Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 3 of 15 FirstFirst 1 2 3 4 5 13 ... LastLast
Results 41 to 60 of 282

Thread: Proiect Aquamonk

  1. #41 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Lasa momentan CO2-ul si gandeste-te intai si intai cum faci sa-ti maresti acvariul. E mai bine si pentru pestiuci, ai si mai mari sanse cu puiii, isi formeaza si mai bine teritoriile... si cel mai important, e un mediu mult mai stabil. Trust me, eu cu cel de 30 si de 65L am cedat nervos. Cum nu ai grija un pic de ele, cum napadesc algele (datorita spike-urilor de nitrati, fosfati)... Nu mai vorbim de calitatea apei. Poate parea mai usor sa schimbi 5L de apa decat 30, doar ca la cel mic ai sanse mari sa-l deciclezi oricand, sa-l "strici" cu cine stie ce mancare sau solutie pt. apa.

    O instalatie CO2 fara pH controller iti spun sincer ca nu are rost. Adica, daca te apuci sa bagi CO2 "pe ghicite" sau dupa teste din acelea cu culori, o sa te intrebi de ce stau pestii cu burta in sus la un moment dat. Aceeasi problema de care se loveste oricine incearca "bomba cu drojdie" (CO2 home-made)... O instalatie CO2 ar fi intre 300-600 RON, insa numai pH controllerul sare de 500 RON. Ai putea incerca cu asa ceva: Reef.ro magazin online: corali, pesti, animale marine la care nu-ti mai lipseste decat pH controllerul... insa mi se par prea multi bani pt. o butelie de CO2 de 80g. La mine tine 3-4 luni o butelie de 4Kg...

    Pai daca nu vii la intalnirile CG, ce sa-ti fac ? Si nu, nu e vorba ca te invat eu (si eu ma consider incepator), dar macar pot sa-ti spun ce sa nu faci, ca doar am trecut si eu prin ele.

    P.S. Sincer, in locul tau intai m-as gandi la solutia aceea cu fertilizant mai ieftina... fara CO2, dar cu acvariul mai mare, si neaparat filtru extern. Incepi cu plante usoare, care nu necesita cine stie ce nebunii de CO2 si alte alea... si in timp, treci la nivelul urmator. Daca nu, pregateste-ti contul din banca, pentru ca e usturator

  2. #42 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Ok, mi-a iesit din cap instalatia CO2 pentru moment lol. Da, m-am gandit si eu la un acvariu mai mare dar asta inseamna ca mai trebuie stransi banuti , sa vedem pe la ce pret se invat Juwel-urile ca altceva nu imi vine in minte.

    M-am uitat si de acele filtre Eheim dar nu prea stiu ce sa aleg, mai "sap" .

    O sa incerc sa ajung si la intalnire, dar fiind in weekend mereu mai trebuie sa ajung si eu si pe acasa dar acum ca nu mai plec deloc pana pe la jumatatea lui Iulie reusesc si eu sa vin

  3. #43 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    Am avut si am testat can toate filtrale externe care s-au adus la noi (pana acum 3 ani) si cele mai fiabile si bune s-au dovedit filtrele Eheim.
    iti recomand linia EHEIM Professionel - au codul cu 22XX (cel mult EHEIM professionel II). Nu te lua dupa tot marketingul facut pentru celelalte linii (EHEIM professionel III, EHEIM wet/dry, EHEIM professionel III Electronic, etc.).
    Ca si marime cu cat este mai mare cu atat mai bine. Nu te lua dupa marimea bazinului actual. Vei trece la un bazin mai mare si cu filtrul actual nu vei avea ce face. De asemenea cu cat ai o miscare mai buna a apei in filtru si cu cat cantitatea de material filtrant este mai mare cu atat coloniile de bacterii sunt mai sanatoase. Debitul filtrului se poate regla si de asemenea daca face un curent prea mare se pun dispersoare (tevi in lungimea bazinului cu multe gauri).
    Eu am utilizat un filtru pe care ei il recomandau la bazine de 400 litri la un bazin de 120 litri si a mers foarte bine (s-au si reprodus discusi in el ).
    Pentru a fi siguri de calitatea apei din bazine va recomand sa faceti o instalatie de schimbat apa la picatura, apa fiind filtrata inainte printr-un filtru dublu (mecanic si carbune activ) - se gasesc in comert sub marca Aquator si altele asemenea. Necesita sa puteti trage o alimentare de apa de la retea (eu utilizez un tub de plastic de 1/2" de inalta presiune cu insertie dubla sau se poate utiliza tub subtire de 6-7mm utilizat la alimentarea instalatiilor de purificarea si racirea apei prin birouri) si o scurgere care este partea cea mai grea deoarece trebuie sa fie din tuburi de 1" (32mm). In rest nu trebuie nici o automatizare: se utilizeza un preaplin prin care se scurge apa din bazin. reglajul debitului se face printr-un robinet de vas de toaleta care este cu cap conic si se pot face reglaje fine. In rest se utilizeaza doar fitinguri din comert pentru apa. Preaplinul se face prin executia unei gauri in lateralul bazinului. Asta este operatia care trebuie facuta de cineva care are scule (carote diamantate) si care a mai facut asa ceva (aici va pot face recomandari ). Daca sunteti interesati pot sa scormonesc prin arhive si sa gasesc schite pe care de altfel le-am mai publicat si prin alte forumuri de specialitate (si poate alte articole printre care si un articol despre ciclul azotului).
    Eu arunc cate o galeata de plante lunar si nu mai utilizez nici-un fel de fertilizant de aproape 2 ani.

  4. #44 SP
    Admin MonkY's Avatar
    LucianCM: De ce ti se pare "marketing" la Eheim Professional III ? Am 2 si sunt mult peste Professional 2 si ca debit, si ca silentiozitate, si ergonomie... III Electronic mi se pare o fitza intr-adevar (sa faca valuri la pesti sau sa fluctueze debitul pe timp de zi/noapte)... iar wet/dry este clar pentru acvarii marine serioase... in nici-un caz nu e marketing. E must have.

    Capacitatea de filtrare este recomandata sa fie de 4x volumul unui bazin. Deci daca ai un bazin de 100L, recomandat este un filtru serios de 600-700L/h. De ce nu 400 o sa intrebati ? Pentru ca la toate filtrele debitul de apa declarat este cel fara medii de filtrare. In plus, in timp acestea se mai si colmateaza, si la un filtru de 700l/h veti ajunge foarte rapid (2-3 luni) sa aveti 400l/h.

    Iarasi, schimb de apa cu filtrare prin carbune activ fara fertilizare... cam complicat. Nu de alta, dar la tine fie nu-si face treaba carbunele activ, fie ai plante mai putin pretentioase. Pentru ca acel carbune activ scoate mai toate mineralele din apa... si fara fertilizant nu-mi dau seama de unde isi mai iau plantutele ce le trebuie... De fapt, stai ca acum inteleg... avand discusi, automat anumite plante nu le poti tine (datorita temperaturii si pH-ului)... deci cred ca la tine se poate

    Cat despre preaplin fara sa am senzor de nivel si electrovalva de siguranta... eu unul nu m-am riscat. Daca se infunda preaplinul (pe care presupun ca ai o sita ca sa nu-ti traga pe micuti acolo), si nu esti acasa, ce faci ? Se duce totul afara. Asa, senzorul de nivel opreste apa... si gata.

    Ma enervez insa ca nu gasesc un debitmetru... sa pun la schimbul la picatura... Chiar nu vreau sa stau sa calculez cata apa curge (in functie de presiunea de la coloana)... si prin Hornbach & Co nici n-au auzit de cuvantul asta.... Tu cata apa schimbi zilnic la picatura si la ce volum Lucian ?

    Deathwings, iti recomand daca tot dai banii pe un filtru extern, sa nu-ti iei de la noi (pretul e dublu)... iar anumite modele nici NU EXISTA in listele de la noi. N-am inteles de ce... poate romanii nu vor sa vanda

  5. #45 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    Pai eu numesc generic produse impinse de "marketing" orice produs care nu isi justifica pretul. Nu mai stiu cum au evoluat preturile dar eu acum 2 ani cand mi-am aruncat ultimul Fluval 404 (au fost doua) si am cumparat Eheim-ul diferenta nu se justifica prin nimic. Cat despre Wet/Dry - discuta cu posesorii si vei vedea Nu discutam de tehnologia Wet/dry in sine care este cea mai buna tehnologie de filtrare si tratare a apei pentru acvaristica. O sa va pun niste poze cu un filtru din asta facut de mine dintr-un bazin de 125 litri, pompa de 4000 l/h, electrovalve, etc. Cu el faceam tratarea apei pentru bazinul de deasupra de 400l. Pe atunci aveam discusi. Acum nu mai am decat plante si ~100 neoni rosii.
    Capacitatea unui filtru porneste nu se la volum si de la debit. Debitul dicteaza totul. De la debit se calculeaza volumul si mai exact viteza cu care trebuie sa se deplaseze apa prin mediul filtrant astfel incat sa se produca filtrarea, depunea flocoanelor din apa si actiunea bacteriilor. De aici zezulta volumul. Intr-adevar exista o legatura intre marimea unui bazi si filtru dar ea deriva din factul ca "se recomanda" ca filtrul sa asigure minim un schimb de apa pe ora => debit
    La filtre debitul depinde in primul rand de inaltimea coloanei de apa de la papul pompei la cel mai de sus punct al furtunului. Atentie: de obicei fabricantii dau pe cutie debitul maxim care este cel la care inaltimea de pompare este ~0. Cei mai seriosi dau si o diagrama a filtrului prin care putei vedea care va fi debitul cu filtrul pus la podea si inaltimea de lucru X. Un alt lucru la care trebuie sa va uitati este inaltimea maxima care nu trebuie depasita pentru ca filtrul sa functioneze (sau sa nu se strice foarte repede din cauza supraincarcarea paletelor pompei).
    Carbunele activ nu retine mineralele din apa. Retine doar gazele si face si o filtrare mecanica (cel putin la filtrele toroidale pe care le utilizez eu).
    Referitor la preaplin de ce credeti ca am spus ca teava trebuie sa fie de 32mm. Gaura este de ~52mm si are un cap de filtrare care crede-ma ca nu se infunda. Teste referitoare la instalatia la picatura am facut cam 2 ani pana am ajuns la varianta actuala si care este aplicata de zeci (poate sute) de bazine de atunci. Si experienta a constat si din 3 inundatii - noroc ca stau la parter .
    Debitul il dau ochiometric. Am masurat la inceputuri empiric - numar de picaturi/minut si am umplut o sticla de 2 litri => debitul. Cand aveam discusi schimbam cam de doua ori volumul bazinului/zi = 800l/zi. Acum schimb ~30/50l/zi. Nu m-a interesat niciodata sa stiu cu exactitate debitul de apa schimbata. Intr-adevar am facut mii de teste pe un alt bazin cu nutrienti/lumina/CO2. Concluzia mea a fost ca nu merita osteneala/banii. Cel mult utilizez nutrienti de substrat (bile si pasta) si substrat imbogatit. In apa nu mai utilizez.
    La Hornbach am vazut filtrele Eheim cele mai ieftine...

  6. #46 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    La ce scrieti aici, parca mi s-a cam luat avantul... . Multe lucruri nici nu le inteleg, iar acvariu de 400L... e deja mult prea mult

  7. #47 SP
    Admin MonkY's Avatar
    DeathWings: ia-o usor man, nu te speria. Eu consider ca un bazin "de incepator" este de 120-180L. Nu e nici prea mic incat sa faci greseli catastrofale instant, nici prea mare incat sa te chinui cu schimb de apa de 50L la fiecare 2 zile. Daca poti face asa ceva in casa, schimb de apa la picatura e sfant... daca nu, nu e moarte de om, stai linistit. La 180L nu schimbi mai mult de 20-30L pe saptamana... e o nimica toata.

    LucanCM vorbeste mai sus de filtre externe mari, pentru ce ai tu nevoie, un Eheim de vre-o 4 bulioane (din Germania, ca la noi e 8) e mai mult decat suficient. Ia-o incet... dar te rog gandeste-te intai la acvariu. E pacat sa te chinui cu unul prea mic. Sau daca tot vrei mic, atunci mergi pe Nano... si faci totul miniaturizat. E mai fun

    In alta ordine de idei... azi am facut primul test. 500L si lipiturile nici nu s-au clintit. Phew... stateam pregatit cu galeti, pompe si alte alea... Sper ca pana in weekendul viitor sa fac rost si de substrat (Natalit pana la urma) si luminile de la Blau. Sper...

  8. #48 SP
    g.g
    Member g.g's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Phew... stateam pregatit cu galeti, pompe si alte alea...

  9. #49 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by g.g View Post
    Nu mai rade bestie... ca eram cu serverul ala pe jos... imi si imaginam cum storceam apa din el
    Dar, asa cum m-a asigurat g.g, a fost totul brici. M-am linistit un pic, mai ales cu vestea buna despre substrat si lumina. Pestiucii mei deja fac party de "Adio little one"

  10. #50 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    sa fie oare g.g o veche cunostinta de acvaristica si iesiri saptamanale prin preajma Oborului la vorba, la bere Salutari si ce mica este lumea
    Daca il ai aproape si pe el nu mai imi fac probleme MonkY

    DeathWings: au dreptate nu te speria de ce am spus eu. Parerea mea este ca 80-100l este ce trebuie. Cred ca cei care se sperie nici nu-si inchipuie cate este de fapt un astfel de acvariu. Un acvariu care are 60cmX50cmX40cm are 120 litri volum brut...
    Cand stabilesti dimensiunile si il realizezi HomeMade stabileste astfel lungimea incat sa-ti incapa neoane standard + 5-7cm. In rest dimensiunile rezulta. Un filtru extern nu te costa chiar atat (sau s-au triplat sumele de acum un an )
    Si nici sa nu va luati dupa ce a insirat MonkY ca si-a luat sau isi va lua... daca era asa nu ar mai exista acvaristica in Romania. El isi face un Mercedes dar mai exista si Dacii Ce va trebuie, in afara de multa dragoste pentru necuvantatoare este: bazin, filtru, nisip cernut (0.5-2mm) de la orice magazin de materiale de constructii sau direct din rau, capac cu instalatie de iluminat (2-3 neoane in functie de bazin si necesitatile lui), niste bolovani/buturugi, plante si pesti. Daca veti face ce trebuie fara sa va grabiti, citind si aplicand sfaturile altora (nu a comerciantilor care va vor recomanda 5mil. pesti intr-un bol de 2 litri , fara 'jde mii de teste, fara CO2 sau alte cheltuieli mari va puteti satisface aceasta frumoasa pasiune.
    Va garantez ca statul in fata bazinului urmarind jocul si evolutia pestanilor, luminile si culorile plantelor este echivalentul unei iesiri de o zi prin parc (mai ales dupa o zi de stat in fata monitorului )

  11. #51 SP
    Q
    Member Q's Avatar
    pozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ... (si lasa scuza nu e gata)

  12. #52 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Quote Originally Posted by LucianCM View Post
    Carbunele activ nu retine mineralele din apa. Retine doar gazele si face si o filtrare mecanica.
    Nu stiu ce filtrare speciala ai tu, dar stiu ca dintotdeauna s-a spus NU la carbune activ si fertilizare (repet, elimina si minerale). La fel, NU se foloseste carbune activ cu medicamentatie (elimina antibioticele, verdele de malachit, etc). Citez:
    Carbunele activ seamana cu un burete, avand cavitati microscopice si care prin procesul numit absorbtie are rol de filtrare chimica a apei, retinand elemente ca iond, fenol (apa galbena), amino-acizi, cupru, crom, fier, mercur, clor, cloramina, hidrogen sulfurat, verde de malachit, sufl si antibiotice. nu elimina amoniacul, azotitii si azotatii.

    Este bine de stiut ca viata carbunelui activ este limitata functie de cantitatea folosita si volumul acvariului. Dupa aceasta perioada rolul lui devine nul (mai putin ca suport pentru bacteriile utile denitrificatoare) chiar periculos deoarece are obiceiul de a intoarce in apa acvariului substantele stranse pana atunci, putand duce la dezechilibre grave. Mai este bine de stiut ca pe langa elementele nocive, acesta filtreaza si elementele vitale pentru viata plantelor si vietatilor acvatice, ca minerale, fertilizanti, elemente organice si vitamine.

    Carbunele activ se va folosi (o lingura cu varf pentru 20l apa si jumatate din aceasta cantitate pentru acvariile marine cu corali ) numai pentru eliminarea substantelor toxice ajunse accidental in apa cat si dupa tratamente in cazul imbolnavirii pestilor. Este interzisa folosirea lui pe perioada tratamentelor cat si in cazul folosirii substantelor nutritive pentru plante deoarece elimina efectele dorite ale acestora.
    In incheiere mai amintesc ca carbunele activ se poate regenera prin incalzire la o temperatura de 480C dar este de preferat totusi achizitionarea unuia nou din magazin deoarece pretul lui nu este mare.
    Quote Originally Posted by Q View Post
    pozeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ... (si lasa scuza nu e gata)
    Pai, ce sa-ti arat sefa ? Ca momentan e un acvariu 2/3 umplut cu apa in mijlocul sufrageriei... Inca nu i-am aplicat forex-ul (sper sa faca g.g rost de forex mai gros) si nah, nu arata foarte "finisat". Mai sunt mici bube care sper sa se poata repara... si in rest, Sambata ar trebui sa se intample marea minune. Doamne Ajuta, ca deja sunt 2-3 luni de cand il tot concep !

  13. #53 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Nu stiu ce filtrare speciala ai tu, dar stiu ca dintotdeauna s-a spus NU la carbune activ si fertilizare (repet, elimina si minerale). La fel, NU se foloseste carbune activ cu medicamentatie (elimina antibioticele, verdele de malachit, etc).
    Vorbim despre filtre si filtrari diferite Eu vorbeam despre filtrarea primara de pe instalatia de alimentare la picatura (care se face doar o data si printr-o trecere rapida a apei prin filtru) iar tu vorbeai despre filtrarea din acvariu (care are debite care face ca toata apa dintr-un bazin sa treaca cel putin de 1-3 ori pe ora prin filtru si asta incontinuu si cu o viteza mica prin materialul filtrant).
    Sunt de acord cu tot ce ai spus tu: la filtrarea interna nu se utilizeaza carbune activ decat cu ocazii speciale (de nedorit in bazine noastre).

  14. #54 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Oricum sunt super mega suparat... nici saptamana asta nu a venit nici pietrisul nici lampa... Asta este, vad Sambata daca reusesc sa stabilesc pestiucii temporar undeva... ca sa mai pot sa astept. Daca nu, pietris de Hornbach, lampi de birou... profi stuff...

  15. #55 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    Urata treaba. Stiu cum este sa-ti faci planuri si vise si la un moment dat sa fi oprit de lucruri care nu depind de tine si sa nu poti sa misti mai departe ce ai inceput.
    Partea mai rea este substratul. Cu lumina o mai poti amana, dar substratul este efectiv baza... Asteptam vesti mai bune dupa weekend (speranta moare ultima) Daca nu sunt superstresati si inghesuiti unde ii ai acum mai bine sa-i lasi tot acolo pentru ca stresul unui mutat este mare.

  16. #56 SP
    Admin MonkY's Avatar
    Azi am reusit sa mai fac un pas in realizarea proiectului. Am decis sa mai astept substratul... insa cum se venea cu noul mobilier, m-am hotarat sa dau jos acvariul de 240L. Usor de zis, greu de facut... am scos cam 150L in butoaie... chinuit un picut pestii, dar am reusit. Pare usoara jucaria (cam 150-200Kg) dar a fost nevoie de 4 persoane sa-l mutam undeva jos (pe balcon temporar).

    Dupa instalarea mobilierului (inca nu e complet montat) am facut o incercare sa mutam acvariul GOL de 550L. Am renuntat. E clar, trebuiesc 6 persoane si liber totul prin jur pentru a muta monstrul. Fara nici-o exagerarea, cu geamul de 12, intarituri longitudinale (de 10) si fundul dublu... sare usor de 200Kg. Asa ca, astept substratul (si pestisorii la fel... sunt foarte dezolati de noua locatie - cu fata la un zid alb)... iar cand vom face mutarea finala, trebuie sa aduc o armata de oameni. Phew... oricum eu sunt fericit ca i-am dat jos pe pestiuci fara nici-o pierdere. Ma gandeam cu frica la faptul ca va ceda fundul acvariului si ii adun pe toti de pe jos.

  17. #57 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    Quote Originally Posted by MonkY View Post
    Dupa instalarea mobilierului (inca nu e complet montat) am facut o incercare sa mutam acvariul GOL de 550L. Am renuntat. E clar, trebuiesc 6 persoane si liber totul prin jur pentru a muta monstrul. Fara nici-o exagerarea, cu geamul de 12, intarituri longitudinale (de 10) si fundul dublu... sare usor de 200Kg. Asa ca, astept substratul (si pestisorii la fel... sunt foarte dezolati de noua locatie - cu fata la un zid alb)... iar cand vom face mutarea finala, trebuie sa aduc o armata de oameni. Phew... oricum eu sunt fericit ca i-am dat jos pe pestiuci fara nici-o pierdere. Ma gandeam cu frica la faptul ca va ceda fundul acvariului si ii adun pe toti de pe jos.
    Cel mai usor si in siguranta muti acvariile mari si grele cu ventuze. Ori gasesti acvaristi care au asa ceva (mai rar) ori vorbeste pe un santier unde vezi ca se monteaza fatada perete cortina de sticla - cei mai multi s-au dotat cu asa ceva. Vorbesti cu oamenii si cand ai de mutat vin ei cu ventuze si muschii la ei

  18. #58 SP
    Admin MonkY's Avatar
    We finally did it ! 6 persoane am reusit sa urcam monstrul. Scuzati calitatea pozelor, dar sunt mort de oboseala si am trecut de la agonie la extaz azi... In sfarsit am luat si Natalitul de la George (merci maestre !) care imi place chiar mai mult decat Volcanitul (desi nu mai vad bine la ora asta - revin maine cu poze). Mai e de venit forex-ul, lampa (lui Alladin la cat de greu vine), o electrovalva, debitmetru si cateva acareturi... si gata. Intre timp ma bucur ca pot monta cablul de substrat, de pus substratul si pus ceva apa, sa inceapa sa se "cicleze un picutz"
    Attached Images Attached Images img_3915.jpg img_3916.jpg img_3918.jpg img_3919.jpg

  19. #59 SP
    Senior Member DeathWings's Avatar
    Speachless!

  20. #60 SP
    Junior Member LucianCM's Avatar
    Suuuper! Felicitari!
    Interesanta si bucatica de schita care se vede jos in vreo doua poze
    Ce a fost cu adevarat "greu" a trecut. Acum vine ce este foarte greu: chestia aia cu ceva apa
    Nu uita sa faci poze in toate stadiile. Multi (inclusiv eu ) asta isi propun dar se iau cu treaba si uita si dupa le pare rau...

Your post count prohibits you from posting new replies in this forum!
Users with less than 1 posts cannot reply to threads here. Your post count is currently . You need to post first in the Intro thread.
Page 3 of 15 FirstFirst 1 2 3 4 5 13 ... LastLast

Similar Threads

  1. Call: Participare proiect Foto-performativ By trickz in forum Offtopic
    Replies: 10 Last Post: 23-07-2013, 00:23
  2. Proiect NOU acvariu 255L By aquapolis in forum Pets
    Replies: 7 Last Post: 27-02-2013, 03:57
  3. Crystal Dynamics lucreaza la un nou proiect By AndRewqp in forum Console News
    Replies: 3 Last Post: 13-01-2012, 11:56
  4. Replies: 1 Last Post: 09-03-2010, 21:21
  5. Proiect Acvacris By MonkY in forum Pets
    Replies: 75 Last Post: 06-06-2009, 19:29

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts