Single post: Clubul PlayStation 4
-
14-05-2013 01:50 #1464 SP
Admin
Aaaa, pai nu are man cum sa se intample nimic peste noapte. Sa nu uitam ca totusi PS4 o sa apara pe piata peste 6-7 luni... probabil in 12 il vedem si noi. Timp in care o sa mai vedem TV-uri gen SEIKO... mai scade pretul si la OLED. Totul e sa nu ne trezim iarasi cu o criza de toata frumusetea... ca in rest, tehnologia merge bine. Chiar ma distrez cand imi aduc aminte de cei care spuneau "BluRay-ul nu are nicio sansa in urmatorii 10 ani!" Si intr-un an a omorat si HD-DVD-ul... iar in 2-3 deja DVD-ul a ajuns pe locul 2. Corect, nu s-a intamplat nici atunci peste noapte... insa lucrurile se misca. Cred ca daca i-as fi spus cuiva anul trecut ca "la anul vei putea rula 4K pe smartphone" mi-ar fi zis ca-s nebun pentru ca "lui nici super PC-ul de acasa nu-i tine in 4K". La fel si cu afirmatiile de mai devreme de gen "nu are cum sa tina PS4 in 4K, pentru ca pe PC-ul meu nu poate"...
Si fara nici cea mai mica intentie de a starni o veche polemica "PC vs console", nu pot sa nu ma abtin sa reamintesc faptul ca desi hardware-ul si arhitectura pare a fi cea a unui PC, nici PS4 nici noul Xbox nu prea au treaba cu modul de lucru al unui PC. Da, avem un OS (minimalist), avem niste devkit-uri si sdk-uri... insa aici se opreste comparatia. Ceea ce "nu poate" (pentru ca nu vor producatorii de chip-uri, nu pt. ca nu poate fizic) un GPU pe PC, un developer meserias poate sa-l rescrie aproape de la zero pentru a face ce-si doreste el. Reamintesc cazul Black de pe PS2 (si Xbox) unde povesteau developerii cum au rescris bios-ul pentru a mai elibera cativa KB... In cazul lui PS4, faptul ca nu mai are memorie dedicata pt. GPU si separat pt. CPU e o mare chestie. Pt. ca acum developerul poate sa-si aloce 1GB RAM pt. CPU si sa-si lase 7GB RAM pt. GPU (hai sa zicem 6GB daca scoatem si OS-ul din calcul). Ori, cum sa zic... ma gandesc la cei de la Ubi, EA... va dati seama ca pt. ei a venit Craciunul mai devreme? Daca pana acum se chinuiau cu optimizari in 256-512MB RAM... acum se trezesc ca pot sa foloseasca 8GB? Heaven! Desi totodata le plang de mila pentru faptul ca dupa aceea trebuie sa optimizeze acelasi joc sa mearga si pe prastii de configuratii... ceea ce ma duce cu gandul ca e posibil ca in 2014 sa avem lead platform PS4-ul sau noul Xbox, iar pe PC sa nu mai vedem decat portari.
Inca un lucru despre care am observat ca nu prea vorbeste nimeni (si nici Sony nu a dat prea multe detalii)... dar care cred ca e extrem de important in modul de functionare a noii console... este chip-ul dedicat pt. "background tasks". Habar nu am ce este (nu am gasit nimic tehnic legat de el), dar dupa cum suna, pare a fi un fel de ARM luat de pe un smartphone si aruncat pe placa de baza pentru a se ocupa de functii dedicate (gen download, install, share videos, screenshots, recording videos, web chat, statistici, etc.)... astfel incat sa elibereze cat mai multe cicluri de pe CPU. Sau poate, cine stie, este un fel de "co-procesor" care sa ajute CPU-ul cand intra in state-uri gen IDLE sau FULL LOAD. Momentan doar presupun... dar sper sa aflam mai multe cat de curand.
Si in final... la fel nu vad nimic legat de extra-accesorii. Ma asteptam sa vad mai multe detalii legate de tastatura/mouse pentru consola. Stiu ca voi suna ca un paria, dar avand in vedere ca noua consola va deveni "centrul media", vor fi necesare. Eu de exp. am acea mini tastatura la DS3... sunt curios cum va fi la DS4, luand in considerare ca acum in partea frontala avem acel mare LED. Sper din tot sufletul sa se destepte cineva la Sony si sa spuna "bai, stii ca noi am facut anapoda la DS3? hai sa-l facem cu cap la DS4 si sa punem tastatura in partea inferioara... sa nu se mai chinuie fraierii sa scrie 'peste mana'!". Ar fi ceva!