Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 15 1 2 3 11 ... LastLast
Results 1 to 20 of 282

Thread: Proiect Aquamonk

  1. #1 SP
    Admin MonkY's Avatar

    Talking Proiect Aquamonk

    Incet incet, de la un acvariu de 65L, trecand prin 180L si 240L, iata ca am ajuns sa fac si pasul urmator. Dupa Acvacris, urmeaza intr-adevar un upgrade serios. Consider ca am invatat destul de mult incat sa pot face fata unui acvariu de... 550L ! Oh da, unii ar zice ca e mare. Va spun eu, ca orice acvarist serios va spune "niciodata nu este indeajuns de mare". Din pacate/fericire, este maximul pe care-l pot realiza in micutul meu apartament.

    Desi este inca in faza de proiect, am zis sa fac aici un mic jurnal cu tot ceea ce se va intampla cu Aquamonk (a se observa ca am trecut de la "acva" la "aqua" - asta da upgrade). Incep prin a "povesti" despre monstrul care va avea dimensiuni de 160 x 60 x 60 (cu geam de 12, fund dublu, intarituri longitudinale), adica aproximativ 550 litri. Prima problema apare in momentul in care stai si te gandesti cum va rezista monstrul de aproximativ o tona (numai acvariul gol are peste 100Kg, nisip si substrat iarasi 100Kg, mai punem si buturugi, mopani, echipamente... si se apropie) avand in vedere ca zidul pe care statea "vechiul" Acvacris are doar 45cm latime. Well, aici intra in lucru o echipa de baieti de nota zece care de ani buni imi rezolva orice problema legata de mobilier.

    Partea de mobilier realizandu-se in cateva saptamani, trecem la problema doi... cea legata de schimbul la picatura. Sau oare credeati ca la 550L va sta cineva saptamanal sa schimbe cate 100L ? Nope, avansam si trecem la o modalitate prin care se introduce printr-un furtun apa de la robinet (foarte putin, probabil 20-30L/zi) si cu o scurgere de la un sistem de preaplin. Aici, sistemul de preaplin poate parea simplu, insa va fi legat la un senzor de nivel care se va duce intr-un sistem de la AquaMedic ce va actiona o electrovalva pentru inchiderea/deschiderea apei. Pare a fi o incurcatura mare, insa nu cred ca ar vrea cineva sa afle vecinii de sub el cum e sa te trezesti cu cateva sute de litri de apa in casa.

    Partea a treia tine mai mult de accesorii. Facem upgrade-ul de la un filtru Tetra EX1200 + Juwel intern, la 2 x Eheim 2075 (fiecare fiind capabil sa mentina un acvariu de pana la 600L) si tot ceea ce inainte era intern (incalzitor, termometru, reactor CO2, pompa apa) vor deveni externe (si mai usor de curatat/accesat). Prin urmare, filtrele externe vor fi legate la chiller, filtru UV, incalzitor extern, reactor CO2, termometru extern, bouble counter). Din pacate, asta inseamna upgrade la reactor (de la Dupla 400 probabil la Dupla 1000), upgrade la UV (de la 9W la 18W), incalzitor (de la 200W la 300W) si sper ca nu si la chiller (vedem cum face fata la vara).

    Partea a patra, legata de fertilizare. Aici m-am decis sa merg pe solutia completa de la Dennerle (care nu se gaseste in Romania din pacate - si chiar nu inteleg de ce ?) cu exceptia nisipului (cel de la Dennerle fiind niste bobite de 1-2mm) unde voi merge pe Volcanit de la AquaMedic. Partea de fertilizare este compusa din DeponitMix, A1 Daily, S7 VitaMax si E15 Feractiv plus incalzitor de substrat Eco-Line ThermoTronic 12V/40W (care din pacate va fi startat la cel putin 2-3 luni dupa pornirea acvariului). Mai adaugam si Dennerle Deponit NutriBalls pentru extra fertilizare si Dennerle FB1 SubstrateStart pentru startarea bacteriilor de substrat... punem si Seachem Flourish Excel (pt. alge) si ProdiBio Start Up si Bio Trace (pentru bacterii in filtre) pe lista... si cam asta este.

    Partea a cincea, si poate una din cele mai "grele": lumina. Aici m-am decis la un sistem de la Blau, suspendat, cu 4 x 80W. Asta ar insemna aproximativ 2.2WPG (acum am 1.68WPG). Ar fi trebuit mai mult, insa m-am hotarat sa nu-mi orbesc pestii cu 6 x 80W. Voi merge tot pe lumina Dennerle (2 x T5 Special Plant 80 W/1449 mm + Dennerle T5 Amazon-Day 80 W/1149 mm + Dennerle T5 Color-Plus 80 W/1449 mm). Sa speram ca avand si reflectoarele nu voi fi nevoit sa ridic prea mult lampa pentru a acoperi toata partea de sus a acvariului.

    In rest, plantele le voi "extrage" din Acvacris (unde momentan se lupta cu algele din greu), mopani e posibil sa-i folosesc pe cei 2 pe care-i am acum... pietre am cules de la munte cateva Kg bune... nuci de cocos am deja 4 bucati... pestiuci avem... Cam asta ar fi pentru "inceput".

    Revin cand incepe greul, in special partea de montare. Din pacate va trebui sa gasesc o modalitate sa opresc cat mai multa apa din vechiul acvariu (pentru a grabi ciclarea si a nu stressa pestiucii) si cel mai greu va fi partea de mutare a pestilor, plantelor, acvariului in sine... Nici nu vreau sa ma gandesc. E o munca "sisifica" insa rezultatele sper sa fie pe masura... Oricum un lucru este cert: pestiucilor le va place la nebunie noua locuinta. Pentru ei, cu cat mai mare, cu atat mai bine.

    La partea de "design" am zis ca voi renunta la atat de multe plantute. Daca in Acvacris am avut si 80% plante, in Aquamonk vreau sa am multe portiuni "desertice" unde, mai ales din cauza nisipului inchis la culoare, sa iasa in evidenta pestiucii mai mult. Si de ce nu, sa aibe mai mult loc "de joaca".

    Prin urmare, incepe distractia. Sa nu credeti ca va fi ceva rapid, intrucat acvariul va fi "home-made", si numai lipirea lui in deplina siguranta dureaza cam 3 saptamani. Poze si detalii in curand ! Do not try this at home !
    Attached Images Attached Images configuratie_aquamonk_v0.5_small.jpg

  2. #2 SP
    Senior Member Khan's Avatar
    De-a dreptul impresionant. Totusi.. m-ai facut curios cu 'incalzitorul extern'. Nici nu credeam ca poate exista asa ceva.

    P.S. De unde ai luat plantele? Hornbach sau e vreun magazin mai specializat?

  3. #3 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by Khan View Post
    De-a dreptul impresionant. Totusi.. m-ai facut curios cu 'incalzitorul extern'. Nici nu credeam ca poate exista asa ceva.
    Singurii care au scos incalzitor extern sunt cei de la Hydor (si de maxim 300W). Ai detalii despre produse aici: HYDOR componenti per acquari . Se aduc si in Romania (vezi pepika.ro si reef.ro). Si se monteaza pe filtrul extern.
    Quote Originally Posted by Khan View Post
    P.S. De unde ai luat plantele? Hornbach sau e vreun magazin mai specializat?
    Plantele sunt adunate din n parti. Mai sunt si din Hornbach cateva, o parte de la reef.ro, dar majoritatea luate de pe la prieteni. Nu va recomand pe cele din magazine pentru ca sunt plante crescute emers si care s-ar putea sa nu aveti norocul sa le tineti in viata pana isi vor schimba toate frunzele. Ideea este sa le luati de la cineva care chiar le-a crescut in acvariu, in apa. Mai ales in apa din Romania (sa nu uitam ca unele au nevoie de o anumita duritate a apei, de o anumita lumina, etc.). Am comandat vre-o 3 plantute acum de curand chiar de pe net (din Germania, tara unde acvaristica e arta deja) insa pana nu le vad alive and breathing, nu pot spune nimic despre aceasta metoda.

    Cel mai frumos este, repet... sa luati de la cineva cate un firicel, cate un manunchi de frunze si sa va "chinuiti" cu ele. La mine cel mai frumos exemplu sunt cei doi lotusi, care nici macar nu aveau bulb... erau 2 firicele amarate pe care mi-era si mila sa le pun in substrat. Au fost la un moment dat in proportie de 99% mancate de alge... nu credeam ca mai scapa. Iar acum, sunt doua plante "monstruoase", care fac frunze de cate 20-25cm diametrul... Lotusi la care daca azi tai 2 frunze, maine ii da altele... Secretul sta in lumina si fertilizanti. Daca nu fertilizati si nu aveti lumina indeajuns, nu incercati plante pretentioase, pentru ca este pacat.

    P.S. Referitor la Hornbach, aveti mare grija. Eu am luat cateva plante de-acolo, tinute in apa in raionul de acvaristica... plante care nici macar nu cresc in apa. M-am dat de ceasul mortii intrebandu-ma de ce Dzeu se dezintegreaza asa repede in apa, pana le-am gasit pe net ca fiind plante de pus in ghiveci...

  4. #4 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Abia acum am vazut noul tau proiect Monky si pot spune ca esti nebun, dar un nebun frumos (sper sa intelegi ce vreau sa spun si sa nu o iei in nume de rau ).

    Abia astept sa vad primele poze, cred ca va fi ceva demential, iar cand va fi gata, te vei trezi cu mine la usa .

    Chiar m-ai facut curios, ce poate sa sustina o asemenea greutate in apartament, din cate am inteles il pui intr-un perete?

  5. #5 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by DeathWings View Post
    Abia acum am vazut noul tau proiect Monky si pot spune ca esti nebun, dar un nebun frumos (sper sa intelegi ce vreau sa spun si sa nu o iei in nume de rau ).
    Astfel de cuvinte venind din partea ta, intotdeauna sunt o placere pentru ego-ul meu
    Quote Originally Posted by DeathWings View Post
    Abia astept sa vad primele poze, cred ca va fi ceva demential, iar cand va fi gata, te vei trezi cu mine la usa .
    Te astept cu placere, insa va trebui sa-mi dai ceva timp sa porneasca substratul si sa-si revina plantele cu noua lumina. Din pacate, daca pestii se vor adapta repede (mai ales ca voi pastra mare parte din apa, iar cele 2 noi filtre vor sta cam 3 saptamani alaturi de cel vechi pentru formarea bacteriilor), pentru plante e mult mai greu. Am observat ca s-au dat peste cap si cand am schimbat cele 2 tuburi de 54W. Desi am pus unele de aceeasi putere, a durat cam o luna sa "priceapa" cum e cu noua lumina. Intre timp, lupta cu algele... si da-i si lupta...
    Quote Originally Posted by DeathWings View Post
    Chiar m-ai facut curios, ce poate sa sustina o asemenea greutate in apartament, din cate am inteles il pui intr-un perete?
    Peretele pe care va sta este din beton armat, are cam 1.8m lungime si 45cm latime (era zidul despartitor dintre sufragerie si balcon, pe care stateau geamurile si tocurile - si acelea aveau cateva sute de Kg oricum). Langa el voi face un mic mobilier pentru a sprijini si restul de 15cm latime ai noului acvariu. Oricum, stai linistit... am vazut acvariu de 800L pe un stand doar din PAL, care nici macar nu se curbase... desi, sa fiu sincer, eu asa ceva n-as fi facut decat pe un PAL cu duble intarituri si eventual cadru metalic. Dar, unii sunt mai nebuni ca mine

    Apropos de nebunie... eu fara astfel de hobby-uri (figurine - din care m-am oprit ca nu mai am loc, console - din care nu am cum sa ma opresc, acvaristica - de nici un an) n-as putea rezista. Sunt singurele lucruri care ma scot din nebunia zilnica de la munca. Si tocmai prin faptul ca e greu (sa le achizitionezi, sa le intretii, sa cauti solutii pentru ele) te face sa iti scoti orice altceva din minte cand te ocupi de ele...

  6. #6 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Ma gandeam ca daca ai vrea sa il pui pe un zid, trebuie sa ai si undeva un spatiu unde sa pui filtrele externe si toate cele, dar acum daca ai zis ca mai faci si un spatiu din lemn, am inteles .

    Din curiozitate, geamul de unde ti-l procuri si cu ce vrei sa il lipesti, ca la un astfel de "mastodont" nu cred ca merge cu "Picatura" si plus de asta trebuie si un sistem de prindere ceva (spun asta fiindca am fost prezent si am ajutat si eu la montarea unui astfel de acvariu, tipul din valcea care se ocupa cu acvarii si pesti a avut o comanda si cum eu ma inteleg bine cu el si sunt si mai "maricel" mi-a cerut ajutorul) si inca o persoana doua care sa te ajute cu fiecare parte a acvariului.

    P.S. Scuze inca odata daca te-ai simtit jignit , chiar nu ma spus-o ca ceva rau

  7. #7 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Deathwings: cum sa ma jignesti man... Dne Fereste ! Chiar am zis, ca mi-a gadilat ego-ul (in sensul bun). Cat despre lipit, nu exista (din cate stiu eu) ceva mai bun pe piata la noi in afara de Dow Corning 881. E expensive (180 RON) dar nu cred ca as risca tocmai aici... Din fericire, am apelat la cineva care a lipit sute de astfel de acvarii (a facut si cateva care au sarit usor de 3000L), asa ca nu risc cu nimic. Si da, la un astfel de acvariu trebuiesc vre-o 8 maini dibace... mai rau este cu mutarea celui vechi... pentru ca n-am unde sa-i mut pe micuti, si nu stiu daca va rezista acvariul la o mutare cu 50% apa...

    P.S. Am uitat sa-ti raspund si la intrebarea cu geamul. Este sticla romaneasca, Float de 12 (de 10 era prea riscant). Am cerut sa fie slefuita pe toate marginile (altfel ai sanse sa te tai cand umbli cu el)... iar intaritura va fi data de fundul dublu plus o flansa de trecere de 40mm. In partea de sus si jos nu stiu exact ce voi pune. Probabil la inceput voi folosi un PAL cu ABS... pana gasesc ceva dintr-un plastic sau folie rezistenta la apa si presiune.

  8. #8 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Daca ai ajutor de la experti inseamna ca nu vei avea probleme . Intr-adevar problema cea mai mare va fi mutatul pestisorilor din celalat acvariu.

    Oricum cand il vei termina va fi o adevarata capodobpera , asa ceva chiar ca nu oricine are. Felicitari pentru initiativa si keep us up to date

  9. #9 SP
    Admin MonkY's Avatar
    In sfarsit mi-au sosit si mie filtrele, fertilizantii si sticla. De-acum incolo... 2-3 saptamani pentru lipire, timp in care filtrele se vor cicla (sper eu mai rapid cu ajutorul ProdiBio). Cert este ca filtrul e bine facut (Eheim 2075) si acum imi dau seama ce de bani am pierdut cumparand din Romania. Desi multi vor zice ca am luat din Germania ca sa ma dau mare... va spun sincer ca majoritatea produselor le-am achizitionat (cu tot cu transport) la 50-60% fata de preturile de la noi. Incredibil, dar adevarat. Unde mai punem ca Dennerle (unul din pionerii schemelor de fertilizare, de aproximativ 40 de ani) este de negasit la noi.

    P.S. Bineanteles ca nu am rezistat sa aduc mici modificari la filtrule extern. Am renuntat la unul din sertarele cu Eheim Mech Pro (filtrare mecanica - mai mult "maruntire") si l-am inlocuit cu un sertar umplut cu Eheim Substrat Pro + burete 50ppi. Practic am inlocuit partea de "recirculare a particulelor si maruntire" cu filtrare biologica de nota 10 + extra filtrare mecanica (se stie ca filtrele Eheim stau mai rau la capitolul filtrare mecanica).
    Attached Images Attached Images aquamonk_piese_01.jpg aquamonk_piese_02.jpg aquamonk_piese_03.jpg aquamonk_piese_04.jpg aquamonk_piese_05.jpg aquamonk_piese_06.jpg aquamonk_piese_07.jpg aquamonk_piese_08.jpg aquamonk_piese_09.jpg aquamonk_piese_10.jpg aquamonk_piese_11.jpg aquamonk_piese_12.jpg

  10. #10 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Asteptam cu nerabdare sa vedem cum prinde contur

  11. #11 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by DeathWings View Post
    Asteptam cu nerabdare sa vedem cum prinde contur
    Conturul momentan il simt doar pe spatele meu... sticla de aproximativ 150Kg, 2 cutii de piese de vre-o 50Kg... Thx God ca a mers liftul

    Acum astept luminile si lampa suspendata... si ca tot veni vorba, atasez mai jos niste imagini comparative, ca sa va dati seama cat de mult conteaza o lumina buna. Nu, nu sunt editate in Photoshop !
    Attached Images Attached Images comparatie_lumina_diverse_tuburi.jpg

  12. #12 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Trebuia sa strigi ca mai puneam si eu un umar

    Cea mai naturala si mai frumoasa mi se pare cea cu Philips 965, cel putin parerea mea

  13. #13 SP
    Admin MonkY's Avatar
    And... it started. Astazi au venit baietii si a inceput operatiunea de lipire. Acum imi dau seama si eu cu el lipit cat de mare poate fi. Cred ca este cat cada mea din baie... e atat de mare ca mi-a blocat 2 intrari in casa

    Acum, ramane sa astepte 3 saptamani sa lucreze siliconul... cred ca pentru partea de sus si jos voi folosi forex in locul PAL-ului. Chiar daca am dezavantajul ca PAL-ul il puteam ridica deasupra acvariului si putea fi "gaurit" pentru furtunele de la filtre (pe cand forexul fiind mai subtire va fi pana la "buza" de sus a acvariului)... prefer sa stiu ca este 100% washable, nu se umfla, se curata usor... etc.

    Mai jos, o poza cu "sarcofagul" in prima faza...
    Attached Images Attached Images aquamonk_acvariul_lipit.jpg

  14. #14 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Nu imi prea pot da seama din poza cat este de mare, dar daca ai spus ca e cat cada nu pot decat sa imi imaginez .

    Cred totusi ca nu e nevoie sa stea chiar 3 saptamani, mi se pare cam mult, dar daca expertii au spus asta inseamna ca stiu mai bine

    Esti sigur ca geamul ala este destul de grost pentru cantitatea aia de apa?

  15. #15 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Aseara eram zombie... cred ca e mai mare decat cada

    Referitor la 3 saptamani... asa am gasit pe la toti cei care au facut acvarii mari. 21 de zile ca sa aibe timp siliconul sa lucreze... altfel prinde aer, etc... El poate fi deja mutat in 3 zile (deci lipitura e solida in doar 3 zile cat sa tina tot... insa apa lucreaza in "misterious ways" )

    Cat despre geam, daca e destul de gros... ai aici un calculator destept. Introdu 160 x 60 x 60, cu safeti factor 3.9 si o sa vezi ca iti rezulta geam de 12. Am vazut ca multi la un astfel de acvariu, ca sa mai salveze niste banuti, fac un fund dublu de 10... eu l-am facut dublu de 12... Acum, ce sa mai zic... deja daca pui grosime mai mare te lovesti de 2 probleme: 1. oare va tine atata greutate pe metru patrat plafonul ? 2. oare de ce se vad pestii ca prin lupa ?

  16. #16 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Mic update: intrucat fac schimb la picatura si nu vreau sa ma complic cu apa de osmoza (apa pura, din care sunt scoase toate mineralele si metalele, care de fapt sunt foarte bune pentru plante si pesti)... m-am gandit la o chestie desteapta. Mai exact, sa pun un mic filtru pentru clorul din apa (chiar daca schimb putin pe zi, la cum vine apa la noi cateodata neagra, am zis sa nu risc). Prin urmare, am cotrobait prin tot orasul, si dupa ce am dat numai de nebunii gen 400-500 ron niste amarate de filtre, am gasit ceva super cheap si super ok. So, here they are. Filtru de carbon + filtru mecanic de 5 microni (m-a distrat ca la Romstal mai jos de 60 si 90 de microni nu auzisera si faceau misto de mine cand le ziceam de 5 microni). Well, de unde am luat, am gasit chiar si de 1 micron, dar acelea sunt pentru uz medicinal... ori eu nu vreau sa fac o carantina, ci doar sa filtrez porcaria aia numita apa de baut de la chiuveta.

    P.S. Un astfel de sistem va recomand chiar si pentru voi, nu numai pentru pesti. O sa ramaneti socati de ceea ce ramane in filtre...
    Attached Images Attached Images img_3733.jpg img_3739.jpg img_3742.jpg

  17. #17 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Intrucat Deatwhings a spus ca nu-si da seama de marime... am facut o poza cu un DVD in mijloc, pentru comparatie Totodata, am intocmit si "schema" cu ce am pus in filtru... poate ajuta pe cineva. Inca ma gandesc daca sa mai inlocuiesc ceva din partea de filtrare bio si mecanica... poate eventual Seachem Matrix si Sera Siporax... Cat despre faptul ca 2075 este upto 600L... nu uitati ca sunt 2 x 2075 in Aquamonk. Sper ca e suficient pentru "furtuna in acvariu"
    Attached Images Attached Images aquamonk_acvariu.jpg aquamonk_eheim_2075.jpg

  18. #18 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Mama! Chiar ca e mare lol. Abia astept sa il vad cu plante si pestisori in el. Capacul e gata?

  19. #19 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by DeathWings View Post
    Mama! Chiar ca e mare lol. Abia astept sa il vad cu plante si pestisori in el. Capacul e gata?
    Da, e maricel
    Si nu, nu va avea capac. Doar niste benzi negre de forex pe marginile de sus si jos. Singurul lucru care ii va opri un pic pe "saritori" va fi lampa suspendata (pe care o voi pune cat mai aproape de suprafata apei) si niste straifuri de 5cm (care au de fapt rolul de intaritoare si a nu lasa sticla sa formeze "burta") ce vor fi puse pe toate laturile. Acum, melcii sigur vor gasi metode de iesit (cu cateva zile in urma l-am gasit pe unul intr-un sac de cartofi, la vre-o 3m de acvariu ).

    Sa vedeti problema draq pe care o am. Ca nu gasesc pe nicaieri (nici macar in Europa) niste foarfece mai mari de 30cm (eu as avea nevoie de 50-60cm). Am gasit in US, si nu livreaza in UE... crima, nu altceva. Eu as fi vrut ceva de genul celei de jos (profi stuff) dar... not on stock. Am intrebat pe la cunostinte care lucreaza la spital... si au zis ca mai mari de 30cm nu "se exista"
    Attached Images Attached Images long_scissor.jpg

  20. #20 SP
    is the man! trickz's Avatar

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 1 of 15 1 2 3 11 ... LastLast

Similar Threads

  1. Call: Participare proiect Foto-performativ By trickz in forum Offtopic
    Replies: 10 Last Post: 23-07-2013, 00:23
  2. Proiect NOU acvariu 255L By aquapolis in forum Pets
    Replies: 7 Last Post: 27-02-2013, 03:57
  3. Crystal Dynamics lucreaza la un nou proiect By AndRewqp in forum Console News
    Replies: 3 Last Post: 13-01-2012, 11:56
  4. Replies: 1 Last Post: 09-03-2010, 21:21
  5. Proiect Acvacris By MonkY in forum Pets
    Replies: 75 Last Post: 06-06-2009, 19:29

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts