fac si eu reclama masterului de farmaceutice/cosmetice de la facultatea de chimie din UPB...
Subiecte pentru sesiunea a doua de BAC:
Subiectul I (Limba si Literatura Romana)
Se da textul: �Ana are mere�.
Pe foaia de examen sau pe o alta hartie pe care o aveti la indemana, servetel, ambalaj de ciocolata, etc. scrieti raspunsul la urmatoarele intrebari:
1. Ce are Ana?
2. Cine are mere?
3. Extrageti cel putin un fruct din text.
4. Desenati un mar.
5. Scrieti un alt nume de fata in afara de Ana. Daca nu va amintiti e bun si un nume de baiat.
6. Alcatuiti o scurta compunere in care sa povestiti ce va trece prin cap.
7. Analizati textul in 3-4 pagini, sau la alegere scrieti un banc.
Subiectul II (Matematica)
1. Aflati valoarea lui x din ecuatia: x = 2.
2. Suma a doua numere este 4. Numerele sunt egale. Aflati macar unul din cele doua numere.
3. Calistrat avea 10 ani cand mama lui l-a ars cu un fier incins pentru ca a luat un 9 la matematica. Cati ani are Calistrat la 2 ani dupa tristul eveniment?
4. Desenati un patrat.
5. Imaginati-va un trunchi de piramida triunghiulara regulata.
6. Puneti in ordine crescatoare numerele: 1,2,3,4,5,6,7,8,9.
7. Ganditi-va la doua numere la alegere si scrieti-l pe cel mai mare.
Subiectul III (Istorie)
1. Asociati urmatorii sefi de stat cu anii in care au murit: Burebista,
Nicolae Ceausescu � 44 i.Hr, 1989 d.Hr
2. Scrieti un scurt text istoric folosind urmatoarele cuvinte: batalie,
democratie, Ștefan cel Mare, porumb fiert, Decebal, 1600.
3. Faceti un portret al lui Deceneu asa cum vi-l imaginati.
4. Ordonati cronologic urmatoarele evenimente istorice: aparitia omului, Unirea de la 1600, majoratul lui Burebista, Unirea de la 1918.
5. Ce tara s-a format in urma Marii Uniri de la 1918?
6. Deduceti o calitate a domnitorului Radu cel Frumos analizand cu atentie numele acestuia.
7. Analizati comparativ in 2-3, maxim 4 cuvinte domnia de 2 luni a lui
Ciubar Voda si cea de 47 de ani a lui Ștefan cel Mare in Moldova. Incercati sa analizati din cel putin 3 perspective si sa construiti un text care sa respecte rigorile unei scrieri istorice cu caracter academic. Depasirea limitei de 4 cuvinte duce la excluderea din examen!
Subiectul IV (Geografie)
1. Comparati din punct de vedere al altitudinii Varful Moldoveanu si Marea Neagra.
2. Enumerati doi vecini ai Romaniei. Daca nu va amintiti, enumerati doi
vecini de-ai dumneavoastra de acasa.
3. In 7-8 pagini, analizati fauna, flora si relieful complex al statului Vatican .
4. In ce punct cardinal al Romaniei este situata Campia de Vest? Daca nu stiti ce este acela un punct cardinal puteti sa raspundeti �Vest� si sa treceti la subiectul urmator.
5. Pasuri si trecatori: Cine a spus �Un pas mic pentru om, un pas mare
pentru omenire�?
6. Alegeti variant corecta: Varful Negoiu are altitudinea: a. 2535 metri b.11 metri c. un miliard de metri d. altitudinea variaza de la o zi la alta.
7. Conform unor masuratori, Varful Omu ar avea altitudinea de 2505m, conform altor masuratori ar avea 2507m. Care credeti ca este varianta corecta. Argumentati.
Foarte inteligent creat, am incercat sa i-l zic si lui taica-miu dar m-am oprit la ''2.Cine are mere?'' deoarece pur si simplu plangeam de ras.Urmatoarea cerinta mi se par mai mult decat geniala:.
Am terminat sesiunea...si nu am decat o restanta. (Mi-am pierdut bursa...)
English-Phonetics.faaak...mai avea si cerinte profa ma-sii...sa transcriu fonetic cuvintele...british english!...eu fac AMERICAN ENGLISH!
I-as fi zis eu "The only I transcription I need is a [ˈgriːn ˈkɑrd]"(green card)
Cum functioneaza sistemul de invatamant in Finlanda. O zi din viata unui elev finlandez:
De ce este atit de obisnuit ca in Finlanda, un adolescent normal sa termine primele 12 clase cu medii excelente, vorbind o engleza perfecta si citind o carte pe saptamina? 07:45 - Saili (15 ani) asteapta autobuzul urban care il va lasa la poarta scolii (nu exista autobuze scolare). Autobuzul trece la fiecare 5 minute. Finlandezii incearca sa-i faca pe fiii lor sa fie independenti de mici. Pe foarte putini dintre ei, parintii lor �i duc cu masina pina la scoala. Biletul este subventionat de catre municipalitate. Conform legii, niciun elev nu poate locui la mai mult de 5 km de scoala. In exterior, instalatiile scolii dau o impresie spartana. Niciun muc de tigara, nicio hirtie pe jos, niciun grafitti pe ziduri. 09:15 - Orele de 45 de minute. Finlandezii mizeaza pe studiile de limba materna, matematica si engleza. 75% dintre materii sunt comune in toata tara . Restul il alege scoala, in acord cu profesorii, parintii si elevii. Orele sunt scurte, intense si, mai ales, foarte participative. In interiorul scolii, curatenia este si mai evidenta.
Totul pare recent dat in folosinta. Pe banci si pupitre nu sunt semne, si nu se scrijeleste nimic. Scoala este publica si, bineinteles, gratuita, dar cu instalatii demne de un colegiu "scump" din Spania. Salile de cursuri dispun de ecrane gigant de plasma cu TV in circuit inchis, acvariu de 200 de litri cu pesti tropicali, bucatarie completa, dispozitive audiovizuale, aer conditionat, multe plante. Fiecare doi elevi au cite un calculator. O duzina de masini de cusut in sala de croitorie, aparate de sudura, scule de timplarie, schiuri... O sala de sport acoperita, un auditoriu pentru orele de teatru si o sala de mese cu autoservire. Cartile sunt gratuite, materialul scolar e gratuit, mincarea e gratuita.
12:00 - Mincare calda, nutritiva si gratuita. Saili are o jumatate de ora pentru prinz, la restaurantul scolii. Legea finlandeza obliga ca meniul sa fie gratuit, nutritiv, si cu multe feluri de salate si fructe. Se bea apa sau lapte. Costurile le plateste municipalitatea fiecarui oras. Daca orele se prelungesc pina dupa amiaza, scoala are obligatia de a oferi o gustare elevilor. 16:05 - Inapoi acasa, Saili joaca hockey cu fratele lui mai mic. Nu exista delincventa, strazile sunt sigure. Cind se lasa seara, Saili si fratele lui, care au invatat sa gateasca la scoala, pregatesc cina pentru parintii lor, daca acestia intirzie la serviciu. 18:30 - Cina si sauna (aceasta, de 3 ori pe saptamina) sunt momentele in care familia se afla impreuna. Se converseaza mult, mai ales despre proiectele copiilor, dorintele, progresele si nevoile lor. Dar in aceeasi masura, se fac si planuri de vacanta pentru toata familia, in comun. 20:15 - Temele si la culcare. Copiii finlandezi au foarte multe teme de casa, desi Saili le termina rapid, intr-o ora sau doua, pentru ca de-abia asteapta sa se urce in pat si sa citeasca Harry Potter in engleza. Pentru Saili, scoala este ca un serviciu. - "Daca un copil doreste sa studieze, poate sa ajunga medic sau judecator sau inginer, chiar daca familia sa este una saraca". - Educatia fiecarui copil costa statul finlandez 200000 de euro, de la gradinita pina la absolvirea unei universitati. "Sunt banii cel mai bine folositi din impozitele noastre". - Studentii platesc doar cartile si mincarea (2.50 euro la restaurantul facultatii). Apoi, statul �i ajuta sa se emancipeze dindu-le subventii pentru inchirierea unei locuinte si primul salariu.
- Elevii au un respect total fata de profesori, si se vede in orice moment politetea in relatiile dintre ei.
Nu poarta uniforme, dar sunt intotdeauna simplu si corect imbracati si pieptanati. - Intr-o scoala din centrul capitalei Helsinki , sau dincolo de Cercul Polar, nivelul este acelasi. Sistemul educational nu este elitist si nu urmareste producerea de genii, ci atingerea unui nivel general mediu cit mai inalt. - Presedinta Finlandei, Tarja Halonen, licentiata in Drept si profesoara: "Cind �i cert pe studentii mei, le spun ca irosesc banii contribuabililor". - Nu exista repetenti, desi nu exista decit o singura oportunitate de a lua un examen, "pentru simplul motiv ca viata insasi nu se traieste decit o singura data".
Se studiaza pina cind se ia examenul, dar promovarea in anul urmator este automata. - "Ziua de lucru" a lui Saili este intensa, de la 8 pina la 3. Orele sunt insa scurte, de 45 de minute. Una dintre recreatii se petrece obligatoriu afara, in aer liber. Se stimuleaza rationamentul critic inaintea memorizarii mecanice. Orele sunt relaxate, cum ar fi cursurile de dansuri de salon, teatru, arta digitala, coafura, arte martiale, hockey, schi de tura, gastronomie, primul ajutor, dulgherie, mecanica sau muzica. Elevii cinta la vioara, chitara electrica sau la ce prefera. Si, inca odata, se incurajeaza gindirea critica si se discuta. - "Saili inca nu s-a hotarit ce vrea sa faca mai incolo. Chimie, medicina veterinara sau creatie de jocuri video. Il intreb daca este fericit. Fara sa clipeasca, imi raspunde - " da."
Care dintre voi isi face veacul prin Anglia?
Am reusit sa fac rost de o bursa Erasmus , si vreau sa stiu cum e pe-acolo.
Urmeaza sa aleg intre Leeds si LiverPool.
Hai in Leeds ca o sa stai la 10 minute de mine(Bradford). Zona asta de pe langa Leeds din cate am inteles e cea mai ieftina din punct de vedere al cumparaturilor (mancare, bautura etc). Nu stiu ce detalii sa iti dau... eventual da-mi add pe mess sau skype si mai vorbim (cred ca am ambele date pe profil). Acuma ma duc la biblioteca sa imi termin cateva lucrari.... dar putem vorbi mai spre seara
![]()
Stie cineva ce se intampla pana la urma cu admiterea la politehnica ? Adica s-a anuntat ca toate facultatile vor admite elevii pe baza mediei la BAC .... insa prin lege le este interzis , ca dupa 1 septembrie sa faca schimbari ... Ce se intampla pana la urma ? Are cineva vreo idee ?
Daca asa scrie pe site-ul universitatii inseamna ca asa e. Scuze dar mi-e lene sa ma uit personal pe site ca sunt busy cu Skyrim.
In general daca e pe site se aplica. Desi cel mai bine ar fi sa dai imediat dupa Pasti un telefon la secretariatul facultatii care te intereseaza sau sa te duci personal acolo daca esti din Bucuresti si sa intrebi. Activitatea incepe miercuri.
Ar trebui sa fac meditatie la matematica, pentru testarea de la sfarsitul clasei a 8-a ? Eu cred ca o sa ma descurc, note am peste 8 ( pe primul semestru am avut media 9), dar mama imi tot zice ca ar trebui sa fac. Cum vi s-a parut anul trecut testarea ?
Mama e invatatoare si ma mai ajuta la romana, dar la mate ( in special la functii) nu prea mai stie.
Nu cred ca e nevoie sa faci, totusi e a 8-a. Eventual daca chiar ai probleme la vreun capitol si nu ai pe nimeni care sa-ti explice, sa-ti iei o sedinta-doua de meditatii, dar altfel.... in a 12-a ce faci?
![]()
calin_kalf: Stai linistit, nu e nevoie. La lucrurile de baza nu am probleme, mai dau din cand in cand peste cate ceva mai greu, dar spre consolarea mea nimeni din clasa nu a reusit sa le faca.
Bookmarks