Single post: Un nou router cu antene ridicol de mari: Asus RT-N12HP

  1. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by paulone View Post
    eu inca nu pricep si nimeni nu m-a lamurit pana acum DE CE Asus foloseste antene externe iar ceilalti competitor(lynksys, d-link) le au doar interne...care este explicatia?
    Teoretic si antenele folosite de Linksys sunt tot externe, doar ca nu sunt vizibile (de obicei). Daca studiezi "matzaraia" dintr-un router de genul acesta, vei vedea ca sunt exact la fel, doar ca in loc sa se duca in exterior spre mufa antenei, sunt de obicei conectate la frame-ul metalic al router-ului, acesta preluand functia unei antene clasice. Comparativ, gandeste-te la orice telefon mobil. Au antene, dar de obicei acestea sunt legate de carcasa (cel mai bun exemplu este iPhone 4, 4S, 5, cu antenele pe laterale).

    Daca au aceeasi putere, fie ca sunt de un tip sau altul, rezultatele ar trebui sa fie la fel. Mai departe, depinde daca sunt antene de tip MIMO, daca sunt duale, in ce frecventa lucreaza and so on...

    Avantajul unei antene "clasice" (cum este cea de la Asus-ul de mai sus) este ca poate fi directionata mai bine (sau mai prost). Totodata, avantajul este ca poti oricand sa montezi o antena mai puternica sau ca poti sa plasezi antena oriunde doresti cu ajutorul unui cablu. Doar ca multi nu iau in considerare faptul ca degeaba pui o antena de 10dBi pe cand chip-ul nu poate da mai mult de 2dBi. In final, tot 2dBi vei avea, indiferent cat de mare va fi antena respectiva... daca e vizibila sau nu.

    Hope it helped.

    P.S. Uite, pun imaginea cu un Linksys E4200 si un Asus RT-N66U. Vei vedea ca antenele sunt identice, doar ca la Linksys acestea se conecteaza la niste "S"-uri metalice, pe cand la Asus se duc spre conectorii externi. In teste, RT-N66U este cu mult peste E4200, dar sub nici-o forma nu se poate spune ca E4200 e un router slab (daca ar fi sa fac un TOP 100, RT-N66U ar putea sa se lupte pentru locul 1, pe cand E4200 pentru locul 5 or so).
    Attached Images Attached Images cisco_linksys_e4200_board1.jpg rtn66u_a1_board.jpg