Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 6 of 12 FirstFirst ... 4 5 6 7 8 ... LastLast
Results 101 to 120 of 228

Thread: Ghid de acvaristica, intretinere acvariu, pesti, plante si echipamente

  1. #101 SP
    Junior Member iulia2015's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    IV.2. Substratul
    Pietrisul pentru acvarii trebuie sa fie in primul rand inert chimic (sa nu afecteze calitatea apei cum ar fi pietrisul calcaros). Mai mult, acesta se recomanda sa fie de 1-2mm si sa fie "rotunjit" pentru a nu va rani pestii...

    Nu combinati pietris de marimi diferite. In timp pietrisul cu bob mai mic se va scufunda, nemailasand substratul sa respire. In plus, pietrisul cu bob mai mare de 2-4mm vor permite mizeriei si mancarii sa se duca la fund, iar in timp va veti confrunta cu bacterii periculoase si prea multa mizerie.

    Aici personal va recomand pietris de natura vulcanica. Acesta are marele avantaj ca datorita structurii poroase, va fi un suport excelent pentru bacterii. In acvariile cu acest tip de pietris puteti considera ca ati introdus un mare filtru biologic, lucru ce va va scuti de multe probleme. Volcanitul de la AquaMedic, Bonalit-ul de la Hobby din cate stiu sunt de natura vulcanica. Eu unul folosesc Bonalit-ul care are avantajul de a fi si foarte ieftin si arata si foarte natural.
    Nu reusesc sa inteleg un lucru: daca se recomanda pietris 1-2 mm, ce curatator de substrat sa aleg? Pentru ca la capitolul III.13 Accesorii, curatatorul Eheim cu baterii, desi apreciat, scrie ca nu este eficient pentru substrat mai mic de 2 mm. Oricum eu am pietris 4-8 mm combinat cu 2-4 mm. Fara substrat. Dar iau in calcul inclusiv schimbarea lui.
    Celelalte "jucarii" care se pot atasa la pompe de apa, desi mai putin apreciate, pot functiona si atasate la intrarea in filtrul meu Eheim EccoPro 300 ?
    La capitolul V.4 am retinut ca as mai putea curata substratul cu ajutorul unui schimb de apa cu clopot cu gaurele. Cam cum este acesta si de unde se poate gasi? Dar acesta ar merge atasat la filtrul meu Eheim?
    Va multumesc!

  2. #102 SP
    Junior Member iradu's Avatar
    Hello,

    A trecut cam 1 an de cand am pornit acvariul. E cazul sa schimb substratul sau doar trebuie curatat? In cazul in care trebuie schimbat care e procedura? Cat pot tine pestii intr-un lighean? Cum fac sa nu se decicleze acvariul?

    Multumesc!

  3. #103 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Salut iradu!

    In primul rand, depinde foarte mult ce substrat ai folosit si in ce stare se afla acum. Daca e un substrat bun, intretinut corect si refertilizat (sau cel putin ajutat), poti merge linistit si 10 ani cu el. Eu de exp. tocmai ce am oprit acvariul anterior, si dupa aproximativ 8 ani arata impecabil. Sunt sigur ca a ajutat si incalzitorul de substrat precum si mentinerea apei asa cum trebuie.

    In al doilea rand, poti folosi pentru curatare una din cele 3 metode (o sa-ti dau link-uri de la Eheim, dar gasesti la n producatori):
    1. Cel pe care-l folosim des: QuickVac Pro - e pe baterii, usor de folosit si de curatat.
    2. Un set pe care-l poti folosi cu adaptare la o baterie de chiuveta, sau o pompa, sau chiar amorsat direct: Gravel Cleaner Set.
    3. Clasicul "curator" pe care-l gasesti cam pe la orice petshop (cel care are "pompita" pe furtun): Gravel Cleaner . Pe acesta il recomand cand faci schimb de apa, tragi cat mai mult din mizeriile de pe fund.

    Cat despre pesti, atunci cand cureti substratul, nu trebuie sa-i scoti. Daca insa vrei sa schimbi substratul complet, atunci iti recomand un butoi cat mai mare, cu apa si aer suficient (ligheanul nu e recomandat in niciun caz - mai ales daca ai "saritori") pentru toti pestii.

    Ca sa nu se decicleze, apa din acvariu nu o arunci ci o transporti in butoiul de care vorbeam mai devreme. In cazul in care ai filtru extern, nu umbli la el ci doar il pui sa recircule apa in butoi. Daca e filtru intern, il lasi functional in apa respectiva sau intr-o galeata.

    Insa eu iti recomand sa nu te bazezi pe bacteriile respective ("se spune" ca de obicei nu rezista mai mult de o ora), si sa fii pregatit cu ProdiBio Start-up. Vezi ca exista si set mai mare, si mai mic... In felul acesta dupa ce ai repornit acvariul, pui o fiola-doua (in functie de dimensiuni) si vei avea cu siguranta set fresh de bacterii... lucru care te ajuta sa scapi de deciclare.

    Bafta!

  4. #104 SP
    Junior Member iradu's Avatar
    Multumesc!

  5. #105 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Incepand de azi pot sa spun suficient de convingator: nu mai aveti incredere in produsele Eheim! Da, sunt germane... da, or fi de calitate... da, sunt firma serioasa... Degeaba! Sunt la al treilea filtru care subit a inceput sa picure... M-am saturat de inundatii si probleme din cauza unor filtre care costa EXTRAORDINAR de mult. Vorbesc aici de Eheim 2080 si Eheim 2180, filtrele lor de top! Care din n motive lasa sa intre apa in capac... ba incep sa dea pe-afara...

    Eu acum nu prea am de ales, totul e gandit in jurul acestor filtre (cu 2 intrari si o iesire)... dar probabil cand voi face un altul de la zero, nu mai vreau sa vad Eheim-uri in bazin! Fluval FX6 va fi probabil alternativa... sau chiar si un JBL e1501 (care vorba aceea, costa cam de 3 ori mai putin decat un Eheim 2180)...

    Si colac peste pupaza, in Romania nu se ocupa nimeni de service. Tot ce fac ei este sa trimita produsul in Germania... deci pregatiti-va de un timp de asteptare extrem de mare... timp in care probabil veti achizitiona un filtru temporar.

    Therefore... beware of Eheim!
    Salut,

    De 3 saptamani citesc si ma chinui sa decid ce filtru extern sa folosesc la noul acvariu Juwel Rio 180. Am citit cam tot ce ai scris din 2009 (geniale articolele despre acvariu - ce e el si ce vrea el de la noi... ) si ma hotarisem la un Ehaim professional 4+ 350 cand am citit postul de mai sus. Lovitura de ciocan as spune..... . Sa inteleg ca as face mai bine sa-mi iau un JBL e1501 GL ? Si cu mediile de filtrare ce fac ??? Ca ce e in filtrul asta e cam varza... Folosesc filtre JBL sau ma chinui sa gasesc altceva mai destept (bilele de la Ehaim nu le-am vazut nicaieri de vinzare... ). So, da-mi un sfat te rog ca sunt intr-o ceata completa acum. . PS parca n-as pastra filtrul intern cu care vine acvariul... e destul de mare si ocupa mult spatiu dar daca spui ca e mai bine sa-l las pe ala doar mecanic iar in cel extern sa fac filtrare doar biologica asa o sa fac...

  6. #106 SP
    Admin MonkY's Avatar
    LaurentiuD: din pacate, chestia cu filtrele tine si de noroc. Am prieteni care folosesc chinezarii de ani buni, nu au curs si n-au avut probleme niciodata. Si totodata am vazut cazuri in care dupa 5-6 chinezarii schimbate intr-un an s-au saturat si au trecut la Eheim, JBL, Fluval, si-au scapat de probleme... Eu totusi am ramas pe Eheim pentru ca am prea multe piese de schimb pentru ele (plus cele busite ale caror piese le mai pot folosi).

    Cu un raport pret/performanta, cred ca acel JBL e501 e o alegere OK. Referitor la mediile de filtrare, vad ca mai nou JBL e501 vine si cu MicroMec (biologice). Uite aici: Filtru extern JBL CristalProfi e1501 GL - pentru 200-700 L - "Nou: este prevazut cu JBL MicroMec - filtru biologic sub forma de bile".

    Iar medii de la Eheim poti gasi dar doar la pachet complet (si destul de scumpicele): http://pepika.ro/pepika--c9999.html?...m&submit=Cauta - Gandeste-te ca pe mine pentru un 2080 trebuie kit-ul acesta, care ma omoara (costa mediile de la Eheim aproape cat tot filtrul JBL).

    Recomandarea mea: ia legatura cu cei de la Pepika, vezi exact cu ce vine e501-ul... si fa-ti un calcul pentru ce iti mai trebuie extra. Nu are rost sa cumperi un kit intreg Eheim cand poti lua doar ce mai ai nevoie.

    P.S. Uite ca exista si separat: http://pepika.ro/ProduseCategorii.js...oducator=Eheim.

  7. #107 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Multumesc de info. Sunt cam "rusty" cu acvaristica... Am avut unul de 200 litri acum 20 de ani (era cu de toate inclusiv 5 discusi .. ) si a "trait bine merci 5 ani pina a ajuns la un prieten. Fara nimic altceva decat filtru intern si incalzitor. Oricum nici nu se prea gasea altceva prin anii '90. Iti urmez sfaturile insa pentru ca mi s-a parut cel mai complet si bun articol de pe net. De departe.... . Si pentru ca acum poti face chestii mai misto decat atunci. Oricum, tu ce zici, sa pastrez si filtrul intern ? Acvariul o sa vina peste 2 saptamani (Hornbach are termen de livrare 3-4 saptamani... ) si cand ma apuc de el o sa pun poze.

  8. #108 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Sa stii ca filtrul intern de la Juwel nu e rau deloc (e chiar bine facut). Doar ca eu nu prea sunt de acord cu multa aparatura prin acvariu... ocupa si spatiu... e si mult mai greu de curatat... plasticul e o atractie pt. alge si mizerie. In plus, nu ai decat 180L... de ce sa mai pierzi din ei cu filtrul si alte alea?

    Problema este insa ca Rio 180 este un acvariu "inchis"... sau mai bine zis, cu capac. Am avut si eu si pe la Rio 240 am decis ca nu voi mai avea niciodata acvariu inchis, din mai multe motive (prea mare condens, nu se aeriseste cum trebuie, lumina prea aproape de apa, nu permite cresterea plantelor in afara, daca ai pesti saritori se vor rani atingandu-se de neoane, etc.) . Exista desigur si minusuri (gen pestii care iti pot sari din acvariu sau apa aruncata din acvariu).

    In final, tu decizi cum iti place mai mult. Conteaza foarte mult si pozitionarea (de exp. daca ai acvariul pe langa electronice, atunci e mai indicat sa fie inchis)...

  9. #109 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Cu capacul o rezolv temporar cu 2 ventilatoare si niste gauri pe masura. Nu e o problema. Asta pina cand o sa termin sistemul de prindere a luminii deasupra acvariului si atunci scot toate placile din capac si ramane doar marginea care mie mi se pare ok. Nu sunt foarte convins ca cele 2 neoane de 45W o sa-mi ajunga daca ridic lumina 20cm deasupra acvariului.... 90W la un acvariu de 180 litri e la limita de jos. Poate modific sistemul si pun 3 neoane de 45W. Dar cat ciclez acvariul cred ca e suficient cum e acum. Referitor la filtrul intern, daca zici ca doar cel extern e suficient (JBL-ul) atunci renunt. E destul de mare si ocupa mult spatiu din acvariu. In plus mi-ar place un aquascape si se vede ciudat cu filtrul ala mare inauntru.... . Apropos, ce parere ai de tevile din sticla de la ADA pentru intrarea si iesirea din filtrul extern ? Erau de vinzare si in Romania pe la 214 lei una dar nu se mai gasesc nici pe comanda.... O merita efortul ? Ca nu prea s-ar mai vedea in acvariu si ar fi mai bine... Pesti saritori nu-mi pun. Dar nu m-am decis ce sa fac inca acolo si mai am doar o saptamana pina vine acvariul. Si ma tot uit pe net si nu gasesc nimic. Ori sunt tip aquascape si foarte dificil de realizat, ori acvarii foarte plantate, ori doar pietre si o radacina..... grea alegere.... . De pesti ce sa mai vorbim... Alegeri...alegeri....

  10. #110 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Da, capacul si toate cele de la Juwel sunt foarte OK. Intotdeauna m-a impresionat modul in care sunt lucrate.

    Cu ciclarea e chiar bine sa ai mai putina lumina la inceput. Si nu doar pentru ciclare, cat si pentru plante, e bine sa cresti treptat. Giessemann are chiar mai multe profiluri de lumina pt. panourile cu LED... si am observat ca pentru inceput au o linie undeva sub 80% din maxim.

    Cat despre tevile de sticla, sunt ceva mai usor de curatat dar nu sunt la fel de maleabile si de usor de manevrat precum cele de la Eheim (care si in varianta modulara tot asa scumpe sunt). In plus, cam stai cu frica sa nu le scapi pe jos, ca deh... din sticla... De murdarit se vor murdari oricum. Avantajul la cele clasice de la Eheim sau JBL este ca prin ele nu prea se vede, nefiind transparente. Oricum nu te agita foarte tare cu ce este in spate... mai ales daca vei avea acvariu plantat - sau vei folosi mopani, lemne, pietre si ascunzi bine totul.

    Pesti "saritori" in adevaratul cuvantului nu am nici eu. Insa mai toti cei care ies la suprafata pentru a lua aer (in cazul meu mai toti in afara de ancistrusi), o vor face. Exemplu: cory, hoplo, botia, sae... pana si neonii mai fac d-astea.

    Chiar sunt curios ce va iesi... te astept cu poze!

  11. #111 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Pe 7 Mai ar trebui sa-mi vina acvariul. O sa pun poze cu tot ce fac. Ma gandesc serios la un aquascape dar sunt putin speriat de Cuba... . Daca o sa gasesc lemne si pietre misto o sa incerc sa-l realizez si atunci pestii nu vor fi foarte importanti. Daca nu, atunci probabil o sa fie un acvariu plantat si pestii vor fi scalari. Va tin la curent si ma consult cu voi. Sarbatori Fericite !

    ---------- Post added 29-04-2016 at 08:50 ----------

    Ma uitam la ce ai postat in 2008 cu acvariul de 240 l..... doamne ce diferenta.... . Se vede ca ai evoluat mult spre profi ! Oricum, da-mi niste sfaturi te rog apropo de Juwel 180 care trebuie sa vina. Am vazut ca ai fost nemultumit de lumina originala la Juwel-ul tau. Ce ma sfatuiesti sa fac ? Vreau sa scot capacul de la Juwel (partile mobile) si sa modific lumina. Ma gandeam sa pun un radiator de aluminiu lung de 1m si lat de 15-20 cm si pe el sa pun 4 neoane. Unul pentru pesti, 2 pentru plante si unul albastru pentru noapte. Pe laterale vreau sa pun 2 reflectoares si sa-l ridic putin mai sus fata de nivelul acvariului cat sa bata lumina doar in acesta. M-ar tenta rau sa pun cuba pe fundul acvariului si stiu ca daca nu am CO2 si lumina ca lumea nu prea am sanse sa se dezvolte.... Mai ai vre-un sfat sa-mi dai asa ca de inceput de acvariu ?

  12. #112 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    PS Cum ai facut pina la urma cu Volcanitul ?!? Ca ma tot uit si nu gasesc nicaieri pe stoc....

  13. #113 SP
    Admin MonkY's Avatar
    LaurentiuD: am fost nemultumit de lumina de la Juwel din mai multe puncte de vedere, dar cel mai important nu era puterea, cat calitatea luminii. Degeaba mai adaugi n neoane, daca vor fi la fel... Sa fiu sincer, eu pana nu am ajuns la Dennerle si CO2, am dus o lupta fara prea mari sanse cu algele... Ai putea incepe cu plante mai putin pretentioase, si ar fi suficienta lumina.

    Cu Volcanitul, dupa ce mi s-a explicat la noi in tara ca "a secat vulcanul", am cumparat de la nemti (aquaristic.net). Din pacate, prea tarziu, intrucat am pus deja substrat JBL Proscape Volcano Mineral (amestecat cu Dennerle DeponitMix Professional 9in1 si Dennerle FB1 SubstrateStart) peste care a venit un strat de Dennerle Crystal Quartz Gravel Dark Brown... O sa mai incerc sa scot din acel Crystal Quartz si sa pun ceva Volcanit pentru ca imi place mai mult.

    P.S. Btw, grija mare, ca Volcanitul actual nu mai este la fel cu cel de acum 5-10 ani. Daca inainte era 2-4mm, acum cred ca este 1-2mm (ca si Dennerle Crystal Quartz-ul).

  14. #114 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Am si eu o intrebare: Cat substrat trebuie pentru acvariul de 180 litri (100x40x5cm = 20 litri ar trebui). Dar in kg ?!? Si ce sa iau ? Vad ca sunt dificil de gasit substraturi de piatra vulcanica de 2-4 mm. Majoritatea vand cuarturi. Sa pun un strat de 3-4 cm de Dennerle DeponitMix Professional 9in1 Substrat si peste 2-3 cm de ce ? Ca nu vreau sa se vada ca la mare nisipul ala alb-gri-bej.... . In plus nu am gasit nicaieri informatia ca e bine sa bag in DeponitMix incalzitor.....

  15. #115 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by LaurentiuD View Post
    Am si eu o intrebare: Cat substrat trebuie pentru acvariul de 180 litri (100x40x5cm = 20 litri ar trebui). Dar in kg ?!? Si ce sa iau ?
    Majoritatea producatorilor au un calculator care sa te ajute sa afli cate pungi sa cumperi.
    Quote Originally Posted by LaurentiuD View Post
    Si ce sa iau ? Vad ca sunt dificil de gasit substraturi de piatra vulcanica de 2-4 mm. Majoritatea vand cuarturi. Sa pun un strat de 3-4 cm de Dennerle DeponitMix Professional 9in1 Substrat si peste 2-3 cm de ce ? Ca nu vreau sa se vada ca la mare nisipul ala alb-gri-bej.... .
    Multe chestii sunt dificile in acvaristica... mai ales in Romania. Asa cum am scris mai sus, si eu am ajuns sa cumpar de-afara pentru ca in Romania mi s-a spus ca "a secat vulcanul". Dar daca vrei neaparat de la noi, peste DeponitMix-ul acela poti pune JBL Proscape Volcano Mineral, care se gaseste mai peste tot. Atentie insa, e cam mare 2-4-ul acela (as zice ca sunt multe de 4 si putine de 2)... E cam greu sa plantezi chestii mici in el...
    Quote Originally Posted by LaurentiuD View Post
    In plus nu am gasit nicaieri informatia ca e bine sa bag in DeponitMix incalzitor.....
    Daca te uiti gasesti informatia chiar pe site-ul oficial Dennerle. Au EcoLine, au Thermo-Control si daca vrei chestii mai avansate (si scumpe), poti arunca un ochi pe Evolution Control. Atasez un screenshot (in caz ca nu le merge site-ul)... se vede acolo clar montat incalzitorul fix prin DeponitMix...
    Attached Images Attached Images 2016-05-02_030053.jpg

  16. #116 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Multumesc de info. Sambata vine acvariul si o sa ma gandesc ce si cum pun in el. Pina atunci o poza cu acvariul de 30 litri de la serviciu de pe birou. Ieri am tuns plantele ca nu se mai vedeau pestii in el.

    PS. apa nu e galbena... Lumina de la prima lampa insa da si cred ca de aia o iau si plantele razna...
    Attached Images Attached Images 13116173_1244199368924748_1261821409736846094_o.jpg

  17. #117 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    A venit acvariul. Am reusit in 4 ore si cu ajutorul unor prieteni sa lipim folia neagra pe spate (folie auto ca pentru acvarii in tara asta.....). am pus si radacina de mangrova sa vad cam cum o sa vina. Din seara asta o sa incep sa fierb la ea... Probabil ca o sa dureze vre-o 2 saptamani ca nu intra in vas decat jumate... . Vre-o idee cum scap de tanin mai repede decat sa o tot fierb partial ?
    Attached Images Attached Images 13124830_1247232091954809_4666350766410145946_n.jpg 13177676_1247232095288142_5415663157746327580_n.jpg

  18. #118 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Nu ai nevoie sa fierbi saptamani la ea, cred ca e suficient cateva ore pe fiecare parte (cred ca trebuie pusa si ceva sare)... Acum depinde si cat de mult tanin are (vezi cat de mult iti "coloreaza" apa), si daca vei avea ancistrusi (lor chiar le trebuie asa ceva).

  19. #119 SP
    Junior Member LaurentiuD's Avatar
    Acvariul unui prieten de al meu...


  20. #120 SP
    Member Inuhanyou's Avatar
    Salut. Am primit un acvariu de cateva saptamani de la cineva care nu mai vroia sa aiba grija de ei. Sunt la stadiu de invatat acum, si am si eu o intrebare. Pestele asta e bolnav? Inotatoarea de sus are o culoare dubioasa
    Attached Images Attached Images photo-09-06-16-22-41-23.jpg photo-09-06-16-22-43-22.jpg

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 6 of 12 FirstFirst ... 4 5 6 7 8 ... LastLast

Similar Threads

  1. Totul despre pesti si acvarii By MonkY in forum Pets
    Replies: 535 Last Post: 09-07-2022, 18:36
  2. Xbox 360 Jasper -> intretinere By aconstedani in forum Microsoft Xbox 360
    Replies: 13 Last Post: 19-04-2014, 14:45
  3. Acvariu de chiclade By Carloss in forum Pets
    Replies: 8 Last Post: 04-09-2012, 17:44
  4. Povesti de inceput in acvaristica By veras911 in forum Pets
    Replies: 190 Last Post: 01-06-2011, 21:47
  5. Replies: 0 Last Post: 10-06-2010, 12:36

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts