, lucru care ma face sa sper ca ambele uniuni de creatie s-ar putea implica intr-un proiect cultural de durata, avind ca partener un teatru de incontestabila reputatie cum este Lark Theatre. De altfel, printre sustinatorii proiectului se afla si Centrul Cultural Roman, cu precadere domnul Bedros Horasangian, care a avut bunavointa sa organizeze in data de 2 septembrie o lectura din texte ale dramaturgilor romani contemporani, in regia unei tinere si talentate directoare de scena, Erica Kylander-Clark � si, in data de 4 septembrie, o masa rotunda, avind ca tema dramaturgia noua romaneasca, la care va participa si poeta-dramaturg Saviana Stanescu, aflata la New York ca beneficiara a unei burse Fulbright. Cu acest prilej, vom lansa si volumul ei de teatru, Black Milk, dar si antologia alcatuita de Marian Popescu, aparuta acum doi ani la UNITEXT, After Censorship, care reuneste treisprezece piese scrise de dramaturgi romani care au debutat dupa 1990.