Si prima mea paine a fost un esec, dar urmatoarele au fost excelente. E drept ca am facut cateva cam dulci (am pus cam multa miere), si am incercat si un chec dupa o reteta cam ciudata si n-a iesit cine stie ce, dar asta e.
Reteta de baza pentru paine alba, dupa care fac si eu, este:
350ml apa, 650g faina tip 650, 2 lingurite ulei, o lingurita jumatate de sare, o lingurita/ o lingurita jumatate de zahar (poti pune miere in loc, dar nu o sa abia coaja aceeasi culoare si nici nu o sa creasca la fel de mult, ca zaharul ajuta drojdia), si 2 lingurite de drojdie uscata ( cam 6-7g). Recomand ca toate ingredientele sa fie la temperatura camerei, si poti sa folosesti apa plata incalzita un pic. De asemenea, adauga ingredientele in ordinea de mai sus, astfel incat drojdia sa vina peste faina si sa nu intre in contact cu apa. Iese o paine cam de 900-950g. Tocmai azi am facut una dupa reteta de mai sus si a iesit foarte bine. Ma enerveaza totusi ca unele se faramiteaza dupa o zi - doua, dar am inteles ca e din cauza uleiului, si mai experimentez inca. Sa-mi zici ce iese