Permiteti-mi sa citez un coleg de pe alt forum care mai bine de atat nu putea sa explice evenimentele de la Chisinau si urmarile care vor fi cel mai probabil:
"Dragilor,

Imi place entuziasmul tineresc, nu-l impartasesc insa.
Unionisti DACA sunt 15-20% dintre moldoveni, dar numarul asta e cumva dublu fatza de realitate. Asta inseamna insa ca, in cel mai bun caz (absolut U-TO-PIC!), 80% dintre ei sunt IMPOTRIVA unificarii cu Romania. Realist, cifra unionistilor e insa cu mult mai mica.
Eu unul, ca roman, nu as privi cu ochi extrem de buni reunificarea; sa zicem ca as fi pro 51%, din considerente nationaliste. Dar realist,din nou:unificarea inseamna sa bagi intr-o tara vai de mama ei, Romania, aprox 5 milioane de oameni care nu fac nimic si nici nu sunt obisnuiti sa faca vreodata ceva, care au probleme economice mult mai mari decat noi, care au 3 spioni rusi pe cap de locuitori, care s-ar alipi (din punctul de vedere al majoritatii covarsitoare a oamenilor de acolo) unei puteri ocupante (Romania). Romania nu e, pur si simplu, pregatita de reunificare, nu mai vorbesc de Moldova. Oricum insa, nu e de visat: asta nu se va intampla.
Unificare? Niet. Am vrea noi, poate, dar niet.
Comunistii vor cadea acolo numai cand si daca esalonul doi al partidului comunist va fi pregatit sa preia puterea (indiferent ca se vor numei socialisti, liberali, democrati sau orice denumire si-ar lua).
In momentul asta, conjuctura nu le e favorabila protestatarilor:
-tancuri americane acolo n-ai sa vezi
-ajutoare romanesti nici atata
-uniunea europeana e mai atasata de gazul rusesc decat de tinerii moldoveni
Si inca o chestie greu de remarcat: Cine, in caz de victorie, ar prelua puterea in Moldova? Ca opozitia e varza si e de zece feluri. Ca atare, presupunand ca ia puterea, in anul asta de mega-criza, cat credeti ca va dura pana cade guvernul liber ales? Maxim cateva luni. Si apoi lumea pe cine va vota? Aber naturlich, tot pe comunisti.
In Moldova acum sunt exclusiv provocari. Practic, lovesti foarte misto:
a)opozitia nu a miscat nimic, nimeni nu si-a asumat politic manifestatiile (de frica, banuiesc), deci arati ca opozitia nu are coloana vertebrala
b)aia sunt niste "vandali", fiindca au devastat un oras intreg, deci poti justifica represiunea prin apararea statului de drept
c)organizatiile internationale sunt cu Voronin, pt ca nu au contestat scrutinul.
d)vinovatul exclusiv pt ce se intampla acolo e Romania, care practic devine si mai bau-bau decat era.
Pe scurt, Voronin castiga mult.Iar UE poate face fix 2 chestii:
1)Sa se faca efectiv ca ploua si atunci Moldova merge inainte ca si cand nu s-a intamplat nimic
2)Sa izoleze Moldova dpdv economic, caz in care ajutorul nu poate veni decat dinspre Moscova, deci iese excelent pt Voronin.
Amintiti-va, de la istorie, cum a fost facuta Romania mare:
Puterile Centrale au fost infrante, DAR si Rusia, care nu mai avea capacitatea sa se manifeste imperialist (vreme de cativa ani nu a mai avut forta necesara). Pt ca Moldova sa isi maifeste o vointa proprie, ar fi necesara o infrangere militara catastrofala a Rusiei, lucru care, presupun, nu poate fi facut decat pornind dinauntru, nu din afara.

Concluzii:
-in Moldova nu e revolutie pt ca nu vizeaza schimbarea oranduirii de stat, ci doar contesta rezultatul unor alegeri
-probabil vor urma represiuni politice contra celor filmati ca au fost la demonstratii
-probabil partidul comunistilor va iesi intarit, fiind legitimat prin tacere de catre marile puteri
-urmatoarele alegeri ar putea veni mai rapid si sa aduca detronarea comunistilor intr-o alta conjunctura, dar nu acum (poate fi si peste 4-5 luni, doar ca nu acum!)"

Hmmmm, mie mi-a cam dat de gandit !!!
Thanks Scorpio !