Jocul se vrea a fi o simulare a perioadei medievale si de acea jocul pare asa cluncky. Iti ia putin pana te obisnuiesti cu el, pare genul de joc care ori te prinde ori nu.
Nu poti face camp, dar sunt unele la marginea drumului in care poti dormi apar si pe harta. Spre exemplu este una chiar la sud-est de primul oras in care incepi. Vorbeste cu cat mai multi oameni, de cele mai multe ori iti ofera informatii care te pot ajuta. De exemplu bailifful din primul oras vorbeste de niste morminte profanate la sud de oras. Daca mergi acolo si le dezgropi o sa gasesti gear bun pentru inceput.
Si eu am fost putin sceptic la inceput avand in vedere ca primul nu l-am jucat la vremea lui, dar intru-un final m-a prins si pot zice ca e unul din cele mai bune jocuri pe care le-am jucat in ultimii ani.
Jocul se vrea a fi o simulare a ce vor devii sa simuleze. Omu in mod normal, cu siguranta si in perioada aia, daca ii pica ochii in gura de somn, doarme pe scaun, pe cal, in picioare, pe jos oriunde, mai ales in campurile alea mari de iarba.
Sa nu poti face camp unde vrei tu - puneau in inventory o saltea pe care sa o cari cu tine - e absolut stupid de limitat degeaba.
Sa nu poti face focul nicaieri, nici macar in locurile unde a fost facut deja si exista acele cazane goale si bete langa...
Sau cu spalatul doar in anumite butoaie...
Da. Simulare
Pacat de el si de masochismul devilor, sincer. Lumea aia e superba desi cam goala, chiar daca nu se ridica la nivelul lui STALKER 2, personajele sunt foarte misto scrise, questurile, atat principale cat si secundare sunt foarte misto.
Nu stiu, n-am avut absolut nicio problema cu lucrurile amintite de tine. Somnul ala scade asa greu incat n-am simtit niciodata nevoia sa ma culc pe loc, unde sunt, mereu am avut timp berechet sa ma duc la un camp din apropiere sau sa dau un fast travel, gasesti destule locuri chiar si in inima padurii. La fel si cu spalatul, poti la rivers/ponds la locuri dedicate si daca ai sapun la tine poti sa-ti speli si hainele daca-s foarte murdare. Inteleg ca te deranjeaza ca nu poti ORIUNDE vrei tu, dar mi se pare foarte foarte nitpicky asta, nu mi-a afectat jocul pana acum, e totusi un joc cu limitarile lui.
Si da, sunt bug-uri si probleme, nu zic, intr-un joc asa mare n-o sa mearga totul perfect, am dat si eu peste cateva - de exemplu jucam zaruri cu cineva si s-a facut noapte in timp ce jucam si a inceput random paznic sa-mi dea cu sabia in cap pentru ca nu aveam torta aprinsa... desi eu incepusem sa joc pe lumina. Noroc ca l-a omorat cainele in timp ce jucam si am putut sa fug repede de acolo si nu m-a prins nimeni. Dar nu mi se par lucruri atat de naspa iar majoritatea chestiilor pe care le-ai ai amintit tu sunt avoidable daca iti planifici ziua cum trebuie si faci alegerile bune. De exemplu cand vad ca sunt pe la 70% cu somnul nu ma mai apuc de questuri sau altceva, ma duc direct la inn si ma culc. Iar combatul mi se pare ok, pana acum nu a trebuit sa fug de nimeni, doar ca intr-adevar e un battle of attrition cu inamicii cu armura mare, tre' sa ai rabdare si sa le tot dai riposte pana clacheaza, uneori poate dura si 10min un duel (dar numai la aia random care pot fi evitati - inamicii din quests cad incredibil de usor).
Scrisesem ffff mult si am sters. Efectiv nu merita sa ma mai enervez cu el. Ma bucur ca tie-ti place si poti sa accepti/lauzi toate mizeriile astea.
Eu am deja peste 20h in el si dupa ce am acceptat ce pot si ce nu pot sa fac si am invatat sa ocolesc ce nu-mi place sa fac (stealing sau lockpicking, facut de potiuni sau blacksmitting), am inceput sa ma bucur de joc, mai ales de misiuni, chiar daca sunt obositor de prost facute - pentru orice chestie cat de mica, trebuie sa faci 18 drumuri si alte 15 submisiuni in alte 88 de locatii care-ti iau 4h fiecare drum.
Pentru ca fast travel e king - iar asta este foarte nasol intr-un joc open world.
Pentru ca da, at the end of the day, lumea e misto realizata (chiar daca mostly goala), povestea e interesanta (la fel ca in 1), personajele sunt bine conturate si jucate (cel putin in engleza) si-mi semi-place sistemul asta de moralitate si tinut minte (chiar daca doar pentru 1-2 zile).
Eu am inceput sa ma joc primul si dupa 10 ore jucate mi se pare super plictisitor. Ma plimba in stanga, apoi in dreapta, doar ca sa imi spuna sa ma duc iar in stanga... combat momentan spre 0 (si ala pe care l am prins, anost). Lumea e interesanta in mare, bine facuta... Povestea a inceput decent. Daca nu vrei sa te joci, ci mai mult sa te plimbi, e bun. Un fel de RDR2, mai de buget. Probabil o sa ma mai chinui cu el vreo 10-20 ore inainte sa ma decid daca il las sau nu. (am si perioade cand prefer sa nu mi bat prea tare capul cu ce e pe ecran).
^Nu cred ca o sa te bucuri de el daca doar astepti combat. Mi se pare ca e unul dintre putinele jocuri in care ai mai multe solutii posibile pentru aceeasi problema (la fel ca dragostea mea Breath of the Wild), doar ca aici problema inseamna quest-uri, nu neaparat combat sau world traversal.
Spoiler minor cu un side quest din primele 5 ore de joc:
Faptul ca nu a trebuit sa dau reload cand am fost prins in acest sidequest banal e farmecul jocului. E fantastic nu pentru ca ar fi vreo simulare geniala sau pentru ca ar avea cel mai bun combat, ci pentru calitatea asta de sandbox prezenta in majoritatea misiunilor si, de ce nu, majoritatea activitatilor, inclusiv combat.
Razvan, limitarile alea sunt intentionate, nu pentru a fi realist ci pentru a crea tensiune atunci cand nu poti salva/dormi/manca, ca mai apoi sa te bucuri cand ajungi la bai termale. Fara tensiunea cauzata de "mizeriile alea", nu te-ai bucura la bai. Si te mai bucuri si cand faci level up si alegi niste abilitati care te scapa de multe mizerii. Pot sa vad de ce nu e pe gustul oricui, dar fara astfel de mecanici nu ar avea acelasi farmec pentru noi astia masochisti. Pe PC le poti regla cu mods.
Pai vezi? Asa interpretezi tu asta si este in regula. Problema mea cu asa ceva este cu totul alta - jocul tinde spre "extreme immersion" si cumva, spre asta se indreapta multe jocuri de gen, dar nu inteleg de ce - efectiv o sa ajungem sa mulgem o vaca pentru 10 minute reale, ca sa avem lapte de baut - efectiv for the sake of immersion - dar nu vom avea posibilitatea sa alegem daca vrem sau nu asemenea mizerii.
Singura solutie? Sa joci pe PC unde pui mods - si atunci te intrebi - oare de ce devii nu se uita la cele mai modate chestii in jocurile lor, ca sa le implementeze? Pentru ca e clar ca lumea asta vrea - sa se joace
Faza e ca e super ok sa implementeze 1000 de chestii de genu si sa faca jocurile cum vor ei - dar sa ofere alternative pentru cei care sunt atrasi de jocurile alea, investesc banii si nu vor sa-l arunce intr-un raft sau sa-l vanda dupa ce sunt dezamagiti de mizeriile astea.
Lasa-ma, daca vreau eu, sa sar complet sau sa am un mod super easy sa fac lockpick sau steal, daca asta ma face sa ma bucur de joc in felul meu.
La fel, lasa-ma sa nu stau 5 minute sa fac o licoare sau 10 minute sa fac o sabie sau o potcoava - fa ceva fun ca in Zelda (ca tot ai zis de el) cand gatesti, cu o muzica si o animatie misto si mergi mai departe. Lasa-ma sa explorez si sa ma bucur de poveste si de lume in ritmul meu.
Anywho, sunt fff multe chestii negative de zis despre joc, de la implementarile masochise, la chestiile idioate, la bug-uri, freeze-uri, crash-uri si artefacte vizuale, dar si chestii efectiv ce tin de nitpicking, gen sunetele din natura care sunt incredibil de scurte si enervant de repetitive, faptul ca ai un buton de urcat si unu de coborat de pe cal, dar nu ai si un buton sa accesezi inventory de pe cal cand esti langa el sau sa-l mangai si multe multe altele.
DAR - aseara am trecut de misiunea cu nunta si efectiv mi-a placut la nebunie cum s-a schimbat povestea si ce s-a intamplat pe acolo. Foarte interesanta povestea, foarte misto scrisa si personajele sunt ce trebuie
Chiar sunt curios cum evolueaza si cum se schimba lucrurile acum.
Eu de cand am pus prima parte pe Deck, e cu totul alta experienta. Nu-mi vine sa cred ca jocul merge mai bine pe Deck decat mergea varianta de PS4 pe PS5. Diferenta de la cer la pamant. Am scapat de toate bug-urile de pe consola.
Asa ca... Am returnat partea a doua luata pe PS5. Noroc ca il lasasem sigilat. Imi e clar ca jocurile astea sunt mult mai atractive si mai putin frustrante cu mod-uri.
Mi-am pus asa:
- unlimited saves: nu am timp mult sa ma joc si nu imi permit sa pierd cate 1 ora sau mai mult daca mor. Aia e, no regrets.
- instant herb picking: nu mai face genoflexiuni la fiecare floricica, e cu totul altceva, chiar iti vine sa culegi.
- more weight: am crescut greutatea permisa de la 74 cat era pana pe la 300. Sa pot sa car si eu cate ceva ca altfel eram ca in Stalker 2. Iarasi, din considerente de timp, efectiv nu pot sa fac mii de ture sa vand tot ce fur
- bow reticle: because wtf? In realitate ai o catare, te uiti in lungul sagetii sau ceva. Aici dispare punctul ala si mult noroc. Total aiurea.
Si asta e nu e mod, dar cel putin in prima parte ai optiunea de simplified lockpicking, e chiar in meniul jocului. Chiar ajuta si acum desfac fara batai de cap orice lock de nivelul meu.
Sunt multe minusuri daca ar fi sa le caut, dar nu o sa le insir acum. Ma bucur de experienta de a fi un cutthroat stealing thug and I like it!
Pacat de coloana sonora a jocului. Pt cat de dark e povestea si atmosfera jocului, mergea un OST adaptiv. De ex, mergeam printr-un sat unde era totul ars, numai cadavre pe jos, o imagine apocaliptica, iar muzica era ceva cheerful medieval. Efectiv m-a scos din moment total. Mergea un string ceva, sa faca atmosfera si mai apasatoare. Poate au reusit asta in partea a doua. Vad eu peste vreo 2 luni cand termin cu asta
Partea a doua clar o iau pt PC. Mods rullz!
Impressive daca e pe bune, desi mi se pare cam ciudat.
Chiar am pus pe seama lipsei de buget si a scenariului mic, multe lipsuri de dialoguri si repetivitatea lor.
Pana si cand lucrezi (esti angajat) la blacksmith si te tot duci la el cu diverse chestii, mereu te trateaza de parca esti un random de pe strazi. Si cam toti fac la fel, indiferent daca i-ai mai vazut/vorbit cu ei sau nu. Iar asta nu era ceva greu - efectiv cate 2 linii de dialog pentru salut, per om, in loc de 1, dar nu au facut-o...
Da. Am facut aceeasi misiune si eu, mi s-a parut foarte anosta.
Sau legat de faza cu vanatul iepurilor cu arcul... Bai, frate, pai oricum e de rahat trasul cu arcul si e f greu sa nimeresti ceva la distanta mare, dar solutia lor se pare ca a fost sa te lase sa te apropii de iepure la distanta de un scuipat. Nu stiu, RDR2 mi s-a parut un sandbox mult mai realist. Plus ca si partea de sandbox, nu stiu, mie nu mi se pare ca e nu stiu ce mindblowing si distractiv.si pana si in RDR2 am vreo 50 de ore jucate si nu am avut nervi sa il termin (si l-am inceput acum vreo 6 ani )
Guys, voi vorbiti de primul joc care difera la unele lucruri de al 2-lea, mi-a luat un pic sa ma prind la ce va referiti in discutie
Aveti thread dedicat pentru el: https://www.consolegames.ro/forum/f6...ce/index4.html
Chiar ma intrebam ce misiune cu furat inel, ca am facut majoritatea side quests pana la nunta si nu stiam cum am ratat-o![]()
Am ajuns la Chapter 2 si cat timp evit ce pot din ce nu-mi place sa fac si ma focusez pe explorare/side missions + main mission, jocul este superb.
Iar povestea...pfoai de capu meu - sen-za-tio-na-la!! Efectiv nu am putut sa inchid consola si ochii pana nu am terminat complet ce se intampla la finalul primului capitol
Neaparat sa vedeti acel video cu povestea din 1, daca nu ati jucat jocul!
Meanwhile, eu inca nu am fost la nunta vietii din prima parte si deja dau de problemele vazute si in primul joc, doar ca astea vin mult mai devreme - am cel mai bun echipament, unele skill-uri sunt aproape maxed out, dar inca mai am side quests si side activities o groaza. Sper ca urca si dificultatea in curand ca altfel nu vad bine ce se intampla.
Also:
https://www.gamesradar.com/games/rpg...ksmiths-apron/
Practic, daca te imbraci corespunzator activitatii, vei avea succes mai mareIt turns out, if you dress Henry appropriately, he'll be more competent at specific tasks. If you choose to get a job with the blacksmith, Henry is given a room to stay in that comes with a blacksmith apron and some leather gloves. Pop them on and you'll get an extra five points to your craftsmanship skill.
This was spotted by a redditor who noted that other leather gloves have the same effect. They also noted that "The Spectacles that you can find add +5 to scholarship, which will speed up your reading of books!"tre' sa faci cosplay constant daca vrei sa optimizezi, which is a nice touch.
Da, eu am cel putin 2 costumatii mereu - una de stealth si una de combat, iar pentru nunta, am avut-o pe a 3a
Recomand sa urmezi si povestea, pentru ca side quests nu dispar. Ba chiar mi se pare mai interesant sa te intorci in zonele respective cand esti putin mai OP si sa nu-ti mai fie frica la fiecare pas ca te ataca cineva.
Btw, nu stiu daca s-a mai zis, dar cand gasiti camps de hoti, vedeti pe zi cati sunt iar apoi asteptati pana pe la 2 noaptea si vor ramane doar 1-2 de veghe, in timp ce restul dorm in chiloti. Deci devine totul mult mai usor.
Problema cu tactica asta este ca, probabil isi pastreaza cheile in haine pe undeva, ca daca dai loot la mortii in chiloti, nu gasesti si chei pentru chesturi (am facut deja 3 sau 4 asa si nu am reusit sa deschid chesturi cu medium sau hard difficulty).
Btw, a inceput sa ma deranjeze o alta chestie - ca nah, am piticii mei - de ce nu exista furtuni? de ce nu exista reprezentare grafica a vantului de niciun fel? Sure, se micro misca copacii si iarba in apropiere, dar pana si ploaia e reprezentata ca acum 20 de ani...
LE: pentru cine e interesat, pun un video cu foarte multe lucruri utile, unele pe care le-am invatat dupa multe ore de joaca, unele pe care le-am invatat din acest video si m-ar si scutit de multe chestii:
M-am abtinut in mod special sa nu postez nimic o saptamana pentru ca am fost intr-un carusel de ups & downs. Cand simteam ca joc cel mai bun si complex joc pe care l-am jucat vreodata, cand simteam nevoia acuta sa distrug tot ce era in jurul meu, de la televizor la consola si la laptopul de pe birou.
La un moment dat ma simeam cel mai prost si fatalau din curtea scolii, cand trebuia sa ma bat ma apuca foamea, cand imi trecea foamea mi se facea somn, dar nu puteam sa dorm pentru ca eram ranit, cand reuseam sa dorm ma sculam si imi era din nou foame, daca nu-mi era foame ma oprea cate un Garcea din ala sa ma amendeze ca n-am torta noaptea, la un moment dar am zic ca il sparg si I move on.
Cu somnul este... scarbos la propriu! Hell yeah, am condus de la Praga la Bucuresti si pe la Deva am tras pe dreapta si m-am culcat 45 min in masina intr-o benzinarie, dar aici crapi de somn dar nu te poti tranti in iarba...
Daaar, am descoperit camp-ul de nomazi si inca vreo 2 locatii, unde instant am inceput sa fac misiuni secundare extraordinar de imersive si am reusit totusi sa dibuiesc o balanta corecta intre somn, mancare, heal si asa mai departe. Am observat ca nici nu mai iau bataie la fel de tare de la toti nimeni pe lume, so that's good.
Pentru final am lasat partea cea mai placuta. Dupa cum spuneati si voi mai sus, sunt momente in care nu pot sa-l las. Am sarit si peste masa de pranz pentru ca efectiv nu m-am putut opri din misiuni. Incerc sa curat toata harta si sa fac toate misiunile, iar unele sunt absolut fabuloase. Simt ca rejoc Gothic sau Oblivion, cred ca de atunci nu m-am mai pierdut atat de tare intr-o lume medievala, cred ca nici Witcher nu m-a impresionat atat de tare la vremea lui.
Daca poti trece peste cateva 'simulari' frustrante, jocul este absolut fenomenal, sunt momente in care ma opresc sa ma uit la peisaje si uit in ce quest sunt, este efectiv o placere totala!
Sa stii ca si mie mi-a amintit mult de Morrowind si Oblivion. E cel mai Elder Scrolls joc care nu e Elder Scrolls![]()
Da, Oblivion remastered, efectiv am retrait momentele studentiei cand trageam de cateva FPS-uri in plus in Oblivion cu un 6800GT, iar in momentul in care am trecut la 7800GT parca am descoperit America, ma plimbam doar ca sa vad vegetatia aia.
Same here, nu stiu cum au reusit, pentru ca dpdv al calitatii texturilor nu sunt nici pe departe wow, dar este cumva randata si imbinata vegetatia in joc astfel incat imi creeaza un sentiment de autenticitate, se vad extraordinar padurile alea, iarba, scaietii, tot.
O alta mentiune pe care am uitat sa o fac este vis a vis de echipa care s-a ocupat de HUD si meniuri. Kudos to them, mi se par foarte ingrijite toate elementele de HUD, e o placere cand vezi prompt-urile alea de new mission si multe alte elemente, este printre cele mai curate jocuri in materie de HUD si menus, ceea ce pentru mine cel putin reprezinta un mare plus.
Bookmarks