Single post: Ce fel de tara este Romania?
-
VIP Member
Băsescu: "Am �nvăţat să nu mai cred �n politicieni. Vă şochează că vă spun asta?" 

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că �n cazul reizbucnirii crizei economice, Rom�nia este pregătită să faţă noii situaţii, spre deosebire de experienţa precedentă, c�nd politicienii au fost luaţi pe nepregătite. "De data aceasta suntem pregătiţi să �i facem faţă", a spus preşedintele la televiziunea publică. "Măsurile luate de Guvern p�nă �n prezent au fost necesare, deşi dificile pentru populaţie. Nu mai sunt riscuri de derapaj economic şi Rom�nia a fost stabilizată. Ţara este pregătită �n cazul reizbucnirii crizei", a precizat Băsescu. "Rom�nia a fost stabilizată macroeconomic, dacă priviţi - toţi parametrii sunt �mbunătăţiţi, ceea ce ne face să fim pregătiţi dacă va fi o nouă izbucnire a crizei. Deci platforma pe care suntem acum este: suntem pe o platformă sigură de pe care ne putem relua creşterea economică sau dacă, aşa cum analiştii deja �ncep să anticipeze, este posibilă o revenire, o reizbucnire a crizei, suntem pregătiţi de data aceasta să-i facem faţă", a spus Băsescu.
�n aceeaşi emisiune, preşedintele a insistat pentru implementarea managementului privat la regiile autonome ( "Această nucă a regiilor o vom sparge foarte simplu, prin management privat. Nu �nseamnă, neapărat, reduceri de personal. Vorbesc despre optimizarea costurilor, despre scopuri şi despre arierate. Totalul arieratelor la 14 regii este de 12,5 miliarde de lei, peste 3 miliarde de euro").
CAS-ul nu se reduce
De asemenea, Băsescu a anunţat că CAS-ul nu se va reduce. "Eu vă spun, categoric, ca om care, după ce a văzut ce s-a �nt�mplat �n guvernarea domnului Tăriceanu, se uită foarte atent, deşi nu e treaba mea, la ce se �nt�mplă cu bugetul. Eu vă spun că nu se poate (reduce CAS, n.red)", a subliniat preşedintele, �ntrebat �n legătură cu declaraţia lui Jeffrey Franks referitoare la imposibilitatea reducerii CAS. Amintindu-i-se că premierul a anunţat de mai multe ori scăderea CAS , şeful statului a spus: "Bun, Guvernul poate avea abordări politice. Eu, �n ceea ce priveşte stabilizarea macroeconomică a Rom�niei, consolidarea ei şi crearea premiselor de reluare a creşterii nu am niciun fel de abordare politică, ci tehnică. Am �nvăţat să nu mai cred �n politicieni. Vă şochează că vă spun asta? Pentru că, ţineţi cont că premierul vorbeşte exprim�nd poziţia nu numai a lui ci a unei coaliţii. Coaliţia trebuie să ştie că, cel puţin din punctul de vedere al preşedintelui, este o eroare", a mai spus Băsescu.
�n aceeaşi notă, Băsescu l-a acuzat de "bolşevism" pe "politicianul" Adrian Năstase, care scrisese �n cursul zilei pe blogul personal că FMI are un plan foarte dur pentru Rom�nia, ale cărui detalii sunt ţinute deocamdată la secret. Preşedintele a spus că Năstase, la fel ca alţi politicieni şi trusturi media din opoziţie, nu face altceva dec�t să �nspăim�nte populaţia. "Asta e diferenţa dintre un prăpădit care a ajuns din greşeală om politic şi un om politic adevărat".
Şeful statului: probabil la mijlocul lui 2012 rom�nii vor simţi "�n buzunare" creşterea puterii de cumpărare
"Cred că vremea �n care politicenii aveau dreptul să mărească salarii, chiar dacă nu aveau venituri, să mărească pensii, chiar dacă nu erau venituri �n buget, că spuneau: sunt c�teva luni, rezistăm, vin alegerile şi pe urmă, după noi potopul... Aşa s-a �nt�mplat �n 2008, la finele lui 2008 a venit potopul. Cred că vremea aceste abordări a politicii a trecut", a declarat Traian Băsescu. "Suntem aici, stabilizaţi, reluăm creşterea economică şi nu se va simţi �n buzunare anul acesta, �n veniturile populaţiei. Probabil �n 2012, la mijlocul anului, va �ncepe să se simtă creşterea economică şi pentru fiecare salariat, �n puterea de cumpărare. Spun probabil pentru că cel mai mare risc acum este tentaţia de a spune că ne-am stabilizat, că putem să mărim salariile, pensile. Rom�nia riscă să alunece din nou acolo unde a fost c�nd a fost nesăbuită".
PDL v decide ce face premierul, după alegerile interne
Răspunz�nd unei �ntrebări, Băsescu a subliniat că PDL va decide ce va face premierul, după alegerile interne din partid, menţion�nd că el va participa la Convenţie dacă va fi invitat şi că şi Emil Boc şi Vasile Blaga "au tot ce le trebuie" pentru ce fac fiecare.